Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ЕДИН ОТ КРЪГА АМИГОС ЗАПЯ ОДАТА НА... БОЛЕСТТА

Болничен лист принуди Софийския градски съд (СГС) отново да отложи делото срещу участниците в т. нар. Кръг Амигос. На предишното заседание в залата не се появиха Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Пепи Амигоса, а в сряда (1 февруари) за леглото се оказа прикован друг подсъдим - Дойчин Мирянов. За разлика от колегите си обаче, които използваха сравнително популярни болежки - високо кръвно налягане и грип, Мирянов се оказа с по-нестандартна диагноза - тежко ендокринологично заболяване, заради което на 27 януари е бил приет на двуседмично лечение в Пирогов.
Както е известно, Иван Тодоров-Доктора, собствениците на Финансово-брокерска къща Амигос - 3 - Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови, както и тяхната служителка Цвета Манавска са подсъдими за пране на пари (чл. 253 от Наказателния кодекс) и за създаване на организирана престъпна група (чл.321 от НК). Според обвинителния акт в периода 1997-2002 г. петимата са придобили от контрабанда и незаконно източване на ДДС близо 99 млн. нови лв., които впоследствие са изпрали чрез фалшиви документи и фиктивни сделки.
Процесът срещу тях трябваше да започне на 18 октомври 2005 година. Първият опит на съда обаче се оказа неуспешен, защото Доктора трябваше да пази стаята заради високо кръвно, а Пепи Амигоса бе споходен от тежък грип. По искане на прокурора по делото - Божидар Джамбазов, съдът разпореди двамата задължително да минат през независима съдебномедицинска експертиза и чудото се случи.
Още на 19 октомври сутринта Петър Петров светкавично оздравя, рипна на крака и се яви в залата. А пред съда вещото лице - д-р Александър Мирчев, докладва, че кръвното на Доктора било нормално, но той имал имал лек кръвоизлив в коремната кухина и трябвало да се подложи на изследване и лечение в специализирано болнично заведение.
За да се застрахова от бъдещи внезапни болести, прокурорът по делото Божидар Джамбазов взе допълнителна предпазна мярка. На 14 декември той разпореди на Софийската районна прокуратура да образува предварително производство заради болничния лист на Петър Петров. То ще се води срещу неизвестен извършител по два текста от Наказателния кодекс: чл.311 - за съставяне на официален документ с невярно съдържание, и чл. 316 - за умишлено използване на фалшив документ.
В сряда сутринта (1 февруари) стана ясно, че препоръката на д-р Александър Мирчев - Доктора да влезе за изследване и лечение в болница и делото за фалшивия болничен лист на Пепи Амигоса са оказали целебен ефект и върху Иван Тодоров. Не за друго, а защото той се появи в съдебната зала в толкова цветущо здраве, че човек чак да му завиди на физиката и физиологията.
За да не нарушава обаче възприетия принцип, Софийският градски съд разпореди на вещото лице д-р Емилия Кирова да прегледа лично новия болник - Дойчин Мирянов. Освен това на следващото заседание, насрочено за 13 март, тя трябва да докладва пред съда за какво подсъдимият е настанен в Пирогов: за изследване или за лечение, от любов към белите престилки или от омраза към черните тоги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във