Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ МРЪСНИ ДНИ ЗА МВР

Няма що да се чудим за ставащото около нас напоследък, щом като дълбоко езическият ни народ е нарекъл тези дни мръсни. Според вярванията този период започва от Рождество Христово и продължава чак до Йордановден.
Тогава се активизират всички лоши сили, които плъпват след залез слънце и изчезват по първи петли. Духове, караконджули, вампири - това е времето им и тежко му на човек, ако го спипат, не дай Боже, на път в тия часове. Скачали на раменете му като на конче и го яхали до пълна изнемога.
Не бе караконджул, не бе вампир, сякаш нещо по-страшно и невиждано се метна на шията на това сложно и деликатно същество МВР и започна да го души и пришпорва, така че залашка се то нагоре-надолу, като обсебено.
Откъде и как изпълзя този мрачен подземен герой Куйович, та разбърка неподозирани дълбоки пластове в стройния иначе МВР-светоглед, е въпрос, над който вече разсъждават мнозина. Предположенията действително биха могли да извадят от строя всеки здравомислещ човек, да не говорим за най-здравата сила у нас - интригантство в редиците на вътрешното министерство, корупция на средните етажи, чадъросване на мафиоти, финансови интереси на високопоставени шефове от МВР в сферата на производството на синтетична дрога...
Ето такива умотворения полазиха мощната иначе снага на министерството и, напук на народните вярвания, не щат да се опущат не само след първи петли, даже и след Йордановден.
В желанието си да метне от врата си душманите пред обществото се яви и главният секретар на вътрешното ведомство Валентин Петров, който на специална пресконференция заяви, че няма данни служители на МВР да слагат чадър върху каналите за амфетамин и хероин. А твърдението, че самият той има финансов или личен интерес от тези канали, определи като смехотворно.
Не че не хващаме вяра на думите му, но все пак да припомним завета на онзи чутовен възрожденски герой, монаха Матей Преображенски, по прякор Миткалото: Изпълнявай само писани заповеди, защото нечестивците се отмятат. Бродейки по белия свят, божият човек Преображенски разбрал едно - че писаното слово тежи на мястото си и нищо не може да му се метне на шията и да го яха злобно до първи петли, докато не падне без сила на земята.
Разлиствайки в тази връзка написаното от МВР за борбата срещу производството и трафика на синтетична дрога през 2007 г., оставаме с впечатлението, че сякаш ведомството повече е желало, отколкото се е борило с този вид престъпност. Достатъчно е да разгледаме сайта на МВР, за да се уверим в това - там каквото е написано, си тежи на мястото и не може да има и дума за караконджулски изстъпления.
От новините, публикувани за миналата година, разбираме, че вътрешното ведомство е наблегнало повече на превантивната работа, нежели на акциите срещу производството на синтетична дрога у нас. Логично най-активна се оказва информационната дирекция Пресцентър и връзки с обществеността (ДПВО) на МВР, която направо е отсрамила оперативните служби на ведомството, организирайки над десетина семинара по темата.
Международният ден за борба с наркотиците, 26 юни 2007 г., също е отбелязан подобаващо - както се казва в заглавието на информацията, с викторина, музика и веселие. От новината, дело на ДПВО, между другото се казва, че ... инициативите ще фокусират върху различни аспекти от действията на институциите за противодействие на производството, разпространението и контрола над наркотичните вещества. Акцентите: ефектите от злоупотребата с наркотици - 2007 г., отглеждането на наркообразуващи култури и производство на наркотици - 2008 г., нелегален трафик на наркотици - 2009 година. С кампанията СНПООН цели да привлече вниманието върху сериозните проблеми и щетите, които нелегалните наркотици нанасят на обществото....
Както се казва - няма лошо, браво на ДПВО за инициативата, пък и за посочените чак до 2009 г. приоритети в противодействието срещу производството на дрога и разпространението й.
Странно защо обаче ентусиазмът на международните и неправителствените организации и ДПВО в частност не е заразил и отговорните за провеждането на тази борба оперативни служби на вътрешното ведомство. Дори най-добронамерено да преброим успешните акции на МВР срещу лаборатории за синтетична дрога, можем да се справим с пръстите на едната ръка - операциите, в които ченгетата са разбили трафик на повече от 20 кг синтетика, са цифром и словом пет.
Разбира се, превенцията има своето важно място в опълчването на обществото срещу този съвременен бич, но да стане водеща някак не си пасва с функциите и задачите на онзи сложен и деликатен организъм с плът, нерви, главен мозък и политическа душа, наричан МВР.
А през миналата година страната ни неведнъж получаваше упреци, че е сред най-активните държави, в които колбите в нелегалните нарколаборатории не спират да бълбукат.
В началото на март миналата година управляващите у нас получиха твърде звучна плесница в тази връзка. Държавният департамент на САЩ публикува ежегодния си доклад за търговията с наркотици в света през 2006 година. В документа, подготвян с участието на правителствени и неправителствени организации, България бе определена като държава, която от разпределителен пункт в трафика на хероин се е издигнала до ниво голям производител на синтетични наркотици за износ в Турция и Близкия изток и на марихуана - за собствена консумация.
Най-странното е, че тази публикация ни на йота не докачи отговорните за борбата с наркомафията фактори у нас. Напротив, както се вижда, те се отдадоха на веселие и музика и така отбелязаха Международния ден за борба с дрогата. Позитивно протече и предхождащото този ден заседание на Държавно-обществената комисия по превенция на престъпността на 25 юни, посветено на въпросите на наркоразпространението и борбата с него. Тогава шефът на Национална служба Полиция Валентин Петров отчете, че в последните две години разкриваемостта на престъпленията, свързани с дрога, бележи ръст с 11%, а пазарът на дрога се свива заради успешните действия на МВР.
Тогава полицай № 1 се удари в гърдите и заяви, че благодарение на МВР азиатският хероин за Западна Европа вече преминава или през т. нар. северен път (през бившите съветски републики) или през някоя от средиземноморските врати на Стария континент (Гърция, Италия и Испания), или през адриатическите Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения. Международните трафиканти отбягват да пренасят през територията ни дрога и печалноизвестния балкански път вече не съществува, категоричен бе комисар Петров.
Още тогава Параграф 22 си позволи да отбележи, че реалността съвсем не се покрива с казаното от полицай № 1. Месец преди заседанието на форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията и посветен на трансграничната престъпност Иън Доусън от Британската кралска прокуратура посочи коренно различен маршрут на азиатския хероин. Според него дрогата за Великобритания не само не заобикаля България, но от ГКПП-Капитан Андреево преминава през цялата територия на страната ни и заминава през Сърбия и Унгария към Западна Европа и Англия.
На същия форум стана ясно, че в периода 2004-2007 г. употребата на хероин в България наистина е спаднала, но не благодарение на усилията на МВР, а поради простия факт, че е скочила употребата на марихуана и синтетика и феновете на хапчетата вече са над 30 000.
По ирония на съдбата една година по-късно под стола на полицай №1 и и.д. главен секретар на МВР Валентин Петров припари точно във връзка със синтетичната дрога. В тази връзка ще припомним, освен думите на Матей Миткалото, и факта, че иде времето, в което Държавният департамент на САЩ ще публикува пак доклад за търговията с дрога през 2007 година.
Там обаче няма да впише информацията, че МВР се е включило във веселието по повод Международния ден на борбата с дрогата. Няма да бъдат отбелязани и многобройните семинари по темата. Едно обаче е сигурно - авторите на доклада ще обърнат внимание на набиращия сила и скорост скандал, отнесъл главата на досегашния главен секретар на МВР Илия Илиев и клатещ стола на шефа на НСП главен комисар Валентин Петров. А това би означавало, че мръсните дни за МВР ще продължат...

КАРЕ
МВР СРЕЩУ АМФЕТАМИНА - ЧЕРНО НА БЯЛО
22 февруари 2007 г.
Над 1000 таблетки екстази, 5 дози хероин и 17 пакета амфетамини иззели криминалистите от Стара Загора след ареста на 26-годишния Б.Г.
8 март 2007 г.
Служители на ГДБОП-НСП задържаха 25 килограма синтетични наркотици в района на ИСУЛ в столицата. Двама мъже и две жени са уличени в това, че са участвали в пренасянето на дрогата. Наркотикът е трябвало да бъде изнесен от страната ни и да продължи пътя си към страните от Близкия изток. Една от задържаните Г.М. е действала по разпореждане на заловения от ГДБОП в средата на октомври месец миналата година сърбин З.М. Издирваният с червена бюлетина чужденец използвал територията на България, за да организира изграждането на нови нарколаборатории в съседна страна.
30 март 2007 г.
В информация в сайта на МВР за разкрит опит за убийство в столицата, извършен на 20 януари, се споменава между другото, че поръчителят И.П. по прякор Полицая е заловен през февруари на ГКПП Капитан Андреево с 60 кг амфетамин. Най-любопитното е, че въпреки традицията си да се похвали при всеки по-голям удар, за тази операция МВР не е обелило нито думичка през февруари
6 май 2007 г.
4400 хапчета синтетична дрога заловиха служители на ОДП-Хасково при съвместни действия с колегите им от ОДП-Кърджали. Със сътрудничеството на Окръжна прокуратура - Хасково, бе разбита организирана престъпна група за трафик на наркотици и разпространението им на територията на Хасково и Кърджали. Трима са задържани за 24 часа в ОДП-Хасково.

31 май 2007 г.
При двудневна операция, проведена на 29 и 30 май в кюстендилските села Катрище и Коняво, антимафиоти от ОДП-Кюстендил са иззели около 20 кг амфетамин, туби със 100 литра течни реактиви. Според МВР с тази операция е нанесен удар на организаторите за около 1 800 000 евро. Работата по установяването на организатора на дейността продължава, пише в сайта на МВР.

10 август 2007 г.
Нарколаборатория в работен режим е разкрита в с. Жиленци при спецоперация на служители на ГДБОП-ГДП и колегите им от ОДП-Кюстендил. Заловен е 42-годишният Г.Н. от София в момент на производство. При огледа са открити 20 кг таблетна маса амфетамин, от която могат да се произведат около 120 000 таблетки. Смятаме операцията за успех, тъй като предотвратихме възможността произведеното количество синтетична дрога да бъде предложено за продажба, заяви на пресконференция директорът на ГДБОП комисар Кирил Георгиев.

18 август 2007 г.
Двадесет килограма амфетамин са задържани при спецоперация на служители от ГДБОП-НСП, задържан е криминално проявеният Д.Ч. (30 г.) от Кюстендил. Спецполицаите засичат Д.Ч. на пазара в столичния кв. Красно село при сделка с наркотици. Той е заловен след преследване в устието на р. Владайска. В кашон, изхвърлен от него, са открити 150 000 таблетки амфетамин. Цената им на дилърския пазар у нас е около 900 000 лв., а в страните от Арабския свят стойността им се качва в пъти.

15 ноември 2007 г.
Служители на ОДП-Сливен и ГДБОП-НСП разбиха организирана престъпна група, задържани са 26-годишният М.З. от гр.Банкя и 28-годишният Д.Г. от гр. Нова Загора. При обиска им и претърсването на автомобила са открити и иззети около 250 таблетки мета-амфетамин. При последвалото допълнително претърсване в дома на Д.Г. в ж.к.Загоре в града са открити още около 900 таблетки и около 80 гр. прахообразно вещество - амфетамин, на приблизителна обща стойност около 20 000 лева.
27 ноември 2007 г.
Почти 100 кг амфетамин субстанция задържаха служители на ГДБОП-НСП при операция в района на КПП Черната котка в столицата. Задържан е полицаят Т.Д. от сектор Престъпление по пътищата към ОДП-Пловдив. В багажника на автомобила му са намерени сак, раница и два найлонови чувала с над 80 кг амфетамин. Край хотел Плиска спецполицаи задържат и С.С.(35 г.). След задържането на двамата за 24 часа е предприето претърсване на обитавани или ползвани от тях жилища в София, Пловдив и Батак, откъдето са иззети веществени доказателства, сред тях и различни приспособления за смесване на амфетамин субстанцията. От събраните досега данни е изяснено, че количеството е натоварено от дома на втория задържан в Батак - С.С. Той е родом от Батак, с адрес в София и е един от лидерите на организирана престъпна група, занимаваща се с производството на синтетични наркотици от групата на амфетамините. Наркотикът е бил предназначен за транспортиране към столицата, откъдето евентуално да поеме към Турция и там да бъде таблетиран. След този случай избухна и скандалът Куйович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във