Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЛАФ дойде да ни чуе хвалбите

Неприятните оценки май останаха зад нас. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) дойде в София в четвъртък (17 ноември), за да проведе годишната си конференция на тема Правна рамка и практика на сътрудничество между съдебните и административните органи при борбата срещу измамите, засягащи финансовите интереси на бюджета на ЕС. На крака у нас пристигнаха генералният директор на ОЛАФ г-н Джовани Кеслер и г-жа Уте Щигел, изпълняваща длъжността началник отдел Юридически и правни съвети на Главната дирекция на ОЛАФ.


Изводът, че лошите времена са отминали, щеше много да ни поласкае, ако го бяха изрекли височайшите гости. Споменаването на имената доскоро хвърляше в треска върховете на държавата заради безкрайните скандали с кражби на европари. Но кой знае защо го изрече бъдещият вицепрезидент и доскорошен министър на правосъдието Маргарита Попова, която по всяка вероятност все още е в плен на емоциите от предизборната кампания.


Помним как не се справяхме с разследването на злоупотребите с европейски средства - сега не е така, защото в прокуратурата заработи специализирано звено за ефективно разследване, обясни Попова излизането от неприятната ситуация. С извода й охотно се съгласи и главният прокурор Борис Велчев, който в словото си при откриването на конференцията представи и ободряваща статистика. Според данните на прокуратурата увеличили са се присъдите по дела, свързани със злоупотреба с европейски пари. През 2008 г. те са били пет, през 2009 г. - 28, а през миналата година са скочили чак на 175.


Кои са осъдените, така и не е ясно. Ще припомним, че най-високопоставеният държавен чиновник, който бе разследван от спецзвеното за евроизмами, ръководено от Ангелина Митова, е бившият шеф на Държавен фонд Земеделие Асен Друмев. Срещу него се водеха две дела. Тази година обаче беше злощастна за спецзвеното, тъй като се издъни в битката си срещу Друмев. През февруари 2011 г. Върховният касационен съд го оправда по обвиненията за злоупотреби със средства по програма САПАРД. А през април същата година ВКС окончателно го оневини по обвинението за сключване на три неизгодни сделки от името на фонд Земеделие, причинили щети общо за 500 000 лева. Заслужава си да припомним още, че когато миналата година спецзвеното отчиташе дейността си, стана ясно, че през 2010 г. са внесени общо 125 обвинителни акта, но са влезли в сила едва 28 присъди. А възстановените средства са едва 160 000 лева...


Както и да е, нека се доверим на усещането на правосъдния министър Попова, че всичко неприятно е останало зад гърба ни. Изказването й обаче съвпадна с новината, че Брюксел обмисля да задържи 5% от отредените ни европейски пари за следващия програмен период 2014-2020 година. Това съобщи в четвъртък (17 ноември) Меглена Плугчиева, заместник-председател на комисията по контрол на усвояването на европейските средства в Народното събрание. Според нея това се налагало, докато страната ни не докаже, че усвоява ефективно останалите евросредства. А общоизвестна тайна е, че тези пари не се усвояват поради очевидното нежелание на предприемачите да кандидатстват за такива проекти, заради които по-късно могат да ги влачат из съдилищата.


Аплодисменти заслужава и заключението на министър Попова, че ключът към успеха са добре подготвените кадри. За много кратко време успяхме в национален мащаб да изградим структура, която да отговаря на изискванията на ОЛАФ. Показахме, че разполагаме с национален капацитет, подчерта тя.


Какъв е капацитетът на структурите, призвани да се борят с корупцията, с които се похвали бъдещият вицепрезидент, е ясно от тиражираната в четвъртък информация около депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен като Лъчо Мозъка. Както е известно, той хлътна в корупционен скандал, определен нежно като конфликт на интереси, заради консултантски договор между него, застрахователното дружество Евроинс АД и охранителна фирма Секюрити груп алфа ЕООД на стойност 131 000 лева. По същото време Иванов е внесъл проект за промени в Закона за здравното осигуряване, за който се появи съмнение, че е в интерес на застрахователи.


Е, в четвъртък от Комисията за конфликт на интереси в НС долетя очакваната новина, че депутатът Иванов не е бил в никакъв конфликт на интереси, но е виновен, че не е декларирал навреме договора си. За това той ще трябва да се бръкне в джоба и ще плати глоба от 1000 до 3000 лева.


Права е министър Попова, че борбата с тежката корупция е тежка и продължителна и ще ни бъде нужно сътрудничеството на ОЛАФ. Шефът на европейската служба обаче отиде още по-далеч и вместо за сътрудничество заговори за обща европейска прокуратура. Явно според него такова звено ще свърши онази работа, която не е по силите на държавното ни обвинение. Според г-н Кеслер идеята е европейската прокуратура да има и правомощия за наказателно преследване. Това ще елиминира безпомощните напъни на нашенската.


Със сигурност тази идея ще бъде реализирана. Шефът на ОЛАФ бе категоричен, че резултатите от работата на службата никога не са били по-важни, отколкото са сега, в условията на кризата. Всяко евро в момента има по-голямо значение откогато и да е било, подчерта той.


В словото си г-н Кеслер спази бонтона, като благодари на главния прокурор Борис Велчев за цялостната организация на конференцията. Благодарностите обаче не трябва да ни изпълват с фалшив ентусиазъм, че от двойкаджии вече сме в редиците на отличниците в Европа, що се отнася до борбата с измамите с европари. Само преди един месец, на 19 октомври, политическият директор на ОЛАФ Никълъс Айлет изрази загриженост за способността на съдебните власти в България да произнасят присъди. Той направи този коментар при представянето на годишния технически доклад на службата за водените проверки и разследвания в страните от ЕС по съмнения за злоупотреби с европейските фондове. С 81 разследвания България остава на първо място в статистиката по броя на водените дела по случаи със съмнения за злоупотреби до края на 2010 година. На фона на 419 сигнала общо за ЕС бройката в статистиката си е висока, каквото и да говори министър Маргарита Попова. Не ни се ще да признаем, но си крадем доста, и все още ненаказано...

Facebook logo
Бъдете с нас и във