Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Опасни екшъни в съда

Мъж направи опит да се самоубие по странен начин, докато Варненският окръжен съд (ВОС) заседаваше по дело за изнудване в края на миналата седмица. Петдесетгодишният рецидивист Красимир Иванов-Кокиката опитал да сложи край на живота си - според един с езиче от тока на колан, а според други оръжието представлявало парче старо бръснарско ножче. Минути след началото на процеса Иванов извадил металната пластина и я забил в гърдите си. За щастие служителите от звеното Съдебна охрана реагирали мигновено и го отнесли. Делото срещу него така и не тръгнало. А резултатът от самоубийствения акт е противоречив - Красимир е настанен в психиатричната клиника на болницата Св. Марина с охлузна рана за изследване.
Кокиката, което в превод от ромски език означава кокошка, е обвинен в изнудване за пари, придружено с насилие и заплахи за убийство. Обект на атаките му бил негов племенник. Семейната разпра се вихрила в с.Каменар през 2002 година.
Красимир е осъждан осем пъти за принуда и още няколко пъти за причиняване на телесни повреди, поради което прекарва повечето от времето си в затвора. Заради странното му поведение на миналото заседание в залата бил доведен лекар да следи за неговото поведение. Не е изключено обвиняемият да е видял в това възможност да получи по-малко наказание, ако се окаже, че има психични отклонения. Психиатрите трябва да преценят дали подсъдимият наистина има склонност към самоубийство и други здравословни проблеми, или е разигравал театър в съдебната зала.
Съдебната статистика сочи, че напоследък зачестяват случаите, в които подсъдимите се опитват да се изкарат превъртели, за да се отърват от затвора. Само преди четири месеца магистратите в морската столица бяха сюрпризирани от друго посегателство върху живота от страна на подсъдим. Това беше Янко Колев-Каратиста, когото съдят заедно с общинския съветник Иван Славков и още с трима души за участие в организирана престъпна група. Две седмици преди началото на съдебния процес Колев взел свръхдоза сънотворни, но животът му бил спасен, след като го откарали в токсикологията. Имало е такъв инцидент. Янко Колев е съсипан психически не само заради делото срещу него, но и заради преживени лични проблеми. Засега обаче не му позволяват да бъде прегледан от психиатър, оплака се Тодор Касабов, адвокат на Каратиста.
Преди две седмици медиите гръмнаха, че ексвоенният министър Николай Цонев инсценирал опит за самоубийство, за да се измъкне от правосъдието. И този случай е от морската ни столица. Цонев изпаднал в тежка депресия, след като прокуратурата внесла поредния обвинителен акт срещу него за злоупотреба със служебното положение. Съпругата му подала молба в съда с твърдението, че психичното здраве на съпруга й е нарушено. В молбата си Цонева разкрила, че мъжът й направил опит за самоубийство с личния си пистолет и само нейната бърза намеса предотвратила фаталния изстрел. Бившата министерша поискала личното оръжие на съпруга й да му бъде отнето, тъй като имало опасност да повтори опита за самоубийство, и настоявала Цонев да бъде настанен на стационарно лечение в психодиспансер. Прокурорите обаче смятат, че всичко това се прави с цел да се бави на процесът.
Преди време дърводелецът Никола Стойков пък опитал да се обеси на перилата на последния етаж на Окръжния съд в Благоевград - най-одумвания напоследък у нас. Смразяващият кръвта екшън се разиграл пред очите на множество магистрати и случайни наблюдатели. Човекът се появил изневиделица с примка на шията пред една от съдебните зали. Докато хората наоколо разберат какво става, той омотал въжето около парапета и го прекрачил с намерение да скочи. Върнете ми имота. Мафия!, разкрещял се човекът. На две крачки разстояние от обезумелия мъж се оказал съдебен полицай, който успял да го издебне и да го сграбчи миг преди да полети.
Стойков водил дълги граждански дела за делба на недвижим имот - наследствен апартамент в града. Подялбата приключила окончателно във ВКС, след което е образувано изпълнително дело. Държавният съдия-изпълнител обявил имота за публична разпродажба през 2005 година. Последната му претенция е за завишаване на оценката на имота. Две години след драматичния си опит да сложи край на земните си неволи Никола Стойков все още не се е примирил. Продължава да съди държавата в Страсбург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във