Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСИНОВИТЕЛНО

България по всяка вероятност ще осинови затворник от Гуантанамо. В началото на седмицата дошло писмо от САЩ до премиера с молба да приютим някой и друг талибан, обитаващ щатската военна база в Куба, тъй като тя трябва да бъде закрита до края на следващата година. Този проблем се оказа по-важен за решаване от всички други през седмица. Сглобява се група от представители на цяла дузина ведомства. Чак и президентът се изказа. Жалко, че побързаха да закрият министерството на извънредните ситуации, в противен случай този казус би могъл да се възложи на него.
Един от първите, които се исказаха за осиновяването на терористи, беше бившият външен министър и известен НАТО-фил Мони Паси. Не смятам, че това е голямо бреме и не смятам, че някоя държава би могла да избегне такава съдба, каза видният атлантик.
Първоначално се предполагаше, че гостът от Гуантанамо ще бъде настанен в някой от нашите зандани. По-късно бе разяснено, че той ще се разхожда тук на свобода, както се постъпвало и в другите страни, приели затворници от базата. Притесненията в случая са напълно излишни. Както е известно, докато излежават присъдите си, доста видни затворници у нас спокойно си ходят на плаж, посещават дискотеки, какъвто беше случаят с Митьо Очите. Въпреки това психологическите щети от завръщането им зад решетките със сигурност са сериозни.
С оглед на това и тъй като терористът талибан трябва напълно да се впише в обществото и да забрави тъмното си минало, може би е най-добре да го настанят в жилището на г-н Паси, на негови разноски. Не е голямо бреме, пък и ще има време да го убеди в мироопазващата мисия на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във