Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октоподът в СГС

В съдебната власт има хора, включително и ръководители на съдилища, които работят единствено за личен икономически интерес и би било правилно Висшият съдебен съвет (ВСС) да ги отстрани. Със задържането на бившия военен министър Николай Цонев, на съдия Петър Сантиров и на Тенчо Попов показахме как се купуват съдебни решения, заяви в радиоефира в неделя (11 април) вътрешният министър Цветан Цветанов. Изявлението му прозвуча ден преди да обяви, че ще присъства на следващото заседание на ВСС. Както е известно, той обеща да го направи, когато арестуват някой съдия. Е, такъв вече има. Друг е въпросът, че Цветанов категорично прибързва.
На първо място заради универсалната истина, че една птичка пролет не прави. Нищо, че птичката Сантиров е отличен екземпляр, представителен за престъпната фауна в съдебната система. Всъщност арестът му е едва второто такова грубо и необяснимо вмешателство в независимостта на съдебната система след ареста на бившия председател на варненския административен съд Анелия Цветкова. В понеделник(12 април) делото срещу нея беше отложено за пореден път от състав на Софийския градски съд(СГС) заради неявяване на свидетел и ако всичко продължи по този начин, няма съмнение, че го насочват към това да бъде провалено. Според прокуратурата Цветкова, която беше задържана при операция на ДАНС и на Софийската градска прокуратура с част от поискания подкуп от 90 000 лв. на 17 юли 2008 г. в заведение във Варна, е поискала огромния рушвет, за да реши четири дела в полза на едната от страните. При обиск в дома й бяха намерени още 150 000 лв. и около 400 грама злато. Съдийката обясни, че взела назаем тлъстата сума от бизнесбоса Гриша Ганчев. Не обясни само как Ганчев, пословичен с тънките си сметки, я е засипал с пари без съответното обезпечение, както би сторил всеки кредитор. И предвидено ли е било да му ги връща? А ако не е - защо? Не е ясно и предмет на какъв заем е този близо половин килограм злато, освен ако бабата на съдийката не е била кардарашка?!
Да се върнем обаче на
случая Сантиров
Защото арестът на Цветкова стана, преди председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев да сложи на съдебната система диагнозата тумор с безброй метастази, а новата изпълнителна власт да вкара в употреба класическото определение за мафиотска структура Октопод. Та се оказа, че въпросният Сантиров не само ще бъде съден от Софийския градски съд, който се занимава и с Цветкова, а го гласят и за шеф на специален състав на същия този съд, който да разглежда дела за корупция по високите етажи на властта. И ето ти въпрос: След като съдия, продаващ себе си и правосъдието, бива натоварван с ключови за състоянието на системата правомощия, що за критерий за професионално израстване са въведени в СГС?
В началото на 2007 г. Петър Сантиров е назначен в Софийския районен съд (СРС), въпреки протеста на Константин Пенчев, че това става в нарушение на Закона за съдебната власт. На следващата година пораства в Софийския градски съд, а през май 2008 г. Сантиров се самопредлага за негов председател. Ракията му обаче не е достатъчно силна и поста заема Георги Колев. Преди гласуването шефът на Инспектората на ВСС Ана Караиванов съобщава, че срещу Сантиров има сигнал от прокурор, че решава дела извън разумните срокове (сиреч бави ги). Самият Сантиров е бивш прокурор, а като съдия водеше делото за измама и корупция срещу бившия член на Изпълкома на футболния съюз и бивш заместник-председател на ДАМС - Иван Леков, оправдан вече на първа инстанция.
Оплакванията, че в най-важното съдилище в страната работи таен пазар на съдебни актове, които се пишат немотивирано и без връзка с доказателствата по делата, оправдавайки или узаконявайки резултатите от тежки престъпления, не е от вчера. След разкритията около търговеца на влияние Красьо Черния се наложи и версията, че уговарянето и предаването на подкупите става по централизирана схема. Нищо случайно няма и в подбора на служителите от администрацията на съда - запознати твърдят, че е пълно с роднини, че тук се препитават цели семейства от бабата и дядото до дъщерята и внучката. Същото е положението със съдебните помощници, за които преди време излезна информация, че са все деца на наши хора - членове на ВСС, магистрати, политици и бизнесмени, предимно с червено родословие и обвързаност.
Сегашната изпълнителна власт е наясно с кошмарната корупция в съда не от вчера. През 2004 г. сегашният премиер и тогавашен главен секретар на МВР Бойко Борисов пусна следния виц: Бин Ладен се обадил на Буш и му казал, че ще се предаде, ако бъдат изпълнени две условия: Илиян Василев да му е адвокат и да го съди Софийският градски съд. На пръв поглед гневът на Борисов и Цветанов произтича основно от отказите да бъде налагана най-тежката мярка за неотклонение спрямо задържаните при зачестилите полицейски операции. Но това е само
върхът на айсберга
и те го знаят.
Далеч по-страшно е насилието над правото по граждански и търговски спорове, където извращаването на доказателствата и липсата на коректни мотиви към съдебните актове е смазващо. Ако шумният арест на някой популярен бандит с прякор фокусира медийното внимание, граждани и фирми се сблъскват с потресаваща наглост на съдиите в решенията по граждански и търговски дела. Особено ако са със значителен материален интерес. Безскрупулното им опорочаване води до изтощително и съсипващо удължаване на спора чрез обжалвания пред горните инстанции. Неслучайно силната съпротива срещу ограничаването на касационното обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС), въведено с новия Гражданскопроцесуален кодекс се основава на аргумента за ограничаване достъпа до правосъдие заради отказ на ВКС да разгледа делото. Да останеш в лапите на софийските градски съдии е равнозначно да бъдеш изоставен в джунглата. Какво може да очакваш от съд, мнозинството от чиито актове висшата съдебна инстанция връща за ново разглеждане, или отменя частично или напълно?!
Впрочем многобройните буксуващи знакови наказателни дела и бруталните безобразия в гражданското правораздаване са увенчани с подобаващи скандали около ръководството на съда. Кандидатирането на бившия му председател Светлин Михайлов Михайлов за втори мандат отвори клапата на нетърпимата ситуация в СГС, а гласуването на кандидатурата му във ВСС предизвика тежка разпра. Първият му мандат беше провал, а вторият ще бъде катастрофа и позор за съдебната система. Аз искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че сме обективни, заяви тогава Константин Пенчев. И припомни два от скандалите с Михайлов - ползването на джип, откраднат в Германия, и назначаването по втория начин - без конкурс, на Асен Воденичаров син, на бившия член на ВСС Александър Воденичаров, за младши съдия в СГС.
Още преди да постави кандидатурата си за втори мандат, репутацията на бившият шеф на СГС не беше за завиждане. Или пък точно обратното за нашите условия, защото изборът му се смяташе за предрешен. В антикорупционната комисия на Народното събрание постъпиха сигнали, част от които, според тогавашния й председател Яне Янев, дошли от американското посолство, от членове на американския Конгрес и от неправителствени организации. Поводът бе имотен спор за права върху сграда, решен превратно в полза на фирма, част от някогашната Мултигруп.
Оплакванията
бяха и срещу гледащия делото съдебен състав, и срещу председателя на съда, защото оказвал натиск. Представителите на РЗС тогава обявиха, че Михайлов директно се е намесвал в дела за банкови фалити и големи кредити, разпореждайки на съдиите коя страна да вземат. В дела, които разглеждал, председателят на съда пък погазвал грубо практиката на Европейския съд по правата на човека. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пък поиска Михайлов да бъде проверен от НАП. Поводът бе сигнал до парламентарната антикорупционна комисия, че Михайлов е разбогатял неимоверно и стандартът му на живот е изпреварил на светлинни години официалните му доходи.
През април миналата година председателят на СГС беше обвинен, че взел 300 000 лв. подкуп, за да уреди избирането на верния на Ахмед Доган главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Според сигнала на члена на Висшия мюсюлмански съвет Ашим Асан до прокуратурата, ВСС и ДАНС председателката на фирменото отделение на съда Румяна Паликарова е получила 200 000 лв. за същото. Асан твърди, че Паликарова подменила оригиналния устав на мюсюлманското вероизповедание с друг, неподписан и неподпечатан от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, а написан от Мустафа Хаджи, който дава право на съда да свиква служебно национална конференция на мюсюлманите. Посредник за даването на парите бил адвокат Румен Солаков, за когото се говори, че е осигурил кариерния възход на Михайлов.
Според Асан Михайлов и подчинените му са пренебрегнали решение на Върховния касационен съд (ВКС), който се е произнесъл по-рано, че решенията на конференцията на мюсюлманите от 2005 г. са нищожни и избраният тогава Мустафа Хаджи е нелегитимен главен мюфтия. Веднага след като въз основа на това решение изборът на Мустафа Хаджи е заличен от съдебните регистри, Светлин Михайлов свикал служебно нова конференция и тя избрала отново Хаджи за главен мюфтия. Според Асан емисари на ДПС ходели и се хвалели, че са платили на съдиите и конференцията ще бъде регистрирана от съда. Този случай, както и калната история с отказаната по-късно от СГС регистрация на новото ръководство на СДС не оставиха съмнение в пълната зависимост на съда от свързани с тройната коалиция политико-криминални структури.
Каквито и да ги е вършил обаче Михайлов, безобразията в Софийския градски съд не бива да бъдат идентифицирани единствено с неговите действия. В юридическите среди се говори, че СГС е затънал до такава степен в корупция и безнаказаност, че смяната на един началник с друг не води до нищо. Горчиви думи изрече Жаклин Комитова, която се кандидатира за председател на съда редом с Михайлов и Колев, преди избора - че СГС се е превърнал в съмнителна дума, а колегите й правораздават с примка на врата!

Facebook logo
Бъдете с нас и във