Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОНКОБОЛЕН ПОГНА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА 55 000 ЛЕВА

Мариян Петров от Велико Търново заведе дело срещу Министерството на здравеопазването за обезщетение в размер на 55 987 лева. Министерството на здравеопазването застраши и осуети лечението ми, като не осигури животоспасяващи за мен лекарства, от което следва и се очаква най-неблагоприятният резултат, се казва в исковата молба на 47-годишния Мариян Петров, внесена във Великотърновския окръжен съд на 28 февруари (вторник). През 2005 г. той е бил опериран от онкологично заболяване в Университетската болница Лозенец в София, после е бил приет за химиотерапия във великотърновския онкологичен диспансер, а накрая е трябвало да се подложи на следоперативна терапия с медикаментите Гемзар, Деган, Морфин и Лидол.
Съгласно действащата нормативна уредба, тези лекарства се осигуряват от здравното министерство, а заплащането им се поема от държавата. В случая с Мариян Петров обаче разминаването между писаните закони и живия живот е тотално. И от 8 март 2005 г., когато е изписан от онкологичния диспансер, до края на януари той изразходва за безплатни лекарства 35 987 лева.
Заради преживения ужас от създадената безизходица и заради чувството за безсилие, породено от показното пренебрежително отношение на Министерството на здравеопазването към живота му, Мариян Петров е предявил към здравното ведомство иск за причинени неимуществени вреди в размер на 20 000 лева. Стресът от необходимостта лично да търси лекарствата и непосилното осигуряване на средства за тях (по 7000 лв. всеки месец - бел. ред.), гнетящото чувство за обреченост и отнемането на надеждата са основните мотиви, заради които Мариян Петров иска да види Министерството на здравеопазването на подсъдимата скамейка. По предварителна информация първото заседание по делото се очаква да бъде насрочено за началото на месец май тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във