Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЛИГАРХИЧНО

В България нямало олигарси! Премиерът Сергей Станишев смело заяви, че дори най-големите бизнесмени у нас са твърде дребни, за да бъдат наричани олигарси. По този начин министър-председателят успокои американската посланичка в София Нанси Макълдауни, която по-рано същия ден апелира всички български олигарси да бъдат тикнати зад решетките. Излиза, че си нямаме олигарси в класическия смисъл на думата.
От друга страна, според класацията на полското списание Впрост за 2008 г., трима българи са в топ 100 на най-богатите хора в Източна Европа. Единият от тях е на 61-во място - 1.35 млрд. щ. долара, другият е на 98-о - с 700 млн. щ. долара, а третият - на стотна позиция - с 680 млн. щ. долара (Тези хора може да се обидят на премиера, че ги смята за дребни риби.) Но очевидно летвата на премиерското разбиране за богатство е твърде висока, щом той 1 милиард долара не ги брои за много пари.
При това положение възниква въпросът - как да наричаме нашите едри бизнесмени, които по независещи от тях причини не могат да се мерят по мащаби с руските олигарси. Възможни са най-различни варианти. Може да ги наричаме например дребни олигарси, балкански олигарси, олигарси от източноевропейски тип. Не би звучало зле да се каже: Много богатият, но не олигарх В. Б. си купи яхта за толкова и толкова милиона... И т.н в този дух.
Но най-добре е да се върне онова позабравено романтично название на богаташите честен частник. Ще излезе малко дълго да се каже много богат честен частник, но за сметка на това ще е точно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във