Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Още четирима задържани в Наглите - 2”

Специализираната полицейска операция с наименование Наглите - 2 се проведе в понеделник (21 декември) през нощта и ранните сутрешни часове във вторник на територията на столицата. Тежковъоръжени спецполицаи са претарашували пет-шест адреса, за които има подозрения, че се стопанисват от хора, свързани с групата за отвличания.
По време на операцията е бил прострелян в ръката един служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Той е настанен във ведомствената болница на МВР. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов обяви във вторник, че това е още едно доказателство, че наименованието Наглите напълно съответства на поведението и стила на тази организирана престъпна група.
По време на акцията е бил открит още един адрес, в който са държани похитени. Задържани са общо четирима души, издирва се столичният автокрадец Иван Петров-Сапата, който е успял да се измъкне. Открита е и една гаражна клетка, която по всяка вероятност е била използвана за укриване на похитените до преместването им в основната база.
Името на Сапата нашумя преди няколко години, когато бе обвинен за кражбата на джипа на треньора на Литекс Любко Петрович. Известен е на полицията с множество противозаконни отнемания на автомобили. Бе заподозрян и за нападение и обир над микробус на Българския спортен тотализатор.
Наглите-2 е била насочена към петима души, които са съпричастни към тази банда, обясни вътрешният министър. В хода на разследването на дейността на първите 25-има задържани е било планирано и продължението на акцията в понеделник. Установихме още пет лица, които имат отношение към няколко от отвличанията, и в момента пристъпваме към локализирането и задържането им. Незабавно след това ще повдигнем обвинения, обясни заместник главният прокурор Бойко Найденов. Ще повдигнем обвинение за всички 12 случая на отвличане, за които имаме доказателства, уточни градският прокурор на София Николай Кокинов. Според него досега е повдигнато едно чисто работно обвинение, което е било достатъчно за съда, за да остави задържаните в ареста. Градският прокурор изрази увереност, че доказателствата срещу Наглите ще издържат в съда.
Има свидетели по случая и тяхната сигурност ще бъде гарантирана, увери Кокинов и потвърди, че са използвани специални разузнавателни средства. Все още няма открити доказателства дали отвличането на бизнесмена Вене Сотиров е дело на същата група. Не е ясно и дали е убит, защото не е открит труп. Всички, които се упражняват с различни версии, нямат представа за фактологията, но ние водим следствието. Мога да кажа, че една част от жертвите познаха помещенията, където са били, а за други пък се намериха биологични доказателства, обяви Кокинов.
Спецоперацията Наглите стартира на 17 декември 2009 г., когато бяха задържани общо 25 души на различни места в страната. Според МВР тези хора са свързани с групата, извършила знакови отвличания през последните две години в България. В престъпния свят обаче упорито се твърди, че тези хора нямат нищо общо помежду си и дори са конкуренти, а полицията е действала на сляпо. От 25-мата задържани в ареста останаха само петима, като двама от тях бяха заловени при завръщането им в България през ГКПП Калотина.
В закрито съдебно заседание Софийският градски съд остави за постоянно зад решетките Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Антон Петров-Хамстера, Любомир Симеонов-Любо Гребеца и Данаил Димитров-Релето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във