Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ЕДИН МИТ ЗА РАЗКРИТО ПОРЪЧКОВО УБИЙСТВО ВЗЕ ДА РУХВА

Докато столичният градоначалник Бойко Борисов трупа политически дивиденти в САЩ заради изключителните си постижения като главен секретар на МВР (2001-2005 г.), един от най-големите му успехи гръмна като вкиснат компот. В сряда (13 юни) Софийският апелативен съд оправда Серафим Антонов, подсъдим за екзекуцията на Степан Рибаков.
Молдовецът с българско гражданство бе разстрелян с автомат в ранния следобед на 8 март 2003 г. само петнайсетина часа след убийството на Илия Павлов. Екшънът се разигра на кръстовището на ул. Проф. Д-р Иван Странски и бул. Симеоновско шосе в София, като малко по-късно автомобилът на килърите - сиво-зелен Сеат Толедо, бе открит опожарен до 27-а поликлиника в столичния ж.к. Младост.
По време на първоначалния оглед е установено, че колата е открадната месец по-рано, обявена е за национално издирване и е оборудвана с фалшиви регистрационни табели. Няколко дни по-късно зад високите тараби на строежа до 27-а поликлиника е открит и автоматът, с който е разстрелян Степан Рибаков - Калашников със заглушител, самоделно сглобен от части, откраднати и тайно изнесени от Арсенал.
Година и половина по-късно - на 30 юли 2004-а, НСБОП организира операция срещу 7-членната бойна бригада на един от най-известните столични наркодилъри Петър Борисов, известен години наред само с екзотичния си прякор Пешо Щангата. Според източници на Параграф 22 антимафиотите започват да разработват групата през март-април с. г. за кражби на автомобили, разпространение на наркотици и тежки престъпления срещу личността.
Съгласно предварително разработения план операцията е трябвало да започне в късния предиобед на 30 юли 2004 година. Пред една от явките на престъпната група е поставен секретен пост, който е трябвало да сигнализира при появата на Пешо Щангата. Изневиделица обаче на адреса се появява полицейски екип начело с криминалистката Ирина Начева - щатен офицер в бившата ДНСП (днес Генерална дирекция на полицията) и член на оперативния щаб на о. з. полк. Ботьо Ботев, създаден на 8 март 2003 г. с цел разкриване на убийството на Илия Павлов.
По какъв начин Начева и колегите й са слезли от колите си, с какви стъпки са наближили тайната квартира на мутрите и как са влезли във входа все още е загадка. По-важното обаче е, че хората на Щангата усещат опасността, предупреждават шефа си за капана и хукват да бягат.
Меко казано, реакцията на антимафиотите е повече от колегиална. Вместо да вдигнат скандал на колегите си, че са провалили операцията им, те веднага пускат нареждане за блокирането на всички изходи на столицата и изкарват на улицата почти целия оперативен състав на службата. Няколко часа по-късно щастието им отново се усмихва, защото след дивна гонка в полите на Витоша, около 15 часа четирима от бандитите - Серафим Антонов, Росен Митров и братята Матей и Пламен Андрееви, са арестувани.
Дали останалите три мутри от бандата са арестувани и къде, така и никой не разбра. За сметка на това обаче на 30 юли следобед всички научиха, че при обиските в домовете на престъпниците са открити автомат Калашников; два пистолета Макаров със заглушители; пушка Зауер с оптичен мерник; три газови пистолета (преработени в бойни) и боеприпаси за тях; пет пресовки по 400 грама тротил и капсул детонатори; три готови бомби самоделки с дистанционно управление; маски за лица и десет килограма дрога - хероин, кокаин, амфетамин и марихуана.
Още на следващия ден главният секретар на МВР Бойко Борисов, директорът на НСБОП (днес ГДБОП) ген. Валентин Петров, директорът на СДВР (днес СДП) ген. Румен Стоянов и прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Илиев организираха помпозна пресконференция, на която сензационно обявиха, че Серафим Антонов е убиецът на Степан Рибаков, а пък Росен Митров е шофирал сеата.
С голяма доза сигурност мога да кажа, че има връзка между убийството на Рибаков, това на Илия Павлов и задържаната престъпна група, обяви тогава пред смаяните репортери ген. Бойко Борисов, след което обясни какво има предвид: И при двата разстрела автомобилите са опожарени по един и същи начин, а номерата им са правени в една и съща работилница, уточни още той и припомни, че час и половина след екзекуцията на Илия Павлов (на 7 март 2003 г.) в столичния кв. Дианабад бе открит запален червен Опел Астра, откраднат няколко дни по-рано.
На 3 август 2004 г. състав на Софийския градски съд наложи на Серафим Антонов и Росен Митров най-тежките мерки за неотклонение задържане под стража. По време на заседанието стана ясно, че искането на прокуратурата за постоянни решетки на двамата е бетон: заглушителят на автомата се е пръснал след първите няколко изстрела, едно от разлетелите се парчета е уцелило физическия убиец на Рибаков в лицето и кръвта му е покапала по външната част на Сеат-а. Именно тези капки кръв, след прецизен ДНК-анализ, разкрили на криминалистите самоличността на поръчковия убиец - Серафим Антонов. Колкото до участието на другия задържан в престъплението - Росен Митров, според прокуратурата били събрани достатъчно данни, че той е бил шофьор на екзекутора.
Също на 3 август друг състав на Софийския градски съд наложи задържане под стража и на братята Матей и Пламен Андрееви, но за далеч по-безобидни престъпления: за незаконно притежание на наркотици - 1.3 кг марихуана, 0.96 кг хероин и 0.6 кг амфетамин, или общо - 4.4 килограма.
Къде изчезнаха останалите 5.6 кила дрога, плюс целият незаконен арсенал - пушката, автомата, пистолета, взривните вещества, трите бомби и патроните, отдавна никой не помни, а вече не е и толкова интересно.
По-важното е друго. На 23 декември 2005 г. Софийският градски съд осъди на 15 и половина години затвор Серафим Антонов за убийството на Рибаков и оправда неговия съучастник Росен Митров. А в сряда (13 юни) Софийският апелативен съд призна Серафим Андонов за невинен по всички повдигнати обвинения и потвърди оправдателната присъда на Росен Митров. Поради липса на доказателства, естествено...

Facebook logo
Бъдете с нас и във