Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЩЕ ПРОКУРОРИ НА ПЪТ ДА ИЗГЪРМЯТ ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ

Чистката в прокуратурата ще продължи и след лятната ваканция на съдебната власт. В сряда (30 август) изтече срокът, в който трябваше да приключи т.нар. проверка на проверките.
Докладът е готов, трябва да се уточнят някои неща и след около 15 дни той ще бъде оповестен, каза в сряда преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Борис Велчев.
На 20 юни той заповяда да се преразгледат всички прокурорски проверки, образувани през последните пет години. Ревизията обхвана периода 1 януари 2000 - 22 февруари 2006 година. Нейната цел бе да се търсят нарушения, слабости и проблеми при възлагането или извършването на проверките.
Става дума за проверки, извършвани по реда на чл.119, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Текстът гласи: При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може да възлага на съответни органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок, като му представят заключения, а при поискване и всички материали.
Първата ревизия, която все още се извършва в структурите на държавното обвинение, обхваща само следствените дела.
Проверката на проверките започна само три дни, след като в брой 24 на Параграф 22 от 17 юни написахме, че екипът от проверяващи на Борис Велчев е подминал една от най-бруталните хватки, чрез която Никола Филчев и хората му не само манипулираха политическия елит, ами съсипаха конкурентите на редица известни бизнесмени, със или без екзотични прякори.
Тогава припомнихме, че още на 16 май 2003 г. предишният парламент прие поредните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс. Според една от най-важните поправки (чл.191 - чл.194 от НПК) на държавното обвинение бе забранено да извършва предварителни проверки. С други думи - ако иска да разследва някого, то вече трябваше да образува предварително производство или дознание срещу известен или неизвестен извършител. Прокуратурата обаче веднага намери начин да навакса орязаните си правомощия - просто като се възползва максимално от чл.119 от ЗСВ и започна да извършва проверки по устройствен закон.
В сряда главният прокурор заяви, че са открити някои много драстични нарушения, извършени от представители на държавното обвинение от всички нива - като се почне от районните и се стигне до върховните прокуратури. Сред често срещаните нарушения са неспазване на сроковете за произнасяне по различни преписки (става дума за хиляди бройки), както и за изземване на правомощия на други прокурори.
В поне два от случаите били открити толкова тежки нарушения, че могат да бъдат образувани наказателни производство срещу обвинителите. В други пък ще последват най-тежки санкции като уволнение. Велчев заяви, че на този етап няма да съобщава имена, но когато докладът бъде готов, няма да премълчи кои са провинилите се прокурори.
Главният прокурор допълни, че много малка част от имената, споменати в предишната ревизия (тя обхващаше водените следствени дела през последните пет години от работата на държавното обвинение), са и в новия доклад.
По-рано в сряда заместник главният прокурор Камен Ситнилски заяви пред медиите, че името на Цеко Йорданов (прокурор от Върховната касационна прокуратура) отново е сред двойкаджиите.
Както вече е известно, ревизията за работата на прокуратурата през последните пет години показа, че Цеко Йорданов и колегите му от ВКП Ангел Илиев и Здравко Йорданов с години забавяли дела и изземвали други, без да имат това право. Заради нарушенията Велчев внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение тримата да бъдат уволнени. ВСС сформира три дисциплинарни комисии, които да разгледат техните случаи и да излязат с решение.
Пред последната седмица Велчев е решил да обособи отдел Инспекторат към ВКП, който непрекъснато ще следи работата на прокурорите, за да се избегне сегашното положение едни и същи прокурори да се занимават и с дела, и с проверки. В инспектората ще работя 10 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във