Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оперно

Тази седмица на протест излязоха и шефовете, и съставът на Софийската опера. Те протестират срещу ексцесите около централата на партия Атака, която за беда е в сградата на операта. Всеки Божи ден националисти я обсаждали, вдигали изключителен шум и пречели на репетициите на певците. Крясъците на хората на Волен се оказали толкова силни, че заглушавали хора и солистите, които напоследък усилено репетират тетралогията на Рихард Вагнер Пръстенът на нибелунгите .


Шумът и вандалското поведение на националистите са напът да провалят работата на актьорския състав. Артистите ни не могат да достигнат до работните си места. Операта е под обсада и е трудно да се влезе в нея, пишат артистите в своя протестна декларация.


Как може да се излезе от тази безпрецедентна ситуация? Единият вариант е атакистите да се включат в мащабната постановка, влизайки в образа на нибелунги. Тази роля безспорно ще им пасне, тъй като на немски нибелунги означава деца на тъмнината. С тяхна помощ тетралогията ще прозвучи още по-драматично и мрачно, от което Вагнер и Волен само биха се зарадвали.


Друго възможно разрешение, но в по-дългосрочен план, е централата на Атака да се премести на по-безлюдно място, където младежите с черни потници ще могат да се изявяват, без да пречат на никого. А на тяхно място на ул. Врабча 1 отново да се върнат земеделците, които обитаваха помещенията преди време. Привържениците на БЗНС също не са сред най-тихите, но поне ще сме сигурни, че гласовете им ще се чуват единствено когато им крадат европейските субсидии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във