Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОПРАВДАХА ЗЛАТКО БАРЕТАТА. КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯТ?

Списъкът на прокуратурата с делата срещу престъпни босове започна да намалява. Не че е много дълъг, но и малкото имена, които са вътре, служат чудесно на държавното обвинение да замаже очите на Брюксел.
Но има една приказка, че всичко хубаво е временно. Та така стана и с въпросния списък - полека-лека босовете започват да отпадат от него. Пръв го напусна Златомир Иванов-Златко Баретата.
В сряда (22 ноември) Софийският градски съд (СГС) го оправда по обвинение за рекет. Заедно с бившия командос съдия Христинка Колева оневини и дясната му ръка Антон Савов-Тони Дебелия.
Случаят, заради който двамата бяха изправени пред Темида, бе изровен от нафталина в началото на тази година. На 30 март Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Иванов и Савов. Срещу тях бе повдигнато обвинение по чл.214, ал.2 от Наказателния кодекс - за изнудване. Наказанието, което се предвижда, е от 5 до 15 години затвор.
Но става дума за случка отпреди седем години. В обвинителния акт се твърди, че на 15 февруари 1999 г. Златко Баретата и Тони Дебелия се срещнали в офиса на фирмата си Елит Прима Комерс с иранеца Мохамед Абдул Ал Хирши. Чрез заплахи за убийство двамата принудили Мохамед да подпише запис на заповед за сумата от 300 000 долара, които по онова време се равнявали на близо 522 000 лева. Освен това Златко Баретата и Антон Савов поискали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип Гранд Чероки на стойност 22 000 лв. и три мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щ. долара, 1500 г. марки, златни бижута и други вещи. Тоест - Златко Баретата и Антон Савов оценили вземанията си от Хирши точно на 653 172 лева.
Докато делото влезе в съда обаче, Ал Хирши починал от отравяне. Но тъй като разследващите органи са успели да го разпитат, смъртта му не е пречка за започване на процеса.
В сряда, преди съдът да се произнесе с решение, трябваше да изслуша показанията на последния свидетел, както и пледоариите на страните.
Найден Симов, който преди седем години е бил личен бодигард на иранеца, заяви в залата, че Мохамед наистина се е срещал със Златко Баретата и с Антон Савов. Но след разговора с тях не се е оплаквал, че е изнудван. Той не изглеждаше притеснен или уплашен, обясни пред съда Симов.
От началото на процеса бяха разпитани десетки свидетели, които единодушно твърдяха, че Мохамед никога не се е оплаквал от отправени към него заплахи. Съпругата на иранеца заяви преди няколко заседания пред съда, че Мохамед е дължал пари на Златко, но връщането на заема станало много цивилизовано, без заплахи.
В обясненията си пред в сряда Златко Баретата отрече да е принуждавал иранеца да подписва каквито и да било документи.
С кума ми Весислав Василев бяхме колеги в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). По-късно станахме съдружници в застрахователна компания Аполо и Болкан. Познавах Мохамед. Той искаше да отвори ресторант, но му трябваха 300 000 долара. Весислав ми даде парите и аз ги вложих в кръчмата. Уговорката ни с Мохамед беше, че сумата ще ми бъде върната от печалбата от ресторанта. В случай че бизнесът му се провали, той трябваше да ми даде трите си мерцедеса и джип Чероки, започна разказа си Златомир Иванов.
Цяла година Златко Баретата чакал да си получи парите. Това така и не се случва. Накрая Иванов извикал иранеца на среща, за да се разберат. След разговора с Мохамед Златомир наредил на Тони Дебелия да вземе автомобилите. И с това забравил за заема.
Единствените думи на Антон Савов пред съда бяха, че не се признава за виновен и иска да бъде оправдан. Тук е мястото да припомним, че около името на Тони Дебелия много се шумя преди около две седмици.
На 13 ноември МВР разпространи съобщение, според което къщата и дворът на Савов са били претърсени и във външната камина са открити пистолет със заличени серийни номера, един килограм амфетамин и неголямо количество взрив с капсул детонатор. В деня, когато бе разпространена новината, Савов сам се предаде в полицията. Срещу него са повдигнати две обвинения - за незаконно притежаване на оръжие (чл.339 от НК) и за притежаване на дрога (чл.354а от НК).
На 14 ноември 2006 г., по искане на Комисията Кушлев, Софийският градски съд наложи възбрана върху цялата движима и недвижима собственост на Савов и запорира както всичките му банкови сметки в България, така и сметките на фирмата му НЕМЕЗИС ЕООД.
На 16 ноември Софийският градски съд (СГС) му наложи най-леката мярка за неотклонение подписка и го пусна да си ходи по живо и по здраво.
В сряда (22 ноември), след обясненията на двамата подсъдими, съдът изслуша и пледоариите на страните по делото. Прокурорът Емил Галипонов продължи да настоява, че е извършено престъпление, че Златко Баретата и Тони Дебелия са оказали насилие и са взели парите и колите на иранеца. Галипонов поиска по пет години затвор и за двамата. Защитата на подсъдимите обаче заяви в пледоариите си, че прокуратурата е направила неуспешен опит да се съживи един книжен труп. По думите на адвокатите обвинението е напълно неясно, а по време на разследването не са събрани никакви преки доказателства за вината на двамата. Според защитника на Баретата - Димитър Вълчев, предаването на колите станало по доброволен начин, безпроблемно и без никакво насилие.
Около час, след като ги изслуша, съдия Христинка Колева обяви своето решение. Тя оправда и двамата подсъдими и постанови парите за гаранцията - по 5000 лв., които са внесли, да им бъдат върнати.
Златомир Иванов и Антон Савов напуснаха съдебната зала с широки усмивки на лицата, докато прокурорът Галипонов излезе като буреносен облак. Единственото му утешение е, че в 15-дневен срок той може да обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във