Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОПАСНИТЕ МЕРАЦИ НА ПЕТКОВ И ФИЛЧЕВ

Нищо чудно министърът на вътрешните работи Румен Петков и главният прокурор Никола Филчев да искат специално законодателство и специални съдилища за бандитите от най-искрени подбуди. И да вярват, че тъкмо това е начинът да бъде сразена организираната престъпност в България. Макар, честно казано, житейският, професионалният, а и политическият опит и на двамата да прави подобно предположение малко вероятно. Но дори и идеите им за прилагането на особени мерки срещу мафиотите да не целят нищо друго освен натикването на престъпниците в затвора, то те си остават блестяща илюстрация за верността на максимата, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Всеки от многобройните любители историци, с които е пренаселена родината, ще им напомни, че и комисията на незабравимия Феликс Едмундович Дзержински през 1918 г. бе създадена за малко и за да се бори с криминалните престъпления. Какво излезе от нея се знае.
Но нека поразсъждаваме какво ще излезе от спецамбициите на двамата в наши дни. Даже няма да се занимаваме с мераците разрешенията за подслушване поне за три денонощия да не зависят от съда, макар че в условията на конкурентен бизнес една такава привилегия може да струва доста. Включително и пари. Да видим само как си представя главният прокурор (той е автора на отлежалия законопроект) специалните съдилища или специалните съдебни отделения.
Това, което се разбра, е, че те ще бъдат съставени от смели и честни мъже, имащи задача да мачкат професионалните убийци пред себе си. Което оставя у непредубедения човек усещането, че главният ни прокурор има странна представа за съдебния процес. Иначе щеше да е наясно, че този, който в съдебната зала мачка престъпника, е прокурорът, адвокатът го защитава, а съдията е там да съди. Според доказателствата на страните и според законите. С повечко късмет с тая работа може да се справи и стандартен магистрат, стига да си е вземал изпитите и да е склонен да го прави.
Не буди симпатия и несподелената, но загатната мисъл на прокурора тези специални съдилища или отделения да имат някакви по-особени правомощия. Какви? Правото да наказват по-строго и по по-опростена процедура? Г-н Филчев е юрист и няма как да не е наясно, че подобни неща рушат самия фундамент на правото - че пред закона всеки е равен и правосъдието е еднакво за всички. Може от това невинаги да произлиза справедливост, но е сигурно, че от противното почти винаги ще произлиза несправедливост. Ще гарантира ли прокурорът, че пред неговите специални състави ще застават само доказани престъпници? И как ще са такива, преди да са осъдени? А ако бъдат осъдени невинни?
Възможно е, в края на краищата, специдеите на Филчев и Петков за спецмерки да са породени от отчаяние - хич не изглежда добре страната ни напоследък, оглушала от улични стрелби. Но отчаянието е лош съветник. А нашепнатото от него понякога може да е много, много опасно. Включително и за тези, които надават ухо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във