Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСИГУРИХА НА МАРГИНИТЕ ЕДИНИЧНИ КИЛИИ

Медиите и съдебна полиция изпаднаха в тотална истерия около ареста на Красимир Маринов - Големия Маргин и на брат му Николай Маринов - Малкия Маргин. Поредното доказателство за това се разигра в коридорите на Съдебната палата във вторник (8 ноември), когато Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на двамата братя и на още трима души.
Както вече е известно, двамата Маргини, Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви бяха задържани на 29 октомври. Ден по-късно Софийската градска прокуратура повдигна на всеки от тях по три обвинения: за приготовление за убийство (чл.117 от Наказателния кодекс), за участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК) и за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на предотвратените поръчкови убийства, а останалите ще отговарят пред закона като съучастници и извършители.
Другите двама участници в групата - Бисер Илиев и Стефан Рангелов, са зад решетките още от началото на септември, когато е започнала същинската полицейска разработка срещу сикаджиите.
Според разследващите братята са подготвяли убийствата на трима души. Първият е о. з. ген. Любен Гоцев, който е бивш заместник-шеф на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност и ексминистър на външните работи и заместник вътрешен министър в двете правителства на покойния Андрей Луканов (1990 година).
Вторият е небезизвестният контрабандист Иван Тодоров-Доктора. А третият е бизнесменът Никола Дамянов - дългогодишен външнотърговски служител на Химимпорт, занимаващ се с частен бизнес още от 1992 г. и близък с членовете на варненската групира ТИМ.
На 1 ноември Софийският градски съд остави петимата в ареста с мотива, че има съмнения, че са подготвяли трите атентата. Делото протече при закрити врата, защото са използвани специални разузнавателни средства. Преди обаче да започне заседанието, се разигра истинска драма. Братята Маринови се появиха в Съдебната палата, заобиколени от двайсетина съдебни полицаи, което предизвика пълен хаос. От една страна, репортерите искаха на всяка цена да се докопат до Маргините, а, от друга страна, служителите на Съдебна охрана - за да опазят клиентите си, грубо бутаха ръцете с микрофони и диктофони.
Във вторник ситуацията бе малко по-различна, но също толкова истерична. По заповед на шефа на охраната на Съдебната палата подполк. Евгений Тропчев петимата обвиняеми бяха вкарани в съдебната зала по тайни пътища и медиите въобще не ги видяха. Пред вратата на залата застанаха двама яки като канари охранители, които успешно се справиха със задачата да попречат на репортерите да нахълтат вътре. Други трима съдебни гардове пък бяха получили заповед да заключат вратите, които водят към коридорите, където се намират кабинетите на съдиите от Софийския апелативен съд (САС). Ако не беше трагично, щеше да е смешно, но съдебна полиция не разрешаваше на съдиите да си отидат по кабинетите и ги караха да чакат, докато не приключи делото. А адвокатите на петимата обвиняеми бяха специално конвоирани до залата и в индианска нишка се вмъкнаха вътре.
Делото започна в 10 часа, без медиите въобще да узнаят в залата ли са все пак Маргините, или не са. Близо четири часа пишещото братство вися пред вратата в очакване на решението на тримата апелативни съдии Жанина Начева, Биляна Чочева и Бисер Троянов.
Висенето породи истерия. Журналистите от електронните медии искаха да влязат в залата и да чуят определението, с което съдът обявява заседанието за секретно. Колегите от вестниците постъпиха по-хитро. Те се посъветваха с юристи, които обясниха друго. Според практиката, преди да се насрочи дата за процеса, съдът се събира служебно в т.нар. разпоредително заседание и решава дали делото да бъда публично, или не. Ако прецени, че следва да се гледа при закрити врати, никой освен страните не се допуска до залата.
След като се видя, че няма драма около закритото заседание и е по-добре да не се карат помежду си, репортерите подхванаха друга тема, а именно кой е заповядал братята Красимир и Николай Маринови да бъдат скрити от камерите и фотоапаратите. Директорът на дирекция Охрана към правосъдното министерство полк. Станислав Стефанов отрече да е той. Това е решено от ръководството на съдебна полиция в палатата, каза той. А подполк. Тропчев предвидливо се скри от журналистите и не бе открит за коментар. Неговите подчинени обясниха, че им е забранено да общуват с репортери. Истината така и остана неизяснена докрай.
Малко преди 14 часа от съдебната зала излезе пресаташето на Софийския апелативен съд Виктория Лулева и обясни, че делото е приключило. Съдът, прокурорът Велин Елмаян, адвокатите и обвиняемите се изнесоха скришом през задните входове на залата.
Лулева изнесе в коридора на палата определението на тримата апелативни съдии и го прочете. Според него Красимир Маринов - Големия Маргин, Николай Маринов - Малкия Маргин, Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви остават в ареста. На този етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, които да породят съмнения, а не сигурност, че петимата обвиняеми са съпричастни към деянията, в които са обвинени. Това се доказва както от показанията на защитения свидетел, така и от други косвени улики. Въпреки че на пръв поглед лицата, посочени като техни мишени, изглеждат несвързани, мотивира се съдът и заключи: Ако мярката за неотклонение на петимата бъде променена в по-лека, съществува риск за оказване на натиск върху свидетелите. Софийският апелативен съд смята още, че е необходимо да се отчетат първо интересите на правосъдието, а после тези, отнасящи се за личната свобода на обвиняемите.
Определението на съда не подлежи на жалба или протест. И добре че е така, защото като нищо при следващо дело за мярка на Маргините може да се стигне и до ръкопашна схватка между журналисти и съдебна полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във