Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Омлет изпържи апаши-гастрольори

Имало едно време, не толкова отдавна, двама апаши - гастрольори, които вилнели из селата в Радомирско и обирали до шушка селските домове. Но благодарение на полицията и на една хитра баба двамата ще срещнат Коледа и Нова година в затвора. Изпържиха ги яйцата, които похапнали на аванта в дома на една от своите жертви.
Предисторията е и тъжна - защото бабаитите избирали за нападенията си главно самотни бабички и старци, но и смехотворна - защото глупаво подценили една от жертвите си.
В продължение на месеци в средата на тази година полицията в Радомир е засипана от сигнали и жалби за различни нападения и кражби по селата. Авторите на грабежите някак все успяват да се измъкнат от лапите на униформените, тъй като избират удобно времето на подвизите си - всички нападения ставали в малките часове на нощта. Така гъстият мрак скривал лицата на апашите. При това престъпниците внимателно оглеждали терена и избирали къщи, край които наблизо нямало други обитаеми сгради. За всеки от ударите набелязвали домовете предимно на болни и самотни бабички.
Късметът обаче им изневерил в село Житуша. В края на март в къщата на 80-годишната Катерина Симеонова пристигнали нечакани гости. Малко преди полунощ на вратата се потропало и докато сънената баба разпита кой е и какво иска, мъжко рамо яко ударило и вратата почти изхвърчала от пантите. В стаята с викове Полиция! нахлули двама юначаги. Единият размахвал пистолет и заявил, че ще прави обиск. Само като чула думичката полиция баба Катерина онемяла. Оръжието пък съвсем я парализирало. И докато ошашавената старица стояла като вкопана, двамата претарашили къщичката й. Не намерили обаче ни скрити бели пари за черни дни, ни нещо по-скъпо, което да си струва решетките.
Уморени от тежкия труд, двамата решили да отдъхнат и да похапнат. И тъй като до този момент мнимият обиск се извършвал само под светлината на елекрическо фенерче, мъжете палнали лампата, разчитайки на лошото зрение на бабата. В кухничката не открили нищо, което да става за ядене. В килера обаче попаднали на събраните през деня пресни яйца. След като си ги изпържили, гостите решили, че не си струва да се мотаят по тъмните селски улици и се настанили в леглото на баба Катя, а нея запрели в килера. Преди да заспят, й отнели мобилния телефон, който дъщеря й била оставила за връзка в случай на нужда.
На разсъмване се измъкнали, но преди това вързали бабата за кревата, за да не види в каква посока ще отпрашат. По познатия сценарий вечерта нападнали Вергиния Стойкова от съседното село Борнарево, където цялата им плячка били две банкноти от по 20 лева. И както си се мотаели по селските пътища и избирали следващата си жертва, бабаитите попаднали в засадата, устроена им от радомирските полицаи.
За задържането им допринесли… пържените яйца. Оказало се, че докато бъркали омлета, баба Катерина успяла добре да ги огледа на запалената лампа. После тя направила точен портрет пред служителите на реда. Полицаите лесно изяснили самоличността на бабаитите - стари познайници на полицията и дългогодишни обитатели на затвора. Тарторът бил 48-годишният Стефан Стоянов от село Мокреш, Монтанска област, а ортак в ударите - 20 години по-младият Трендафил Михайлов от гр.Елин Пелин, Софийска област. Пържените яйца на баба Катерина струват четири години и половина затвор за Стефан и една година за ортака му Трендафил. Присъдата е при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, тъй като деянията са извършени в условията на опасен рецидив - и преди бабаитите са осъждани ефективно за тежки умишлени престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във