Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Опозицията поема столичната адвокатура

Впечатляваща победа в изборите за ръководни органи на столичната адвокатура постигна опозицията, групирана около Асоциация Адвокати За Промяна. Седмица след като нейните представители постигнаха предимство на проведения в края на миналия месец първи тур, при балотажа те спечелиха решително надмощие в два от трите колективни ръководни органи на Софийската адвокатска колегия(САК)и си осигуриха паритет в третия. Адвокатската опозиция постигна разгромен успех и в избора за членове на адвокатския съвет - нейни кандидати печелят 11 от 14-те места в него. Сред тях са председателят на асоциацията Марио Топчийски и кандидатът за председател на колегията в последните две години Владимир Дончев. В контролния съвет на колегията трима от петимата членове са излъчени от асоциацията, а в 12-членния дисциплинарен съд нейни съмишленици са шестима адвокати.


Разместването на пластовете в столичната адвокатска колегия идва след безпрецедентни изборни битки и спор в съда, в резултат на който за редовно избрани бяха признати само председателите на адвокатския съвет - Петър Китанов, и на дисциплинарния съд - Людмил Рангелов. С оглед на новото съотношение на силите се очаква за председател на контролния съвет да бъде избран представител на опозицията. За разлика от предишните избори, сега скандали за нарушения при попълването на ръководните органи на САК нямаше и не се очаква поредна вълна от жалби за касирането му пред Висшия адвокатски съвет(ВАС). Интригата се измести към предстоящото в края на месеца общо събрание на адвокатите в страната, което трябва да избере нови висши органи на националната адвокатура .


На преден план сега е каква ще е реакцията на Висшия адвокатски съвет спрямо проведения наред с балотажа за ръководни органи на САК избор на столични делегати за общото събрание на адвокатурата в страната. Както Параграф 22 писа в предишния си брой, именно този избор премина бурно, тъй като номинациите се оказаха два пъти повече от законово определения брой. Адвокати За Промяна предложиха свой списък с кандидат-делегати и се стигна до спор дали да се гласува поименно за всички номинирани. Първоначално предложението беше прието, но след това се стигна до договорка от двата списъка да се направи един общ, като всеки от основните играчи направи компромис и оттегли някои от кандидатурите си. В резултат Адвокати За Промяна се съгласиха да останат с 48 от общо 123-ма делегати. Сред другите най-много са поддръжниците на двама от кандидатите за председател на ВАС - на първо място досегашния председател на САК Наталия Ценова, както и заместник-председателя на Съюза на юристите Йосиф Герон.


Големият губещ се оказа близката до БСП червена адвокатура, чийто знаменосец е сегашната председателка на ВАС Даниела Доковска. Тя приключва втория си четиригодишен мандат и няма право на трети. За разлика от Наталия Ценова, която също остана начело на САК след два редовни мандата, Доковска няма право на това, тъй като в Закона за адвокатурата има изрична разпоредба, че правомощията на председателя на ВАС се прекратяват с изтичане на мандата му. Именно хората на Доковска бяха отстранени от делегатския списък, а някои от тях са и от нейната кантора. От дузина свързани с нея кандидати за делегати е одобрена единствено тя, и то след сериозен спор дали да бъде включена в общия списък.


Големият въпрос сега е как ще се произнесе Висшият адвокатски съвет по жалбите на отстранените кандидат-делегати. Някои от тях са издигнати от колегите си, други са се самопредложили. Аргументът им да обжалват е, че са изхвърлени от списъка, без кандидатурите им да бъдат гласувани поименно и без да са ги оттеглили. Тези доводи обаче издишат, тъй като в Закона за адвокатурата изобщо не е описана процедурата, по която адвокатските колегии да издигат и отнемат кандидатури за общото делегатско събрание, а общият списък с делегатите е одобрен с голямо мнозинство от общото събрание на столичната колегия.


Висшият адвокатски съвет ще разгледа жалбите на специално насрочено за това заседание на 17 февруари, седмица преди провеждане на Общото събрание на адвокатите в страната. Доковска би трябвало да не участва в разглеждането на жалби, подадени от нейни хора, но след два поредни мандата може да разчита на достатъчно поддръжници за прокарването на определени решения. След победата на опозицията в избора за органи на САК и след постигнатия баланс в делегатския списък обаче едно решение на ВАС за касиране на избора на делегати ще има крайно негативен отзвук в столичната колегия. Двете основни партии там отсега се готвят за такъв сценарий, а привържениците на Адвокати За Промяна са категорични, че ако се стигне до извънредно общо събрание, ще бъдат избрани и повече техни представители.


В този случай обаче ще се стигне до най-лошия сценарий - столичните адвокати да не участват в предстоящия избор на нови висши органи на адвокатурата, тъй като няма да има време спорът да се решава в съда. Според някои адвокати от това би могла да се възползвала подкрепяната от Доковска кандидатка за председател на ВАС Ралица Негенцова. Други обаче смятат, че недоволството сред адвокатите от провинцията също е накипяло и те ще търсят промяна. Лесно е да се предвиди и друго - те едва ли ще погледнат с добро око на евентуалното касиране на избора на делегати от столицата, тъй като проблемите и недоволството им от досегашното ръководство на адвокатурата са общи. В този смисъл сегашният председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска има правото да реши как да слезе от сцената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във