Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ЕДИН ПАЦИЕНТ НА ТЕМИДА ИЗБРА СВОБОДАТА

Само след два-три месеца Висшият съдебен съвет ще си има собствен инспекторат, чрез който отблизо ще следи как следователите, прокурорите и съдиите изпълняват служебните си задължения. Е, вярно е, че шефът и членовете на този инспекторат ще се избират от Народното събрание, а пък те няма да имат право да проверяват работата на магистратите по същество. Но... какво пък, ако бъдещите инспектори на Темида са добросъвестни и наистина искат да прочистят съдебната система от некадърниците и корумпираните, дори само едно тяхно правомощие - да проверяват организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването на делата в установените срокове - би било съвсем достатъчно.
Ако депутатите изпълнят разпоредите на новия Закон за съдебната власт, влязъл в сила на 11 август 2007 г., Инспекторатът към Висшия съдебен съвет би трябвало да заработи през първата половина на ноември. А един от първите му ангажименти би трябвало да бъде епопеята на наказателното производство срещу небезизвестната пернишка мутра Стоян Кръстев-Драгановеца. То бе образувано през далечната вече 1999 г. - за незаконно притежание на оръжие и дрога, и приключи на 13 август 2007 г. с тригодишната присъда на Драгановеца, потвърдена от Върховния касационен съд, и с... безследното изчезване на прясно произведения затворник.
За по-широката публика Стоян Кръстев-Драгановеца е по-известен като бизнесменът, отвлякъл чалга певицата Тони Дачева, с която преди десетина-дванайсет дни лидерът на ДПС Ахмед Доган направи интимен круиз с луксозна яхта из Черно море.
На 10 септември 2005 г., Драгановеца и брат му Кръстьо канят в хотела на сестра им - Райски кът (на язовир Пчелина край радомирското с. Лобуш), певиците Тони Дачева, Алисия, Теодора и Ивена, за да попеят на купона по случай закриването на летния туристически сезон.
В малките часове на 11 септември Алисия, Теодора и Ивена получават хонорарите си, събират си багажа и си заминават, а Тони Дачева и личната й озвучителка остават да преспят в Райски кът. На сутринта обаче двете най-любезно са уведомени от Стоян Кръстев, че не могат да напуснат територията на хотела, защото Дачева е получила 1400 лв. хонорар, но вместо шест песни е изпяла само две.
Няколко часа по-късно певицата все пак успяла да се обади на гаджето си - бургазлията Найден Милков (бивш съсобственик на прословутата охранителна фирма Първа частна милиция, а сега фолкизпълнител и общински съветник в Бургас). Той светкавично задействал всичките си връзки и час-два по-късно спецченгета от РЗБОП-Перник атакували хотел Райски кът и освободили заложничките.
По данни на РДВР-Перник в отвличането на Дачева са участвали Стоян Кръстев-Драгановеца, брат му Кръстьо и 19-годишният син на Стоян - Слави. Тримата са задържани за 72 часа с прокурорско постановление и срещу тях е образувано следствено дело по чл.143, ал.1 от Наказателния кодекс: Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Обвинителният акт срещу Драгановеца, срещу брат му и племенника му е внесен в Радомирския районен съд на 12 юни 2006 г. и поне до 16 януари 2007 г., когато за последен път откъм Радомир се чу нещо по въпроса, магистратите не бяха успели да му дадат ход.
Не това наказателно производство обаче е поводът, заради който Стоян Кръстев изчезна толкова внезапно, че до 22 август (сряда) полицията, прокуратурата и съдебната охрана мълчаха като попарени. В случая става дума за голямото дело срещу Драгановеца, образувано на 18 ноември 1999 г. за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и наркотици.
Според материалите по това дело, през 1997 г. Стоян Кръстев наема няколко селскостопански постройки в пернишкото село Лялинци, за да отглежда животни. През януари 1999 г. той връчва на своя наместник във фермата - Красимир Кралчев, чанта с някакво оръжие и му нарежда да я пази като очите си, докато не си я прибере обратно.
Кралчев, като добросъвестен служител, отнася чантата в дома си и в продължение на девет месеца не дава и прашинка да падне върху нея. Накрая обаче нервите му не издържат и през септември 1999 г. той разказва на своя приятел Иван Виделовски (по онова време шеф на Регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност в Перник) какво има във въпросната чанта.
За разлика от приятеля си, пожарникарят Виделовски хич не се двоуми какво трябва да стори и начаса уведомява ръководството на РДВР-Перник за опасния багаж.
Разработката срещу Драгановеца продължава до 18 ноември 1999 г., когато антимафиоти от НСБОП, РЗБОП-Перник и следователи от Специализираната следствена служба (днес Национална следствена служба), въоръжени с необходимото разрешение за обиск, атакуват фермата на Кръстев в с. Лялинци.
А онова, което намират там, по никакъв начин не се вписва в графите Селскостопански инветар и Концентриран фураж: 7 плика с хашиш, амфетамин и фенетелин на обща стойност 24 588 г. марки; зареден картечен пистолет Скорпион със заглушител; ловна карабина Арсенал с изпилен сериен номер; ръчен гранатомет Кастьор и пет 40-милиметрови гранати ВОГ - 25; един чифт полицейски белезници; 28 кг взривно вещество (Амонит - 6); оръжейна паста, четка и шомпол; над 150 патрона.
На 2 ноември 2000 г. предварителното разследване е приключено с мнение за съд на четирима души начело с Драгановеца. През 2001 г. Пернишкият окръжен съд осъжда Стоян Кръстев на шест години лишаване от свобода, но Софийският апелативен съд му върна делото за ново гледане от друг състав и така - през 2003 г. Драгановеца се обзаведе с далеч по-подходящо наказание: три години условно - за оръжието, невинен - за дрогата.
С това свое решение обаче пернишките магистрати отново не угодиха на Софийския апелативен съд, който през 2004 г. отмени тази смешна присъда и постанови... още по-смехотворно наказание за Драгановеца: общо три години затвор за двете престъпления.
След умуване, продължило почти три години, на 13 август 2007 г. Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд и върна делото в Перник за изпълнение на присъдата, но... напразно: Драгановеца вече бе избрал свободата. (§22)

ПЛАЩАХМЕ С КАКВОТО МОЖЕМ: С ПАРИ, ЧАСОВНИЦИ, С МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ...
Из свидетелските показания на един от хората на Драгановеца, дадени пред следователя по делото и така си останали - непрочетени. Както от пернишките прокурори и съдии, така и от слугите на Темида във Върховния касационен съд.
Отначало Стоян имаше пет собствени покер-автомата, а други десет държеше заедно с някакви сърби. Постепенно избутахме сърбите от бизнеса, останахме сами и организирахме собствено производство на покер-автомати. Само за две години покер-автоматите ни станаха 300, като имахме зали из цяла България: Разград, Исперих и Лозница; Перник и Радомир; Дупница и Бобов дол; Благоевград, Кресна, Сандански, Петрич и с. Тополница.
Отначало тези автомати работеха без никакво разрешение, защото такова не се изискваше. През 1993 г. обаче, когато лицензирането стана задължително, заедно със Стоян Кръстев занесохме лично в Министерството на финансите, на секретаря на Комисията по хазарта, един куфар с пари.
Не му знаем името на този човек, но си го спомняме много ясно - среден на ръст, леко накуцващ с единия крак, а кабинетът му беше на третия етаж в министерството. В куфара имаше 22 000 марки, Стоян Кръстев остана в стаята насаме с него и след малко излезе с разрешителното, издадено на фирма ЕТ Иван Иванов - ОМ. Акцизът го плащахме във вид на специални стикери за покер-автоматите на данъчните в Перник. Обикновено давахме пари за 10-15 автомата, а всички останали покер-автомати в страната ги легализирахме с ксерокопия на тези стикери. Всичко, което се изкараше от покер-автоматите, Стоян Кръстев вкарваше в пернишката заложна къща Фламинго, която по онова време официално не беше регистрирана никъде.
По-късно, когато лицензионният режим се затегна, Стоян изкара още три разрешителни на името на ЕТ Иван Иванов - ОМ. За целта даде по 1000 марки на разрешително на някакъв от Комисията по хазарта в Министерството на финансите. Още по-късно, през 1998 г., когато режимът наистина стана много строг и ние трябваше да лицензираме всичките си автомати, избрахме 20 от най-силните обекти и лицензирахме само тях. А за останалите един човек от Перник срещу 200 марки на комплект ни направи фалшиви документи - полицейските печати, разрешителните от кметството, договорите за наем на залите, архитектурните книжа. Общо сме му платили 4000 марки за всичко.
За да минат документите през Министерството на финансите, Стоян се свърза с друг свой човек в Комисията по хазарта. Цялата операция ни струваше 9600 марки, две златни гривни, часовник Ролекс, две кози и един пръч. Гривните струваха общо 1150 долара, а часовникът - 2000 долара, и бяха купени от София, а козите и пръча Стоян ги взе от фермата си в село Лилянци. Седмица по-късно човекът на Стоян в хазартната комисия беше уволнен, но не заради нас.
За да работят нормално залите ни, ние продължавахме да плащаме акцизи за 20 автомата, а в действителност работеха двеста. Имахме си един данъчен инспектор, който получаваше по 1000 г. марки на месец, за да ни покрива. После него го махнаха и дойде друг. Той беше по-скромен и получаваше по 500 г. марки месечно, но въпреки това направи покрай нас общо 3000 г. марки.
По-късно Стоян реши да работи направо с началничката на Пернишката данъчна служба, която получи от нас общо 3000 г. марки, както следва: в началото на 1998 г. - 1600 г. марки, а в началото на 1999 г. - 1400 г. марки. Освен това въпросната госпожа си имаше две игрални зали в Перник и един ресторант в София, за които нашият човек й направи фалшиви документи. Тя си плати по 200 г. марки за комплект, но не знаеше, че става дума за фалшификати.
През 1998 г., Стоян подари един мобифон на шефа на данъчната служба в Кюстендил. Апаратът от нас, сметките за разговорите - от него. Мобифонът беше Максон и струваше 533 г. марки. Поводът за подаръка бяха новите ни две зали в Кюстендил, които заработиха няколко седмици преди да имаме разрешителни за тях.
През всичките тия години си имахме хора и в икономическата полиция в Перник. На ченгетата сме давали различни пари, но обикновено тарифата се движеше между 300 и 500 г. марки месечно. За да ни казват, кога тръгват на проверки с данъчните. Предупрежденията ни трябваха както за игралните автомати, така и за заложната къща Фламинго.
Общо, по това време, на заплата при Стоян бяха още няколко ченгета от други служби, няколко следователи и един съдия. Причината е, че повечето от нас си бяхме от контингента - с по 10-15 висящи преписки за извършени престъпления. Плащал е различно, в зависимост от услугата. Веднъж един негов служител сгази с колата си човек. Следователят получи 400 г. марки и промени спирачния път на колата. А съдията го осъди условно, въпреки че нашият човек вече имаше друга присъда. За този си жест съдията получи 1500 г. марки, които му даде лично Краси Кралчев (онзи с оръжейните угризения на съвестта - бел. авт.).
Подобна е схемата, по която за нас работеше и един от пернишките прокурори. Разликата е, че жената на прокурора и Стоян въртят съвместно едно заведение, което се казва Драгановец. И, ако някой не ни вярва, нека провери с кого Стоян е ходил в Турция да празнува посрещането на 1999 година.
... Стоян винаги е разполагал с много и най-различно оръжие. Всякакви пистолети - Макаров, Браунинг, Маузер, ТТ и един револвер Питон; ловна карабина, автомат Калашников, като над 80% бяха с изтрити номера. Виждали сме още ловни пушкала - ижовка и туловка, автомати Заги и Узи. И взрив, много взрив, който му го караха от Разград - С-4, амонит и тротил. С все фитилите и капсул-детонаторите.
... Докато имаше пазар, продавахме и дрога, главно кокаин. Започнахме със 100 грама, после качихме на 200, а накрая - на 400 грама. От всеки 100 грама печелехме чисто по 1000 марки. Дрогата я взимахме от София, карахме я до Перник, като я криехме между краката си в памперси и я продавахме на едни турци. Какво те са правили с нея - не знаем...
Лошото в случая е, че органите на МВР, следствието и прокуратурата също не са знаели какво се е случвало с дрогата на Драгановеца. Но още по-лошото е, че никой не си е направил труда да научи, въпреки че този разказ е сред материалите по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във