Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октоподът се размириса

Парите може и да не миришат, но българският сериал Октопод отвсякъде мирише на пари. Само за седмица покрай двете гледания на мерките за неотклонение на Алексей Петров и компания поредната кримка овоня Съдебната палата. А за 10 дни след клипирания арест на великолепната седморка на 10 февруари усмърдя цялата държава.
Когато бившата червена депутатка Татяна Дончева каза броени дни след арестите, че мутри се бият с мутри, както те си знаят, шумотевицата беше твърде проактивна, за да се дава ухо на съмнения. Съмненията обаче растат главоломно и в сряда(17 февруари) бившият син премиер Иван Костов опита да ги разсее и да убеди зрителя, че Дончева нещо се е объркала. Държавата започна война с мафията! Аз съм се опитвал да водя такава война без подкрепата на прокуратурата и не успях да я спечеля. Така че сега силите са на страната на държавата. Имаме за пръв път обединена държава срещу мафията, обяви тържествено Костов.
Още същия ден рамо на Костов удари главният прокурор Борис Велчев, който произведе световна новина с изявлението пред чуждестранни журналисти, че българските власти са започнали масирана операция срещу Недосегаемите 300 ръководители на престъпни групировки и обеща да бъде сложен край на тенденцията за сливане на организираната престъпност с държавата. Оценките на Велчев, Костов и шпагата му Атанас Атанасов почти отнеха палмата на първенството на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това не стана единствено заради пословичното му ясновидство по отношение на бъдещите присъди - събраните доказателства за тях той обяви за напълно достатъчни. Този път обаче Цветанов надмина себе си, като уточни, че присъдите за групата на Трактора трябва да имат продължителност поне колкото е нужно да излежи едно добро уиски. Ще рече 12-годишни.
Докато управляващите бетонираха общественото мнение, думите Мутри се бият с мутри! се превърнаха в контратеза за всички, на които им е дошло до гуша да бъдат пързаляни и да ги убеждават, че се случва нещо различно от това... което всъщност се случва. Премиерът Бойко Борисов мълчеше хитровато, когато ставаше дума за съдбата и миналото на лоялния гражданин Алексей Петров, но изпълзяха тъмните сенки от миналото. Заради обвинението на прокуратурата, че групата на Трактора разоравала родния бизнес цели 13 години, напъните на Костов и Атанасов да градят нова идентичност зациклиха. До такава степен, че Командира го удари на психология. А го направи, след като получи здрав ъперкът от един бивш боксьор и главен прокурор, упрекван в патологично поведение. За Никола Филчев става дума. Аз не знам защо хората предават една кауза. Аз не знам защо хората от добри стават лоши. Аз не знам защо хората от лоши стават добри. Аз не дължа такива обяснения, рече Костов напук на няколко милиона българи, които смятат, че дължи, и още как.
И понеже не дължи обяснения, Командира не си направи труд да опровергава думите на Филчев, че е натрупал милиарди от приватизацията. Назначаването на Алексей Петров за щатен сътрудник на службите по времето, когато той управляваше родината, обясни метафорично с желанието му да премине от другата страна на барикадата. Пусна и друга поетична фигура - че днешната ситуация е Рубикон за политиците и я доукраси с алегорията, че ако е започнала войната, за която говори Борисов, трябвало да сме наясно, че всички сме в мача, няма трибуни, всички сме долу на терена. Колко ли продължения предвижда Костов за дербито Кремиковци, след като комбинатът беше приватизиран и фалиран, а сега се очертава огромен бизнес с нарязването му на скрап?!
Теренът в четвъртък (18 февруари) беше Софийският апелативен съд, който трябваше да се произнесе по наложените преди седмица от долната инстанция мерки за неотклонение задържане под стража на всички от групата. Всички медии бяха на мача, а той се ръководеше от трима рефери, които обаче не се поддадоха на натиска от трибуните. Заседанието продължи повече от 10 часа и завърши с това, че само част от основните играчи в единия отбор - Алексей Петров и Марчело Джотолов, се върнаха в ареста. Николай Велков и Антон Петров-Хамстера бяха освободени под парична гаранция от 20 000 лв., а Момчил Кръстев и братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците си тръгнаха с най-леката мярка за неотклонение подписка. На излизане от съдебната зала Алексей Петров заяви, че решението на съда е справедливо и се надява подозренията и към него да отпаднат на следващия етап. Два часа по-късно барети нахлуха в офисите на Дамбовците в Кремиковци и иззеха документи още преди братята Стоянови да са стигнали там.
Преди това обаче Трактора произнесе защитна реч в съдебната зала. Срещу мен се води безпрецедентна политическа репресия и несправедлив процес. Бях арестуван, за да се съберат доказателства. Доказателства няма, защото не съм извършил престъпление, заяви Алексей Петров. После нарече действията срещу него сталински репресии, оприличи ги на народния съд през 1945-1946 г., заяви, че се притеснява да не изфабрикуват срещу него доказателства и че в това дело участват всички освен мен, заключи лоялният гражданин.
Последва анализ на причините, довели го до тоя хал. Тях Трактора обобщи в това, че си позволил да изрази опасения за състоянието на малкия и средния бизнес и да изложи виждания за икономиката и за националната сигурност, концептуално различни от тези на управляващите. Петров изпратил писмено изложение до финансовия министър Симеон Дянков и до омбудсмана Гиньо Ганев, в което предложил модел за сваляне на лихвите по банковите кредити наполовина с цел генериране на средства за държавния бюджет. Пред парламентарната Комисия за контрол на ДАНС пък обещал, че ако препоръките му не бъдат взети предвид, ще съобщи това публично и ще посочи конкретни имена. Не успял, защото го арестували, за да му запушат устата. Цветанов си направил гавра с него, изпращайки му маскирани полицаи, въоръжени с автомати и камери, озлобен от публичната забележка на Алексей Петров, че някои подходи на вътрешния министър са неприемливи, на първо място прекалената словоохотливост.
Имам законен бизнес, високи доходи и съм плащал данъци, които ме нареждат сред най-големите данъкоплатци. Деветдесет на сто от доходите ми са от посредничество на чуждестранни инвеститори. По време на престоя ми в Кремиковци като държавен служител и офицер под прикритие комбинатът постигна стойност от 1 долар до над 100 млн. евро, за колкото беше продаден. При напускането си предадох доклад за неговото състояние и перспективи и отстъпих стола си лично на Александър Томов, а резултатът е ясен за цялото общество. В таксиметровата компания Такси С-Експрес успях заедно с един офицер от НСС да не допусна шофьорите да нахлуят в Народното събрание. Този мой граждански жест към националната сигурност беше най-сериозният довод за Атанас Атанасов да ускори моето назначение. Имал съм много роли, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, изреди заслугите си Трактора. Накрая каза и по няколко думи за всеки от групата, от които трябваше да заключи, че няма общ бизнес с повечето от тях, а в отношенията му с останалите няма нищо съмнително.
Националните заслуги на Алексей Петров, разбира се, никого не трогнаха, но аргументите на адвокатите удариха здраво под кръста показанията на прокурорските свидетели. Теменужка Краивицка, която се оплаква, че Трактора я принудил да му прехвърли дяловете си в притежаваната от нея малка таксиметрова фирма, сама поискала да тя да стане част от Такси С-Експрес и т.н.
Според защитата на Алексей Петров обвинението е безконкретно и в безвремието, а прокуратурата изпитва ужас от разпит на свидетелите, които могат да опровергаят показанията на вече говорилите. Сред тях пък нямало такъв, който да няма бизнес интереси и да не е имал разправии и конфликти със съдружниците си. Изложен беше и аргументът, че няма как да бъде източвано частно предприятие, свидетелите са измислени и зависими и не може два шамара отпреди 12 години да са доказателства и основание за обвинение за организирана престъпна дейност. Защитниците заявиха, че в папките на делото и в публичното пространство циркулира различна информация, а публичният интерес се инспирира от изпълнителната власт и с подкрепата на чуждестранни посланици. Сред тях най-активен бил американският, Джеймс Уорлик, до когото тези дни Трактора изпрати писмо с искане за среща.
В деня, когато апелативният съд гледаше на мерките за неотклонение, между изиграните от Алексей Петров се подреди и експремиерът Сергей Станишев: Тази среща се състоя преди парламентарните избори, когато усилено циркулираха слухове за участието му, макар и индиректно, в един политически проект, който се нарича РЗС. Казах на г-н Петров, че ако това е истина, за което аз нямах никакви доказателства или факти, той трябва да направи своя избор, въпреки че се занимаваше в позиция на много ниско ниво в Държавната агенция за национална сигурност, казах му, че това за мен е неприемливо. Тогава той заяви, че няма намерение да влиза в политиката. Очевидно може би не е било точно така, каза Станишев. Бившият му съветник Боян Чуков също го даде ни чул, ни видял по повод на работата си като изпълнителен директор на Лев корпорация от края на 2005 до септември 2006 година. Станишев се изцепи, че изобщо не знаел това, а Чуков увери, че не се е чувал с Трактора отдавна и бил отстранен от дружеството, именно защото вижданията му за политиката на фирмата не съвпадали с тези на Алексей Петров.
Как да не дръпне човек един паралел с другия мегаскандал - с Красьо Черния, където също падна яко разграничаване?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във