Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОПЛЕТЕН В ЛИАНИ?

Една нелепа смърт разтърси родния политически небосклон през тази седмица и постави редица въпроси. Най-вече - доколко лидерът на ДПС Доган е оплетен в Лиани и ако е така, дали това няма да е повратната точка в политическата му кариера. Засега всичките са без еднозначен отговор.
Шефът на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин бе намерен мъртъв в т.нар. сараи на ДПС на улица Стар беловодски път 46 в столичния квартал Бояна. През тези седем дни медиите бъкат от меродавни мнения, изказани от всякакъв род политици, полицаи и други източници сред разследващите, на базата на които се градят всевъзможни версии за зловещото самоубийство (или убийство?) на най-близкия човек на Сокола.
След трагичния случай най-безкомпромисно, разбира се, реагира опозицията. Още в понеделник депутатът от ДСБ Атанас Атанасов призова управляващите да представят пред парламента пълна информация по разработката Лиани. Според бившия шеф на НСС в тези папки се съдържат конкретни данни за черната каса на ДПС. По-точно - как са се събирали парите там (основно от обществени поръчки), кой ги е управлявал, как са се разпореждали с тях? Стана ясно, че покойникът е бил не само ключ към тайните на Доган, но и ковчежник на касата на ДПС. Дезертирането на Доган от погребението на най-близкия му съратник задълбочи съмненията, че тази смърт е свързана с неговото поведение.
Междувременно премиерът Сергей Станишев не се сдържа и при посещението си в Кърджали призова да се спре политическа вакханалия около смъртта на Емин и да се оставят оторизираните органи, тоест МВР, следствие и прокуратура да си свършат работата. Неговите думи обаче останаха глас в пустиня. Догадките на Атанасов от началото на седмицата вчера се превърнаха в увереност . Човекът на Доган е бил обект на разработка Лиани, отсече в петък (24 октомври) бившият контраразузнавач № 1 Атанас Атанасов.
Позовавайки се на експерти от неговата партия Ред, законност и сигурност` Яне Янев също изтъкна, че е възможна връзка между смъртта на Ахмед Емин - началника на политически кабинет на Ахмед Доган, и незаконното финансиране на ДПС със средства от еврофондовете и от републиканския бюджет. Както можеше да се очаква, лидерът на Атака Волен Сидеров поиска свалянето на имунитета на Ахмед Доган, но въпросът засега остава висящ.
В разгара на т.нар. политическата вакханалия след дълго и загадъчно мълчание се изказа самият Ахмед Доган. Той заяви, че не може да си представи какви са причините, които могат да накарат един човек да се самоубие, оставяйки три деца сираци. Ако той не може да си го представи, то кой ли друг би могъл?
В същото време в публичното пространство се появиха твърдения, че Ахмед Емин, когото първоначално обявиха за човек със здрава психика, всъщност бил психически лабилен, мнителен, ревнив, раним, двойствен и какъв ли не. Което навежда на мисълта, че някой се стреми да насочи нещата в удобна насока.
...Може би разследващите органи трябва да мислят именно за тези невръстни дечица, което останаха сираци след загадъчната смърт на баща си. Техните снимки трябва да седят на бюрата на следователите и прокурорите и на другите заинтересовани от случая, когато ще изясняват всички факти и обстоятелства около скритото зад недомлъвки и нечистоплътни политически игри самоубийство на Емин. Главният прокурор Борис Велчев вече обеща разследването по случая да приключи до няколко дни, за да бъде окончателно установено дали става дума за убийство, или самоубийство. А ако и цялата истина за разработката Лиани най-сетне излезе наяве на 30 октомври, когато комисията по обществен ред и вътрешна сигурност ще се занимае със случая, както пожела парламентарната опозиция, пъзелът ще се нареди и ще получим дългоочаквани отговори.
Дано. Иначе политическата вакханалия ще продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във