Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Още два месеца разследват граничаря Цонков

Ново удължаване на разследването срещу сержант Михаил Цонков от отряда за бордови контрол на държавната ни граница поиска военният прокурор Байчо Кулев. Следствието ще трябва да отговори на най-важния въпрос - виновен ли е или не Цонков за смъртта на турския бракониер, загинал край бреговете на Резово при сблъсък с нашите граничари. Това е второто поредно искане от страна на военния прокурор за удължаване на разследването срещу Цонков.
През февруари тази година, след като Военноапелативният съд изненадващо отмени решението на прокурора за прекратяване на делото и върна случая за ново разследване, магистратът настоя за още два месеца срок за допълнителна проверка на случая. В средата на април бе извършен следствен експеримент с участието на самия обвиняем, целта бе да се установи дали е възможно изстрелите, причинили смъртта на 40-годишния Ялчън Ерджан от село Беендик, да са произведени по начина, описан от граничаря и от неговите колеги, участвали в инцидента. Според Цонков това е станало след заплитане на служебното му оръжие в рибарските мрежи на дъното на гемията, където се е разразила и схватката между граничарите и турските бракониери. За установяване на точните събития от фаталния 17 април миналата година бе назначена експертиза, над която умуват петима експерти - трима от София и двама от Бургас. Очаква се заключението им да бъде готово най-рано в края на май тази година. Това е и основната причина, заради която прокурорът Байчо Кулев поиска ново удължаване на разследването срещу Цонков.
Междувременно седем народни представители от Бургаския избирателен район поискаха Инспекторатът на ВСС да ревизира определението на Апелативен съд - София, за връщане на делото срещу Цонков за ново разследване. Създава се пагубна съдебна практика за водене на дело срещу служители на държавни органи за действията им, извършени при изпълнение на служебните им задължения, след като самото неизпълнение на тези задължения е инкриминирано от закона като престъпление, се посочва в декларацията.
През октомври миналата година с решение на военния прокурор Байчо Кулев делото срещу Цонков бе прекратено заради липса на състав на престъпление. При разследването и след назначените експертизи магистратите приеха тезата на защитата, че изстрелите са произведени случайно. По-късно становището на прокурора бе потвърдено и от Сливенския военен съд, но на 23 декември миналата година изненадващо Военноапелативният съд отмени решението за прекратяване на делото.
Не е достатъчно прокурорът формално да отбележи, че въз основа на събраните по делото доказателства се налага изводът за случайно деяние. Не е мотивирано постановлението, когато вместо анализ на конкретните доказателства прокурорът излага общи и шаблонни изрази. Съгласно теорията и съдебната практика клиширани мотиви означава липса на мотиви. Затова възивната инстанция намира, че както обжалваното определение на първоинстанционния съд, така и прокурорското постановление за прекратяване на наказателното производство се отличават с липса на мотиви. Постановлението на прокурора задължително следва да бъде мотивирано, което в конкретния случай не е било сторено, аргументираха тогава становището си военните магистрати. Решението им възмути близо 200 000 души от цялата страна, които с подписка подкрепиха сержант Цонков. Самият той заяви: Невинен съм, не съм убиец. Защитавах родината си.
На експеримента се доказа това, което ние твърдим. Очакваме делото отново да бъде прекратено и това да бъде потвърдено от Военноапелативния съд. Не може до безкрайност да доказваме едно и също нещо - това, че Михаил е невинен, заяви баща му Пеньо Цонков.
Категоричното ми становище е, че резултатите от извършването на нови следствени действия, изразяващи се в събиране на нови доказателства, няма да доведат до промяна във фактическата обстановка и съответно в правните изводи, а именно, че няма състав на престъпление. Михаил не е извършил престъпление, коментира защитникът на Цонков адвокат Росен Кожухаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във