Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСОБЕНИЯТ УРОК НА СЛУЧАЯ СТАВИСКИ

Това е процес, в който обществото трябва да вземе решение как се отнася със своите герои, когато те са извършили престъпление, и дали титлите, които носят, могат да бъдат техен имунитет срещу наказателно преследване.
С тези думи заместник окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов, коментира на 30 януари делото Стависки, което бе приковало вниманието на обществото върху себе си още от самото си начало. Ден преди произнасянето на присъдата срещу Максим Стависки обвинителят Костов бе сменен, защото трябваше по едно и също време да се яви в зала и по още едно знаково дело - това срещу Димитър Желязков-Очите. На основание чл.144, ал.2 от Закона за съдебната власт по делото срещу Стависки бе определен нов представител на държавното обвинение - прокурор Ангел Георгиев.
Присъдата, която обществеността така трепетно очакваше, вече е факт. Дали обаче ще се изпълнят очакванията на прокурор Костов за морален самосъд на хората извън съдебните зали, които често мерят с различни аршини, е въпрос все още без отговор. За да стане ясно защо е необходим такъв отговор, достатъчно е да разлистим черните хроники на полицията за пътнотранспортните произшествия. Само през 2007 г. неизвестни никому убийци зад волана са затрили по пътищата 1006 души...
Колкото до наказанието на шампиона Максим Стависки, то бе оповестено в сряда (30 януари) в Бургаската съдебна палата. Тридесет месеца лишаване от свобода условно, с пет години изпитателен срок за отнет човешки живот и похабен друг, забрана за четири години да управлява автомобил - това отсъдиха бургаските окръжни магистрати за двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.
Той бе признат от Бургаския окръжен съд (БОС) за виновен по обвинение в причиняване на катастрофа вследствие употреба на алкохол, отнемане на човешки живот и причиняване на тежка телесна повреда. Присъдата стана факт, след като защитата на Стависки предложи, а останалите страни по делото приеха то да се гледа при съкратена процедура. Според закона в такъв случай се предвижда наказанието да е под минимума - три години лишаване от свобода.
Така вещите лица и свидетелите по делото бяха освободени, без да бъдат разпитвани. А процесът стартира, след като Красимир Горсов, бащата на тежко пострадалата Мануела Горсова, бе конституиран като неин представител в делото. Мануела все още не е излязла от комата, в която изпадна на 5 август, деня на инцидента. Тридесет и девет годишният Красимир Горсов бе назначен за временен попечител на дъщеря си от Великотърновския окръжен съд.
Вместо исканите от бащата на тежко раненото момиче 2 милиона лева обаче, съдът определи обезщетение в размер на 80 000 лева. Родителите на загиналия Петър Петров от Сливен ще получат 90 000 лв. вместо исканите общо 500 000 лева кръвнина. Максим Стависки ще трябва да поеме всички разноски по делото, както и да заплати още 4815 лв. имуществени вреди на родителите на загиналия Петър Петров, разпореди още бургаският съд.
Прокурорът по делото Ангел Георгиев, който влезе в процеса на мястото на Светлозар Костов, поиска ефективна присъда в размер на две до 2.5 години затвор за Стависки, който според обвинението е шофирал под средна степен на алкохолно опиянение. Именно под въздействието на това опиянение Стависки е карал със скорост около 105 км/час - два пъти над разрешената скорост в този участък на пътя край река Ропотамо, и е навлязъл в насрещната лента при десен остър завой.
Веднага след като бе произнесена присъдата срещу световния шампион по фигурно пързаляне, родителите на загиналия Петър Петров напуснаха разстроени залата. Най-вероятно те ще обжалват решението на БОС в отредения им 15-дневен срок. Очакванията са присъдата да бъде обжалвана още и от адвоката на тежко ранената Мануела Горсова. Окръжна прокуратура - Бургас, също се очаква да протестира пред апелативния съд.
Само един свидетел бе разпитан в съда - Щилян Кабранов, треньор по бокс на загиналия Петър. Той описа Петър като изключително амбициозен, медалист и шампион. Беше се приготвил да вдига сватба на 27 октомври. Не вярвам, че някога родителите му ще преживеят загубата, обясни Кабранов пред съда.
Надявахме се на условна присъда. Не бива да забравяме, че по делото предстоят още етапи, заяви в края на процеса столичният защитник на Стависки, адвокат Явор Нотев. Според бургаския му колега, инцидентът край река Ропотамо е еднократен акт, напълно изолиран от цялостното поведение на Стависки в обществото и следва да бъде приет като смекчаващо вината доказателство.
Самият Максим Стависки за пореден път заяви, че съжалява за катастрофата и изказа съболезнования към майката на загиналия Петър. Няма значение дали си шампион, или си никой. Това е един урок за всички, заяви на излизане от залата той.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във