Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ЕДИН КМЕТ ОТ РУСЕНСКО ПОТЕГЛИ КЪМ СЪДА

Както е тръгнало, скоро в Русенска област ще трябва да се проведат местни избори, защото няма да остане нито един кмет, който да не е разследван за някакво престъпление. След като прокуратурата в града погна двама от тях - на Ветово Рейхан Хабил (който даже бе осъден на пробация) и на Две могили Енчо Петров, сега наред е кметът на община Ценово Петър Петров.
В понеделник (23 октомври) русенската окръжна прокуратура съобщи, че срещу Петров е образувано досъдебно производство. Разследват го за длъжностно престъпление (чл. 282 от Наказателния кодекс).
Според държавното обвинение на 23 февруари 2005 г. в София Петър Петров, като длъжностно лице, е сключил договор с фирма Газстроймонтаж АД за отдаване на концесия с особено право на ползване на подземни природни богатства. Прокуратурата смята, че градоначалникът е превишил властта и правата си.
Проблемът е, че Петър Петров е отдал кариерата, която е публична общинска собственост, без да е упълномощен от общинските съветници по съответния начин. Напротив, на 20 октомври 2004 г. местният съвет не му дава разрешение да открие процедура за отдаване на концесия на обекта Каменна кариера (там се добива ломен камък). Прокуратурата твърди още, че с действията си Петър Петров е нанесъл щети на община Ценово в размер на половин милион лева.
Петър Петров е един от активистите на НДСВ в Русенска област. Той е третият кмет в региона, който попада под ударите на Темида.
На 4 октомври Русенската окръжна прокуратура започна разследване срещу градоначалника на Две могили Енчо Петров за злоупотреба с парите, отпуснати за покриване на щетите от наводненията през 2005 година. Заедно с него под ударите на закона попадат и няколко служители в общината, в местния строителен надзор и шефове на строителни фирми.
През 2005 г. Министерството на държавната политика при бедствията и авариите (МДПБА) е отпуснало на общината 90 000 лв. за отстраняване на вредите, причинени от проливните дъждове в населените места. С тях е трябвало да бъдат отстранени авариите по улиците, разрушеният път към манастир Света Марина и един мост. Но парите били усвоени, без да е извършен почти никакъв ремонт.
Пръв пред Темида застана кметът на община Ветово, който бе обвинен за съставяне на документи с невярно съдържание. Заедно с Рейхан Хабил на подсъдимата скамейка бяха изправени още седмина общинари, обвинени в неправомерното усвояване на 200 000 лева. И тези пари са били отпуснати за отстраняване на щетите от наводненията. На 9 септември обаче всички те сключиха споразумения с прокуратурата и се разминаха дори с условните присъди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във