Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оправдаха крадец на депутатски джип

Известният пернишки бандит Васил Борчев, който в момента е в неизвестност, бе оправдан по обвинение за извършената преди няколко години кражба на луксозен джип - Мицубиши Паджеро, собственост на депутата от БСП Кирил Добрев. Оправдателни присъди получиха и другите подсъдими за престъплението - местният автокрадец Валери Ненов, както и бившият граничен полицай от ГКПП Златарево Камен Александров. Решенията за оневиняване бяха взети първоначално от окръжния съд в Благоевград, а миналата седмица бяха потвърдени от Софийския апелативен съд.


Тримата бяха обвинени в трафик за Македония на придобити незаконно автомобили. Според обвинението Борчев е бил поръчителят, Ненов извършителят, а граничният полицай помагал за безпроблемното преминаване на крадените автомобили през границата. Според запознати обвинението се крепяло на СРС-та (специални разузнавателни средства), които обаче съдът не приел като достатъчно доказателство.


Името на Васил Борчев се свързва с кражби на над 40 луксозни автомобила. Сред неговите съучастници в автокражби са показно убитият през 2008 г. пернишки наркодилър Николай Христов-Хайо и задържаният наскоро заради обира на трезор в КърджалиВалентин Кирилов-Пуйката.


Освен в автокражби Васил Борчев и организираната от него група са замесени и във взривяването на джипа на пернишкия прокурор Николай Цветков. Експлозията стана през март 2008 г. в момент, в който предстоеше връчване на обвинителен акт срещу Хайо за склоняване към лъжесвидетелстване на пернишки бизнесмен.


Борчев е неизвестност от 2009 година. В подземния свят свързват изчезването му с неуредени наркосметки с друга известна в подземния свят персона - Стоян Кръстев-Драгановеца. Преди няколко дни Софийският градски съд уважи искането за изпълнение на Европейска заповед за арест на Драгановеца и той ще бъде екстрадиран в Германия във връзка с провеждане на разследване за трафик на наркотици. Според разследващи Борчев е пласирал голямо количество хероин чрез свой познат в Софийския затвор. За да се плати дрогата обаче, той взел назаем от Драгановеца близо 2 млн. лв., които забравил да му върне и затова се покрил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във