Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ордени за скрап

Софийската градска прокуратура е образувала дело за унищожаването на над 154 000 ордени и медали от времето на социализма и на Третото българско царство. Но този път не става дума за акт на вандалство, а за целенасочена държавна политика. Решението за претопяването на отличията е взето от екипа на Милен Велчев, докато той е бил финансов министър. Според запознати сред обявените за унищожени държавни отличия е имало особено ценни екземпляри. Обществената поръчка за разкомплектоването им е обявена и възложена през 2005 година. Формалният повод за такова решение е, че ордените и медалите заемали твърде много пространство в Монетния двор. Защо екипът на Велчев е избрал претопяването, за да се отърве от отличията, не е ясно, но подходът е повече от нестандартен и очевидно не е най-печелившият от финансова гледна точка.
Доскорошният директор на НИМ сега министър на българите в чужбина проф. Божидар Димитров обясни, че ако отличията са в наистина огромно количество, те могат да се продават, но само от държавните институти - тоест от музеите. Професорът определи това, което е направено с въпросните ордени и медали като чиста далавера. По думите му дори и по единично те струват повече, отколкото е цената на всичките като метал.
В случая обявените за унищожени ордени и медали са представлявали пълни сбирки от сечените в периода 1944-1989 г. държавни отличия. Димитров обясни, че унищожаването на медалите е престъпление, но не и прецедент. През 90-те години на миналия век един от директорите на БНБ разпоредил намиращите се в трезора на банката златни Наполеони да бъдат претопени в кюлчета в Швейцария. Себестойността на монетите, макар и масови, била по-висока от тази на златото, върху което били отсечени.
През 2005 г. главен секретар на финансовото ведомство все още е Тенчо Попов. Към момента той е заместник-председател на борда на директорите на Българския енергиен холдинг. Познат е още и като ковчежника на НДСВ. Повече от добре запознат е с тенденциите на пазара за културни ценности, защото е виден колекционер-нумизмат, макар да няма регистрирана в България нумизматична колекция... Попов обаче не се възпротивява на претопяването на отличията. Според добре осведомени източници царският функционер имал интереси и към старопечатните издания. Любопитен в тази връзка е факт, че откраднатият от музея в Котел екземпляр на Рибния буквар бил открит в нотариалната кантора на съпругата му. Тя пък оформила документите за царските земи...
Обществената поръчка за разкомплектоването на отличията е спечелена от близкия до НДСВ бизнесмен Тодор Кръндев. Въпреки че според ДАКСИ Попов и Кръндев не са съдружници, имало данни за обвързаност между двамата. Кръндев също не е случаен. В края на 90-те обаче Кръндев е сочен за втория по богатство българин след Илия Павлов. За последно името му се появи в медиите около сделка с имот в столицата до Руски паметник. Тогава стана ясно, че Кръндев е натрупал големи дългове. Негов парцел с обща площ 600 кв. м и лице на бул. Македония беше обявен на търг от частен съдия-изпълнител. Началната цена беше 571 369 евро, но в края на наддаването беше продаден за 800 000 евро.
Навярно обществената поръчка за разкомплектоването на отличията отдавна щеше да е забравена и всичко щеше да е приключило тихомълком, ако нямаше едно голямо НО. Според обвинителя от СГП Борис Балев било установено, че независимо от процедурата, проведена от МФ чрез монетния двор, и сключения договор за разкомплектоването на ордените и тяхното изнасяне в чужбина като скрап, което е проведено съобразно обществената поръчка, в същия период, или малко след това, в ИНТЕРНЕТ се появяват предложения за продажба на ордени и медали, идентични с тези, за които е обявено, че са претопени и съответно унищожени. Според Балев прокуратурата има основание да смята, че предложените за продан в ИНТЕРНЕТ ордени са именно от групата на обявените за претопени. Той обаче не конкретизира информацията.
Пред ноември 2005 г. през eBay са пуснати за продажба седем лота с общо 1270 комплекта български ордени и медали от времето на социализма и преди това. Началната им тръжна стойност е 79 000 долара. На практика такова огромно количество отличия няма откъде другаде да се вземат освен от Монетния двор. Договорът за унищожаването на отличията обаче изключва възможността те да бъдат продавани. Балев обясни, че в него има изрична клауза, че именно това не бива да се допуска - тези български отличия да бъдат изнесени за продажба на пазара. Прокурорът разказа, че преди ордените да бъдат изпратени за претопяване, всички културни институции, които са изявили желание, са получили пълни комплекти от отличията.
Но предложеното в eBay е, така да се каже, масов материал. В монетния двор обаче са съхранявани и изключително ценните за колекционерите ордени като Георги Димитров и отличията, вървящи с международни награди Кирил и Методий. Ордените Георги Димитров например варират между 1500 и 4000 долара за бройка. Естествено, най-ценните отличия са от времето на Третото българско царство, а сред предложените в eBay лотове с медали има отличия отпреди 9 септември 1944 година.
Въпреки че по случая вече е имало няколко проверки, не всички аспекти на деянието са били ревизирани. Обвинителят Борис Балев разказа, че тепърва ще бъде проверено дали самите ордени и медали са имали качеството на движими паметници на културата към момента, когато са били унищожени.
По този въпрос специалистите са категорични. Старши експертът в НИМ Виолета Великова обясни, че безусловно българските наградни отличия са част от културната памет на нашата държава. Те по своята същност са особен знак за заслуги към народа и родината. Великова заяви, че лично тя не знае в световната история да има друг подобен случай и отличия не са били претопявани дори след Великата френска революция, когато Европа е променила наградната си система. Професор Божидар Димитров пък напомни, че според НК за разрушаването в такова голямо количество на паметници на културата се получават от три до седем години затвор.
Към момента досъдебното производство за ордените се води срещу неизвестен извършител. То е по обвинение за умишлена безстопанственост, но в хода на производството може да се стигне и до нови обвинения. По досъдебното производство ще бъде изготвена съдебна поръчка, за да бъдат присъединени като доказателства, данните от eBay. Така преди делото да бъде внесено в съда, ще минат няколко месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във