Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Още трима на мушка заради "Апартаментгейт"

S 250 c8d7b043 00b6 466c 8232 2b79b3dcbbab

В четвъртък (4 април), след повече от седмица мълчание, от прокуратурата най-сетне дадоха нишан, че са чули за скандала с барбекюто и сауната на покрива на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. А и не само за него. И обявиха, че по разпореждане на Сотир Цацаров във Върховната касационна прокуратура започват три проверки.

На първо място за скандала около фамозния тризонет на Пламен Георгиев, който стана емблематичен най-вече с луксозните си екстри: сауна за шестима и барбекю на покривната терасата пред апартамента. Ще се проверява произходът на средствата, с които е закупено жилището, ще се установява каква в крайна сметка е неговата цена (защото в публичното пространство вече обикалят поне четири различни) и ще се търси дали Георгиев не е попълнил невярна декларация за имуществото си. Всичко това е възложено на НАП-София, която ще извършва ревизии на Пламен Георгиев и съпругата му. Отделно прокуратурата иска от банката, пред която е ипотекиран тризонетът, цялата документация по кредита.

Втората проверка ще е за това откъде 21-годишният син на директора на Националната следствена служба Борислав Боби Сарафов е извадил над половин милион лева за покупка на имоти. По информацията, изтекла вече в медиите, през 2018-а и 2019-а той е купил апартамент, ателие и гараж в луксозния комплекс "Еделвайс" в Бояна за общо 540 000 лева. Проверката за Сарафов ще се извършва от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на другия проверяван за имотни сделки - Пламен Георгиев, но без негово участие, защото той вече излезе в дългосрочен отпуск (вж. стр.1). Ревизия е предвидена и за Сарафов-младши. НАП-София ще поверява доходите му и платените данъци.

Третата проверка е за апартамента, закупен от фирмата на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов "Ганева 2000" ЕООД от нашумялата напоследък покрай имотните сделки на властта фирма "Артекс". Жилището е купено преди брака на Елисавета Ганева с Лозан Панов, но цените на сделката са озадачаващо ниски. А и собствениците на "Артекс" Весела и Пламен Мирянови са били кумове на сватбата на Панови. Затова проверката, разпоредена от прокуратурата, ще търси и има ли данни за конфликт на интереси при Съдия № 1 на държавата. А самата проверка ще се извършва от Инспектората към ВСС и НАП. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установят произходът на средствата за закупуване на имота, начинът на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка, поясняват още от държавното обвинение.

Почти веднага след като прокуратурата оповести проверките, премиерът Бойко Борисов поиска новите замесени в "Апартаментгейт" или да подадат оставки, или поне да излязат в отпуск, докато текат проверките.

До редакционното приключване на броя от Борислав Сарафов не се чу ни дума, ни стон. А Лозан Панов обяви, че  няма намерение нито да подава оставка, нито да излиза в отпуск: "Излизам най-минатия човек - не съм собственик на имот, а от мен се иска да се откажа да работя, като подам оставка или изляза в отпуск!  Как можете да си представите, че ще го направя!", каза Панов.

Единствен Пламен Георгиев се оказа с вече подготвено изявление, че излиза в отпуск, което бе разпространено минути след призива на Борисов. "Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания", написа Георгиев.

Всъщност версията на Георгиев, че той е жертва на олигарси заради борбата му срещу корупцията, беше лайтмотивът на новинарските емисии през цялата седмица. Още от вторник (2 април), когато шефът на КПКОНПИ бе притиснат от медиите с искания да даде обяснения около неразбориите с документите и различните оценки, които излязоха покрай луксозния му тризонет с барбекю и сауна за шестима на покрива. Това бе и първият път, в който шефът на КПКОНПИ се появи с четирима гардове от НСО около себе си. Тогава той обяви, че олигарсите, които са недоволни от него заради борбата му с корупцията, го атакуват чрез медиите си. И че към него са били отправени заплахи, което налагало да ходи с охрана. Ден по-късно в медиите услужливо се плъзна "информация", че някой пратил на Георгиев по пощата писмо със заплаха и с въжена примка вътре. Това казали анонимни "източници от службите" и това било причината той да се движи с охрана. Дали това е вярно - никой не знае.

Георгиев обаче така и не даде никакви конкретни отговори за барбекюто на покрива си, което цяла седмица бунеше въпрос след въпрос. И си позволи да заяви пред репортерите, че няма намерение да продължи да коментира сделката. "Точка по въпроса" беше репликата му, която взриви окончателно и без това ескалиралата на максимум нетърпимост в социалните мрежи.

Само че Георгиев явно погрешно прецени, че е важен за държавата толкова, колкото Цветанов за ГЕРБ. Два дни по-късно му се наложи да излезе в дълъг отпуск - с очевидната цел да се тушира скандалът, който влече ГЕРБ към дъното точно преди изборите. А със светлата му кариера, която можеше да го изведе дори до поста на главен прокурор след година, изглежда вече е свършено.
Остава да видим дали Георгиев ще остане в историята като борец срещу корупцията, или по-скоро като виден собственик на сауна за шестима на покрива. Това до голяма степен ще зависи и от проверките на прокуратурата, с които започнахме. Но не само...

 

Кой и как може да проверява шефа на КПКОНПИ?

На първо място - главният прокурор Сотир Цацаров, разбира се, който може да поиска образуването на проверка по чл.145 от  Закона за съдебната власт за всеки и срещу всеки. Прокуратурата вече се задейства.

Депутатите - според чл.17 от антикорупционния закон членовете на комисията, включително и председателят й, са длъжни да се явят при повикване в Народното събрание и да дадат информацията, която им се иска. Народното събрание всъщност е органът по избора на председателя на КПКОНПИ, а и на всичко отгоре то трябва да осъществява контрол върху дейността й. Затова няма пречка избраниците да попитат и за барбекюто - още повече че тази тема не представлява следствена тайна и почти всичко, свързано с нея, вече и без това е публично известно. Само че депутатите вкупом ще предпочетат да изчакат да се произнесат компетентните органи" - по-безопасно е, някак си, защото току-виж някой се сети да надникне и в техните имотни декларации...

Третият, който може да предприеме някакви действия, е заместник-председателят на КПКОНПИ. Според специалния антикорупционен закон  мандатът на член на КПКОНПИ може да се прекрати предсрочно само при смърт, оставка, обективна невъзможност повече от шест месеца да си върши работата, при осъдителна присъда за умишлено престъпление, при установен конфликт на интереси (който трябва да бъде установен именно от КПКОНПИ), несъвместимост, системно неизпълнение или "тежко нарушение на служебните задължения". Ако на "мушка" е председателят на КПКОНПИ, процедурата е следната: заместник-председателят на комисията я свиква и тя установява, че са налице обстоятелствата, позволяващи да се иска отстраняването на председателя от поста. След което Народното събрание трябва да гласува за предсрочното прекратяване на мандата. Проблемите в тази процедура обаче са много и тръгват от самото свикване на комисията, която просто може да не събере необходимото мнозинство (без Георгиев това означава, че трябва да се съберат гласовете на трима от членовете й), за да прати председателя си да се обяснява пред Народното събрание. А съвсем логичният въпрос е: ами ако се окаже, че и заместник-шефът на КПКОНПИ трябва да бъде проверяван - какво се случва тогава?...

 

ПИБ: Не сме отпускали пари за покрива

Пламен Димитров Георгиев, както са пълните имена на шефа на КПКОНПИ, се оказа клиент на Първа инвестиционна банка още от 2000 година. От банката пуснаха специално становище, в което обясниха, че в ипотеката на имота терасата с барбекюто не фигурира, тъй като тя всъщност представлява покрив - обща част на сградата.

"На 30.03.2017 г.  Димитров е депозирал в банката искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лв. за закупуване от него и съпругата му на недвижим имот, находящ се в гр. София, кв. "Гео Милев", който е предложен да послужи като обезпечение по кредита. Искането е разгледано от банката, като за целта  е извършена оценка на кредитоспособността на г-н Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен  размер предвидената по договора месечна вноска по кредита. В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален  акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186.57 кв. м ид. части от тераса - плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект.

Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лв., който е по-нисък от първоначално искания размер на кредита, и която сума представлява  50% от пазарната оценка на имота. Крайната стойност на пазарната оценка на имота, извършена от лицензирания оценител, е в размер на 379 000 лв., като в оценката се включват апартаментът, заедно с тераса с площ от 47.99 кв. м, и не включва и не са взети предвид 186.57 кв. м ид.части от тераса - плосък покрив на сградата."

Facebook logo
Бъдете с нас и във