Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЛАФ на мушката на Кьовеши, следва АФКОС

И нашенските звена за борба с измамите с евросредства са на прицел

След дълго мълчание, румънската надежда на българите, европрокурор № 1 Лаура Кьовеши, най-сетне даде знак, че през цялото това време не е гледала в пъпа си. Шефът на новосъздадената Европейска прокуратура обяви, че ръководената от нея структура трябва да повиши ефективността на борбата с финансовите измами в ЕС. Кьовеши се взря в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като обобщи наблюдението си така: досегашното сътрудничеството между ОЛАФ и отделните правителства е било твърде вяло. 

 

Лаура Кьовеши диагностицира и най-големия недъг на европейската служба: "Досега ОЛАФ правеше само административни проверки. Те не извършваха наказателни разследвания. Само прокурор може да прави това". И заяви, че Европейската прокуратура ще бъде единственият законов орган на европейско ниво, който ще може да започне разследване.

"Ще имаме прокурори от всички участващи държави. Европейската прокуратура ще уеднакви процедурата при финансови измами за всички страни членки. По този въпрос има проблеми във всички държави членки. Можем да засилим защитата на европейските фондове и да разследваме тези престъпления по-добре, ако имаме прокурор от всяка страна", обеща Кьовеши.

Европрокурор № 1

бръкна дълбоко и в българската рана,

страданието от която вече втори месец изкарва българите по улиците и площадите. "Ще разследваме финансови измами и влиятелни хора. Заради такива измами, с участието на много влиятелни хора, усещането за справедливост у нас вече е достатъчно закърняло, но не се намира хирург, който да приложи оперативно решение", закани се тя.

Взимайки на мушка ОЛАФ, Кьовеши се прицели и в нашенските й аналози - т. нар. Съвет АФКОС и Дирекцията "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" в МВР.  Има защо - в Съвета за координация в борбата с правонарушенията (Съвет АФКОС) влизат цял куп висши чиновници, отговорни както за състоянието на държавата, така и за управлението на средствата от Европейските фондове и програми. Същите онези, които Кьовеши определя като "влиятелни", и които са "най-обикновени" представители на изпълнителната и съдебната власт. 

Дирекция АФКОС в МВР, например, има ангажимент да докладва за

установените нередности около усвояването на евросредства

на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Освен това е длъжна да известява и самата Европейска комисия - за нередностите, засягащи бюджета на ЕС.

Докладите на АФКОС трябва да пристигат в ОЛАФ в рамките на втория месец, считано от края на всяко тримесечие. Тоест - ако дирекцията изпълнява съвестно задълженията си, в европейската служба би трябвало да са наясно със схемите и скандалите с евросредства, които периодично избухват у нас.

Сътрудничеството на българските институции с ОЛАФ обаче наистина вяло, нещо повече - то е катастрофирало. По една проста причина, позната като бюрократичен омагьосан кръг:

- АФКОС регистрира и докладва съмнителните случаи;

- в ОЛАФ преценяват кои от тях са нарушения и кои са престъпления; 

- случаите, квалифицирани като престъпления, се изпращат на българската прокуратура;

- случаите, квалифицирани като нарушения, се изпращат в Европейската комисия за налагане на евентуални санкции.

Точно такъв порочен "кръжец" затвори скандала около усвоените милиони по Програмата за развитие на селските райони - Мярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”, нашумял като "Къщи за тъщи". В крайна сметка се оказа, че са едва 21 преписки, макар да е публична тайна, че поне половината от 746-те къщи за гости всъщност са такива.

Съветът АФКОС обаче

описва едно светло бъдеще,

без глоби и санкции от страна на ЕС.

Това е залегнало в Плана за действие за 2020 г., изготвен във връзка с Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС в периода 2014-2020 година. Според Съвета, този план се изпълнява стриктно и, ако зависи от членовете му, Европейската прокуратура ще забрави къде е България.

Правителствената активност в тази посока също е в рамките на отчетността и хвалбите.

При първото си официално посещение у нас през юни м. г., сегашният шеф на ОЛАФ Виле Итала се срещна с премиера Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, които го заляха с оптимизъм и пожелания за още по-ефективно сътрудничество в бъдеще. Това се случи броени дни, след като завърши проверката на КПКОНПИ по повод т.нар. "Апартаментгейт". А от нея - въпреки очевидността на фактите - стана ясно, че  висшите  партийни и държавни служители, проверени  по случая, не са били в конфликт на интереси и всичко им е наред.

Очевидно спасението е в ръцете на Кьовеши. И дано пак не остави впечатление, че се е взряла в пъпа си...

Facebook logo
Бъдете с нас и във