Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЛАФ проверява бившия кмет на Дулово

ОЛАФ проверява бившия кмет на община Дулово, а сега вече депутат от ДПС д-р Митхат Табаков. Разследването стартирало преди десетина дни и е по сигнал на сдружението Кантиери модерни (Италия) - ГБС - Русе АД, а поводът са резултатите от търг по програма Околна среда на ЕС на стойност 18 млн. евро за изграждане на градска ВиК мрежа в Дулово. (В. БАНКЕРЪ описа подробно случая през май.)
Икономическа полиция и прокуратурата също извършват проверки срещу д-р Табаков по сигнали за нарушаване на процедурите за обществени поръчки в общината.
От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че водният проект в Дулово е замразен до приключване на проверката на ОЛАФ.
За участие в скандалния търг в община Дулово оферти са подали трима участници: Понс Одесос ООД - Бургас, Джеми ООД - Варна, и сдружението Кантиери модерни (Италия) - Главболгарстрой - Русе АД. Комисията трябваше да избере икономически най-изгодна оферта. Най-голяма тежест имаше показателят цена (40 точки), а останалите два критерия - време за изпълнение и гаранционен срок, носеха до 30 точки.
На 12 май комисията от четирима общински чиновници и външен експерт от списъка на Агенцията за обществените поръчки провежда първото си заседание и се опитва набързо да приключи прегледа на документите, без да се задълбочава в конкретните технически параметри. Италианците обаче настояват офертите да бъдат отворени, огласени и вписани в протокола - за да е сигурно, че няма да има изненади. След скандал комисията изпълнява задължението си и обявява, че Кантиери Модерни - ГБС - Русе, предлага 400 дни за изпълнение и 50 години гаранция за построените съоръжения, Понс Одесос - съответно 540 дни и 50 години, а Джеми - 1004 дни и 15 години.
На следващото заседание на 19 май комисията трябва да отвори и ценовите оферти. В последния момент чиновниците обявяват, че час преди заседанието ГБС - Русе с факс съобщила, че се оттегля от участие. Италианците са смаяни, тъй като договорът за съдружие и условията на търга на община Дулово не допускат оттегляне на участници насред процедурата. Кантиери възразяват и доказват, че са внесли целия депозит, който биха загубили при оттегляне от процедурата. Комисията приема възраженията им. По-късно адвокатът на Кантиери забелязва, че пликът на Джеми ООД е сменен. В залата е внесен друг, който не е подписан на първия тур. След известна суматоха чиновник успява да изрови автентичния плик.
В крайна сметка комисията декласира Кантиери модерни - ГБС - Русе, и Понс Одесос. Повод са оферираните нереално кратки срокове за изпълнение. След елиминирането на конкурентите Джеми печели търга с ценова оферта 34 651 510 лв. без ДДС.
Кантиери обжалва пред КЗК. Преди да е приключила процедурата, в нарушение на закона общината възлага поръчката на Джеми. КЗК се произнася на 9 юли. Договорът за възлагане е подписан месец по-рано, на 8 юни. Жалбата на Кантиери е оставена без последствия от Комисията за защита на конкуренцията. Фирмата може да обжалва пред ВАС.
Услугите за варненската Джеми ООД не са случайни. Основен съдружник в нея е Захир Мерт. Дъщерята на Мерт е съпруга на Сали Табаков - брат на дуловския кмет Митхат Табаков. Сали е и търговски директор на фирма Джеми. Въпреки усилията на Параграф 22 да открие обществени поръчки на Джеми, свързани с инфраструктурни обекти, такива липсват в регистъра на АОП. Има обаче поредица от други, за милиони левове. От 2006 до 27 май 2009 г. Джеми печели седем обществени поръчки на Министерството на образованието за доставка на училищни автобуси. Общата стойност на поръчките е за 44 млн. лева. Фирмата е представител на Отойол - марка автобуси и камиони на Коч холдинг. Срещу софийския й клон преди няколко години започна разследване за злоупотреба със средства на лизингова компания, което не стигна доникъде.
В Дулово коментират, че единствената полза от спечеления от Джеми търг е, че опровергава твърдението, че всички поръчки в общината печели Гюнай Сефер-Кубито. Проверка на Параграф 22 установи, че 80% от търговете в общината се печелят от Гюнай Сефер, който се оказва и единствен участник в тях. Доскоро Сефер бе общински съветник от ДПС в местния парламент и областен лидер на движението в Силистра. Въпреки закона за конфликт на интереси той не се отказа да управлява фирмите си. В момента Сефер също е депутат от ДПС.
Как е ставало това, вероятно скоро ще стане ясно. Проверки на данъчните власти, на икономическата полиция и на прокуратурата започнаха и срещу другия народен представител от Дулово Гюнай Сефер. От 2005 г. досега той е спечелил обществени поръчки в своята община за около 20 млн. лева.
През последните две години неговата фирма за амбалаж от дървен материал Гелиг ЕООД е спечелила следните обществени поръчки:
1. Ремонт на водоем с. Овен - 142 362 лв.
2. Дърводобив ДЛС Каракуз - 439 800 лв.
3. Ремонт ловен дом Зли дол - 143 923 лв.
4. Канализация Дулово - 1 128 789 лв.
5. Доставка на гориво болница 2008, 2009, 2010 г. - 1 953 000 лв.
6. Доставка на въглища, дизел, дърва ДГ, училища - 600 000 лв.
7. Доставка на гориво кметства - 327 570 лв.
8. Градска канализация-подобрения - 813 000 лв.
9. Колектор - 1 500 000 лв.
10. Ремонт на училища и ДГ - 659 809 лв.
Няма срамна работа за Кубито, сочи регистърът на обществени поръчки. Той е готов да помогне с гориво на болницата, училищата и кметствата, да прокопава канали, да добива дърва, да ремонтира четвъртокласни пътища. През 2005 г. за такива ремонти фирмата му Булмекс получава близо 4 млн. лева. Следват проверки, които не намират нито асфалт по въпросните трасета, нито нарушения.
През 2006 г. пък се оказа, че закъсалата фирма на Сефер Андора УУД Панел индъстри е закупила джипа Крайслер Вояджър на самоубилия се по-късно Ахмед Емин. По същото време фирмата е дължала близо 1 млн. лв. от неплатени осигуровки на работниците си.
В началото 2009 г. гръмна нов скандал със Сефер - за укриване на данъци. През юли Окръжната прокуратура в Силистра съобщи, че не е събрала достатъчно данни, за да повдигне обвинение срещу местния областен лидер на ДПС. Гюнай Сефер бе разследван по дело за укриване на данъци в особено големи размери още през 2003-2004 г. и то бе наблюдавано от прокурора Теодор Желев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във