Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОПРАВДАХА ЗАВИНАГИ УБИЙЦИТЕ НА ЛУКАНОВ

Четири дни преди изтичането на едномесечния срок, в който Върховният касационен съд (ВКС) трябваше да реши съдбата на петимата подсъдими по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов (19 март), гласът на Иван Григоров - Ася Грънчарова, разпространи дългоочакваната вест: и тези убийци на Луканов са невинни.
Съобщението на ВКС, разпространено на 15 март (четвъртък), е кратко, ясно и с думи прости потвърждава отколешната публична тайна: по време на предварителното разследване хората на топполицая Ботьо Ботев са изтезавали част от подсъдимите, а хората на топследователя Богдан Карайотов са узаконили самопризнанията, изтръгнати с мъчения.
И понеже тези хора от лятото на 1999 г. с повод и без повод промиват общественото съзнание със заклинания от рода: Те са убийците! и никой дори с пръст не ги е докосвал!, днес Параграф 22 публикува цялото съобщение на ВКС. Хей така, да го има черно на бяло, да си го четем от време на време и... винаги да помним, че никой не може да бъде по-голям от закона:
С Решение 15 март 2007 г. по Наказателно дело № 843/2006 г., състав на Първо наказателно отделение на Върховния касационен съд остави в сила оправдателната присъда, постановена от Софийския апелативен съд по делото за убийството на бившия министър-председател на Република България Андрей Луканов.
След обсъждане на всички доводи на прокуратурата ВКС стигна до заключението, че в мотивите на присъдата е извършен прецизен анализ на събраните доказателства, включително и на новите доказателства, събрани при второинстанционното разглеждане на делото. Спазени са и правилата за обективност, точност и всеобхватност на изследването. Затова касационната инстанция споделя становището на Софийския апелативен съд, според което прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискуемия от закона несъмнен начин.
ВКС се е съобразил и с трайно установените принципи на наказателното правораздаване в демократичните наказателноправни системи, като забраната за използване на принуда за получаване на изгодна за обвинението информация и като недопустимостта на осъждане, което се основава само на самопризнания. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Какво ще се случи оттук нататък е ясно. През следващите няколко седмици куцо и сакато ще тръгне да обяснява как още преди сто години е пророкувало, че Ангел Василев, Георги Георгиев, Юрий Ленев, Алексей Кичатов и Александър Русов не са убийците на Луканов. И то с такъв ентусиазъм, с какъвто след 9 септември 1944 г. партизанството придоби всенароден характер, а след 10 ноември 1989 г. най-малко осем милиона българи активно са се борили срещу режима на Тодор Живков.
Нейсе, както е казал народът. Свят широк, повратливи професионалисти и общественици - много. Така че единствено неизвестна остава засега позицията на главния прокурор Борис Велчев, който има най-малко пет полезни хода:
- да ревизира поведението на всички обвинители, работили по делото Андрей Луканов, и да прецени кой от тях е за съд и кой - за обикновено дисциплинарно уволнение;
- да поиска материалите по делото, да ги анализира с най-доверените си хора и да прецени срещу кои длъжностни лица от МВР и съдебната власт какви досъдебни производства трябва да бъдат образувани - за лъжесвидетелстване, за престъпление срещу правосъдието или за злоупотреба със служебно положение;
- да изиска от Военноапелативния съд делото срещу биячите на Юрий Ленев, да установи по чия вина те са оневинени по давност и да образува срещу съответните магистрати наказателни производства за умишлено размотаване на наказателното производство;
- да сформира специална работна група за разследване на атентата срещу бившия премиер, в която да участват сравнително млади и необременени прокурори, както и онези следователи ветерани, които през 1999-2000 г. бяха изхвърлени от делото и вписани в графата Врагове на Никола Филчев;
- да седне и да се разбере с вътрешния министър Румен Петков, след което да изиска от МВР абсолютно всички документи и стенограми на специални разузнавателни средства, събирани и грижливо пазени от чужди очи и уши в продължение на седем и половина години.
Всичко останало ще бъде, както се казва, бош лаф работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във