Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ЕДИН ЗАМЕСТНИК НА ВЕЛЧЕВ ВЛИЗА ВЪВ ВСС

Новият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще е заместник главния прокурор Камен Ситнилски. В понеделник (19 март) общото събрание на прокурорите - със 70 гласа за, 13 гласа против и нито един въздържал се, го избра за наследник на Цеко Йорданов във върховния административен и кадрови орган на третата власт.
Най-висшият форум на държавното обвинение започна работа с лека препирня по въпроса дали общото събрание на прокуратурата е свикано по законен ред. И това не е случайно. В миналия си брой Параграф 22 пръв и единствен писа, че избирането на нов прокурорски член на ВСС точно сега е преждевременно и влиза в леко противоречие с действащата нормативна уредба.
Причината за това е следната. На 7 февруари кадровиците на Темида уволниха Цеко Йорданов заради нарушения на служебните му задължения. Точно един месец по-късно (на 7 март) главният прокурор Борис Велчев поиска от Висшия съдебен съвет да открие процедура за предсрочното отстраняване на Йорданов от ВСС и за избор на нов член от прокурорската квота. Още същия ден ВСС удовлетвори тази молба, а Велчев - още по-скорострелно насрочи общото събрание за 19 март. Междувременно обаче на 21 февруари Цеко Йорданов обжалва уволнението си пред Върховния административен съд (ВАС), който насрочи делото за 26 април.
Оттук нататък вариантите са само два, защото магистратите имат право да обжалват дисциплинарните си уволнения само пред една-единствена съдебна инстанция: петчленен състав на Върховния административен съд.
Ако петчленката на ВАС реши, че Цеко Йорданов е уволнен справедливо, решението на ВСС ще влезе в сила автоматично и бившата дясна ръка на Никола Филчев ще трябва да опразни кабинета си. Но ако петчленката реши, че процедурата по уволнението на Цеко Йорданов не е спазена, случаят ще бъде върнат във ВСС за ново разглеждане и гласуване. Така че от формална гледна точка до 26 април Цеко Йорданов продължава да е прокурор от Върховна касационна прокуратура, а това означава, че би трябвало да остане и член на ВСС от прокурорската квота.
Кой държавен обвинител в понеделник (19 март) е повдигнал въпроса за законността на общото събрание и как е протекъл същинския дебат по темата, не е ясно, тъй като форумът бе закрит за журналисти. За сметка на това обаче само няколко минути след края на форума стана известно, че Цеко Йорданов е бил освободен от Висшия съдебен съвет с убийствено мнозинство - 75 гласа за, пет гласа против и три недействителни бюлетини.
Другото, което стана ясно, е, че досущ като своя началник през януари 2006 г. Камен Ситнилски е водил предизборна битка със... себе си, защото нито един от присъстващите не се е осмелил да предложи друг прокурор, достоен да стане член на Висшия съдебен съвет.
Знаете, че главният прокурор сам избра Валери Първанов и Камен Ситнилски за свои заместници и внесе предложения за тяхното назначаване във ВСС. Редно е един от тях да бъде и член на съвета, защото така Велчев ще може да разчита на него, споделиха след събранието неколцина прокурори. После те категорично забраниха имената им да бъдат цитирани и си заминаха, оставяйки медиите да тънат в недоумение над загадката Защо във Висшия съдебен съвет Борис Велчев би трябвало да разчита единствено и само на своите заместници?
Така или иначе, фактът си е факт: с избора си в понеделник общото събрание на държавното обвинение наистина закова във ВСС своето най-тежко представителство: главния прокурор и трима от заместниците му - Камен Ситнилски, Митьо Марков и Христо Манчев. А това за сетен път доказа, че висшата съдебна номенклатура няма никакво намерение да изпуска от контрол върховния административен и кадрови орган в третата власт. Където, колкото и да е учудващо, в момента има само един магистрат, който не е абсолютно никакъв началник - съдията от Върховния административен съд Панайот Генков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във