Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оръжейници разбуниха Бузлуджа

МВР удари незаконни производители и търговци с оръжие по време на спецоперацията си Оръжейниците, започнала във вторник (10 август) и продължила на следващия ден на територията на три области. Трима души бяха арестувани по време на акцията. У тях са открити 4 автомата Калашников, 6 карабини, пистолети, гранати и голямо количество оръжие и боеприпаси.
След приключването на операцията вътрешното министерство съобщи, че единият от групата е хванат на няколко километра от връх Бузлуджа при сделка, при която е продал автомат Калашников и пистолет Макаров. Пламен Николов (50 г.) от казанлъшкото с. Крън вече е осъждан за кражба и незаконно производство и търговия с оръжие. В дома му в с. Крън е открита нелегална работилница, оборудвана с машини, инструменти и екипировка за такова производство. От неговото жилище са иззети още пистолет Макаров; два газови автоматични пистолета Екол, преработени в бойни; 8 револвера; 850 патрона; заглушител, 30 цеви и множество части за пистолет Макаров; над 20 цеви за автомат Калашников и др.
Още през 1998 г. в дома на Николов в с.Крън са иззети автомат, два пистолета, боеприпаси, голямо количество части за пистолети, револвери и автомати. Тогава при претърсване в местността Селището по пътя за връх Бузлуджа, на различни места са открити заровени части за гранатомет, боеприпаси, големи количества части за пистолет Макаров и за автомат АК. За това престъпление Николов е бил осъден условно, не пропуснаха да уточнят от МВР.
Специализираната полицейска операция Оръжейниците продължи и в сряда (11 август) в София, Пловдив, Свищов и в първомайското село Градина. В квартал Света Троица в столицата са иззети два автомата Калашников, 6 пистолета Макаров, 1 карабина и повече от 500 патрона. В Свищов белезниците са щракнали за Стефан Стефанов, а в Пловдив за криминално проявения Рашо Рашев (48-годишен). В него е открит газов пистолет. От тримата само Стефанов досега не е попадал в полезрението на полицията и няма досие. У него полицаите намерили още 2 карабини и 1 пистолет, заедно с 280 куршума, излети лично от Стефанов.
Подобни оръжия, както и премиерът беше казал, не се взимат, за да се шие с тях, а се взимат, за да се извършват престъпления, както беше и при Килърите, и при всички останали убийства, коментира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Смятам, че това е едно достатъчно добро доказателство за българската съдебна система. Смятам, че операция Оръжейниците срещу подобни лица, с подобни доказателства, и тяхната съпричастност към извършването на търговия с оръжие, е едно сериозно противодействие на тежката организирана престъпност, изтъкна още той. Цветанов напомни, че това не е първата подобна операция срещу производство и търговия с незаконно оръжие. През април в Казанлъшко полицията реализира акция Терористите, която също беше насочена срещу незаконна търговия с пушкала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във