Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Още месец агония по казуса Чората

Съдебната история около Ангел Димитров-Чората ще приключи най-късно до 30 дни, стана ясно във вторник (21 юли) на заседание на Военноапелативния съд, на което всички страни по този заплетен казус си казаха думата. След продължително съвещание апелативните магистрати под пагон заявиха, че ВАС ще се произнесе в предвидения от закона срок виновни ли са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров.
Няколко часа преди да стане известна позицията на съда, държавното обвинение поиска осъдителни присъди по делото за смъртта на Чората, като настоя военните магистрати да потвърдят присъдата на Софийския военноокръжен съд (СВОС) от 2008 година. Както е известно, през октомври миналата година той осъди петимата антимафиоти на общо 82 години затвор. Майор Писов получи 18 години, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години лишаване от свобода. В едномесечен срок решението на апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
При пледоариите в залата адвокатите на Чората вдигнаха мизата за обезщетение на 250 000 лв. за семейството на Димитров: 100 бона за детето му, 50 00 за жената, с която е живеел на семейни начала, и по 50 бона за родителите му. Софийският военноокръжен съд бе определил компенсация от 145 000 лв. за близките на убития. Защитата също настоя да бъде потвърдена първоинстанционната присъда от 82 години затвор общо за петимата подсъдими бивши полицаи.
Четири години минаха от 10 ноември 2005 г., когато Ангел Димитров-Чората почина при опита за задържането му в рамките на разпоредената от тогавашният вътрешен министър Румен Петков полицейска акция Респект. Процесът премина през много перипетии. Военноапелативните съдии се занимават с него за втори път. За сефте те се сблъскаха с казуса след първото произнасяне на Софийския военноокръжен съд, при което бяха постановени 19 години затвор за Мирослав Писов, и по 18 години за всички останали. Втората инстанция обаче върна делото за ново разглеждане, в резултат на което през октомври миналата година СВОС понамали присъдите.
Докато делото се мотаеше из различните инстанции, един от стожерите, на които се крепеше обвинението - експертизата на специалиста по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов, силно се разклати. Както е известно, експертът бе намерен обесен сутринта на 17 октомври 2008 г. на детска площадка в столичния квартал Иван Вазов. Седемдесет и шест годишният професор Раданов беше съдебен експерт и по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. До голяма степен строгите присъди на първата инстанция се базираха на неговите констатации за причините, довели до гибелта на Чората. Да припомним, че далеч преди експертизата му да бъде изслушана официално, в изявление пред медиите проф. Раданов каза, че подсъдимите е трябвало да задържат Чората, но вместо това те са превишили правата си и са го убили. Тогава защитата на антимафиотите поиска отвода му, като се мотивира, че изказването на Раданов може да повлияе върху решението на съдиите. Съдът обаче счете искането за неоснователно и определи изказването на Раданов като лично мнение, което няма правна стойност. По-късно обаче афишираната от професора позиция бе потвърдена и от официалната експертиза по случая, според която Чората е бил убит със силни удари в тила и главата.
И резултатите от това изследване бяха подложени на съмнения и атаки от защитниците на полицаите, които пожелаха да се направи ново проучване. Така се стигна до нова петорна експертиза, която отхвърли изводите на първата. Според нея Чората е починал от задушаване заради позата, в която се е намирало тялото му по време на задържането. Според петорното изследване сърцето на Димитров било силно увредено заради системна злоупотреба с кокаин, което допълнително затруднило дишането му.
Най-странното е, че новата петорна експертиза напълно игнорира част от доказателствения материал, на базата на който проф. Раданов беше направил своите изводи. Стана ясно, че са изчезнали 15 хистологични проби, правени от професора. Това заявиха на заседание пред Военноапелативния съд на 8 юли колеги на професора, които са участвали в първите изследвания. Според тях пробите са изчезнали още през май месец, когато са били изпратени във ВМА за целите на новата експертиза. Според някои патолози липсата им е била решаваща за оборването на старата експертиза. Взели са превес изводите в новата петорна експертиза, което е станало мотив за сравнително по-леките присъди за петимата бивши полицаи през октомври 2008 година.
Проф. Раданов отнесе истината за 15-те хистологични проби в гроба си, бе коментарът, който се чу на това заседание на СВОС. Гибелта на 76-годишния съдебен патоанатом пък остави след себе си страховитото усещане за потайна нечиста сила, която успя да окачи професора на въжето и да го обеси на детска катерушка. Усещане, което със сигурност ще ни връхлита години, след като отминат 30-те дни на очакване кога дългогодишната агония по казуса Чората най-сетне ще приключи. П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във