Параграф22 Weekly

Абсурдистан

"Оправиха" и Филип Златанов

Двата тефтера на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси изчезнаха

Филип Тефтерчето явно е "оправен". По всяка вероятност той ще бъде оправдан по всички обвинения, повдигнати срещу него. Защото доказването на вината му без откраднатите два негови тефтера със скандални записки е, меко казано, проблематично. То ще е по-скоро невъзможно.

Записките на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов показваха нагледно как той и ръководената от него комисия са използвани за разчистване на политически опоненти и неудобни съпартийци. От тях ясно се виждаше как комисията е била използвана, за да се "удрят" или "оправят" хора на различни длъжности. Фигурираха и инициалите Ц.Ц., Б.Б. и И.Ф., които според прокуратурата са спускали нарежданията "от горе". Кой стои зад тези инициали обаче така и не стана ясно по време на разследването - Филип Златанов бе единственият, който стигна до съд. Той бе обвинен, че е укрил от обществото преписка срещу президента Росен Плевнелиев и че е действал незаконосъобразно по отношение на съветничката на президента Димана Ранкова. През април тази година Софийският градски съд даде на Златанов 3,5 години затвор.

Впечатляващ обаче е фактът, че по време на обжалването на тази присъда пред Апелативния съд в София се разбра, че всъщност никой никога не е виждал оригиналите на скандалните тефтерчета. Те така и не бяха приложени по делото срещу Златанов като веществено доказателство - пазеха се в прокуратурата под претекст, че са необходими за друго разследване. Всички експертизи по делото бяха правени, като се ползваха техни копия. Затова съвсем логично Апелативният съд поиска експертиза и върху оригиналните документи - да се установи дали са автентични и чий е почеркът в тях. Два месеца обаче се оказаха крайно недостатъчни за експертизата, чийто отговор всъщност беше ясен - самият Златанов никога не е отричал, че почеркът в тефтерите е негов.

Вещото лице трябваше да предаде заключението си на 16 октомври в съда, но това така и не стана, и затова делото бе отложено. Новата насрочена дата бе 20 ноември, когато се очакваше експертизата най-сетне да бъде представена. Само че междувременно ключовото доказателство на обвинението просто изчезна, прибрано от толкова услужливо и навреме появилите се "неизвестни извършители". Вече се разбра, че двата тефтера са били задигнати от колата на Стефан Бенчев - вещото лице, назначено от съда, докато сменял гума. Ключовите доказателства са изчезнали заедно с чанта, в която имало и други документи и скромната сума от 100 лева. А извършителят, разбира се, е неизвестен.

Едва ли има и един човек в държавата, който да вярва, че двата тефтера на Филип Златанов, предизвикали един от най-гръмовните корупционни скандали в последните години, са изчезнали просто по някаква нелепа случайност. А срамното мълчание, в което потънаха и МВР, и прокуратурата, а и самият експерт, допълнително натягат съмненията, че Филип Тефтерчето просто е бил "оправен", като му е дошъл редът. В самия факт, че доказателствата са изнесени от прокуратурата и са предадени на експерта, няма нищо странно - това е практика, друг въпрос е доколко е правилна. В случая обаче става дума за доказателства от изключително важно значение не само за някакви си разследвания, а за цялата държава - заради механизма на злоупотреба с власт, който бе документиран в тях. И на някого все трябваше да му светне под шапката, че те трябва да бъдат пазени по-добре.

В случая обаче има и още една странност - човек със същите имена като тези на експерта - Стефан Георгиев Бенчев, фигурира в архивите като щатен служител на знаменателното Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Бенчев обаче така и не вдигна телефона си, за да можем да уточним дали става дума за един и същи човек. Струва ни се, че тази подробност не е маловажна - все пак да откраднеш съществено веществено доказателство от бивш служител на ДС е доста по-трудно, отколкото да отнесеш багажа на обикновено вещо лице.

Странно е също и как така цяла седмица след инцидента свръхприказливата в далеч по-маловажни случаи полиция и прокуратурата мълчаха за кражбата. Едва ли са смятали, че ще могат да я скрият - истината рано или късно щеше да лъсне - нали предстоеше документите да бъдат представени в съдебната зала по време на делото срещу Златанов. Но очевидно са предпочели гузното снишаване поне докато отшумят подигравките и обвиненията в гавра с правосъдието. Тази слабост напоследък се превръща в обичайна за държавното обвинение. А иначе, ако живеехме в нормална държава, след такава безобразие вече щеше да има дъжд от оставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във