Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОПРАВДАХА ПОДСЪДИМИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЦАРСКИ КРЕДИТИ

Може ли на площ от 20 кв. м да се положат 25 кубика баластра, още толкова кубика трошен камък и 32 т асфалт? Ако вярваме на българските съдилища, може. И в това няма нищо, заслужаващо укор. Макар че в случая става въпрос за едно най-обикновено мостче над селска бара и че ако в него се вложат изброените материали, ще замяза на Берлинската стена, но не и на мостче...
Поредната гавра с правосъдието се разигра във Великотърновския районен съд, след като във вторник (15 юли) магистратите щипнаха по пълните бузки бизнесмени, подсъдими за злоупотреби с царски кредити, и ги оправдаха напълно. Погалените са трима собственици на строителни фирми и един архитект, които са пипнали пари, отпуснати по тази линия. Подсъдими в процеса бяха свищовлията Валентин Милинов, който притежава фирма Милинов ЕООД, адашът му Валентин Христов от Трявна с фирмата си Валекс и Хасан Юсеинов от Пловдив, собственик на Идеал - ремонт ЕООД. Четвъртият, който трябваше да отговаря пред Темида, бе архитектът от Велико Търново Милен Маринов.
Тримата бизнесмени са обвинени, че са присвоили отпуснати средства за реализиране на малки демонстрационни проекти. Според обвинителния акт на прокуратурата, измамите били извършени чрез фалшифициране на документи, съставяне на неверни приемно-предавателни протоколи и чрез вписване на немалко количество строителни материали. Общият размер на неправомерно усвоените държавни средства е 30 548 лева.
Парите са били отпуснати от края на 2004 г. до лятото на 2005 г. за ремонт на три църкви - в Горна Оряховица и в селата Поликраище и Овча могила, както и на детска градина в с. Драгомирово, и за едно мостче - в с. Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш. И трите фирми били избрани, след като печелят напълно законно обявени от съответните общини конкурси за обществени поръчки.
В обвинителния акт се съдържат удивителни невероятни разкрития. Така например според предварителния договор църквата Св. Богородица в Горна Оряховица трябвало да бъде покрита със скъпи марсилски керемиди за 2600 лв. При проверката обаче се оказало, че храмът е покрит с най-обикновени керемиди, струващи в пъти по-евтино. В църквата Св. Марина в Поликраище пък теракотените плочки били залепени толкова качествено, че няколко месеца по-късно се отлепили.
Най-фрапиращ и скандален обаче бил случаят с малкото мостче от едва 20 квадрата в село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш. По документи там били изразходвани и хвърлени 32 т асфалт, 25 кубика баластра и също толкова кубика трошен камък. Общата сума за изразходваните материали, представена в счетоводната документация, била 9940 лева. Според разследващите обаче реално са изразходвани не повече от 1270 лева.
Обвинението срещу четвъртия подсъдим - архитект Милен Маринов, бе, че като председател на приемателната комисия е одобрил описаните ремонти на църквите в Поликраище и Овча могила и на детската градина в Драгомирово. Първоначално като обвиняема за присвояване беше привлечена и главната счетоводителка на областната управа във Велико Търново Елена Иванова. След това обаче тя беше оневинена. По време на разследването от бизнесмените и архитекта бе поискана парична гаранция.
В продължение на няколко месеца делото не можеше да тръгне, защото търновският съд не разполага със секретни заседатели. Делото пък беше засекретено и се гледа при закрити врата, тъй като при разследването били използвани специални разузнавателни средства.
Във вторник следобед (15 юли) присъдата по царските кредити най-после бе произнесена. Четиримата подсъдими бяха напълно оправдани. Мотивите на съда за това решение не изглеждат особено убедителни. Според тях някои от датите на вземане на сумите, посочени в обвинителния акт, не съвпадали с реалните дати, на които са получени тези пари. Освен това съдиите изведнъж сметнаха, че в много случаи за ремонтните работи са били изразходвани много повече средства, отколкото са отпуснатите.
Е, какво излезе сега. Не само че подсъдимите не са злоупотребили и не са получили неправомерно повече пари, ами са плащали от собствения си джоб, за да приключат ремонтите на обектите. Че те с тези мотиви сега могат съвсем спокойно да заведат дело и да поискат да им бъдат възстановени парите, които според мотивите на съда са похарчили, възмути се прокурорът по делото. Според други търновски магистрати с подобни мотиви решението на районния съд можело и да не издържи пред окръжната инстанция.
Освен оправдателните присъди магистратите отхвърлиха и гражданските искове на Министерството на финансите за нанесени от подсъдимите имуществени щети в размер на 30 548 лв. като неоснователни и недоказани. Съдът постанови също да бъдат отменени мерките на четиримата за ненапускане на страната, както и мерките за конфискация на имуществото и запор на банковите им сметки. Като своя лична гаранция Хасан Юсеинов доброволно остави внесените от него предварително 4000 лв. до приключване на делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във