Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСТАНА ВИ САМО ДА МЕ УБИЕТЕ!

Още неотпочинали от тежки гергьовски софри, около четиридесет поддръжници на Атака са се скупчили пред Съдебната палата. Датата е 7 май, денят е сряда, а часът е 9 сутринта. Атакистите са окичени с атрибути на любимата си партия, развяват трибагреници и са сърдити на родното правосъдие. Държат плакати с надписи: МВР - Маджо Вика Румен, Не на поръчковите дела, Долу ръцете от семейство Сидерови.
Ето че към симпатизантите се приближава и самото семейство. Волен Сидеров и съпругата му Капка разменят няколко думи с тях, след което всички вкупом се отправят към зала №10 в палатата.
Там трябва да се проведе заседание по делото срещу съпрузите. Лидерът на Атака отговаря пред закона за две престъпления: по чл.290, ал.1 от Наказателния кодекс - за лъжесвидетелстване, и по чл.294, ал. 1 от НК: Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания. А пък нежната половинка на партийния водач е обвинена само за лъжесвидетелстване.
Процесът е за прословутия инцидент на магистрала Тракия на 7 април 2006 година.
Залата едва побира свидетелите, журналистите и мощната група от Атака, дошла да подкрепи морално духовните си водачи. Още в първите минути на заседанието адвокатът на Сидеров Марин Марковски поиска наказателното производство да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за отстраняване на груби процесуални грешки. Нарушено е правото на защита на подсъдимите, защото документът е написан непълно, неточно и неясно, обяви защитникът.
Другият адвокат на лидера на Атака Явор Нотев поясни, че Сидеров и съпругата му не можели да разберат от обвинителния акт къде, как и защо са извършили престъпление: Ние не можем да гадаем. Това би дало повод за евентуална въззивна или касационна отмяна на съдебно решение от настоящия състав, обърна се Нотев към съдия Милена Панева.
След десетминутен размисъл магистратката в черна тога отхвърли искането на защитниците като неоснователно. Тя посочи, че обвинителният акт е написан изрядно и в съответствие с разпоредбите на чл.246, ал.2 от Наказателнопроцесуалния кодекс.
Това решение вбеси Сидеров и той скочи като ужилен:Разследването се водеше от Емил Иванов, който е известен като поръчков следовател. Той ни заплашваше със съпругата ми в кабинета си в Националната следствена служба. Той беше назначен от Ангел Александров, който в момента се разследва за покровителство на мафията, разпали се лидерът на Атака.
Делото е скалъпено, а обвинителният акт е некадърно написан. В него не може да се разбере в какво съм обвинен. Хипноза ли съм му правил на Павел Чернев, упоил ли съм го, какво точно съм правил? Всеки трезвомислещ юрист ще се изсмее на този документ. Какво остава сега? Може само да ме убиете, вдигна още адреналина Сидеров.
Всички опити на съдия Милена Панева да успокои лидера на Атака удариха на камък. В този сюблимен момент магистратката даде петминутна почивка, за да обяснят адвокатите на довереника си как трябва да се държи в съдебна зала.
Това беше преломният момент в заседанието. Изнервените поддръжници на Атака дадоха воля на емоциите си и в един глас започнаха да скандират Волен, Мафия, Невинен.
Най-ентусиазиран от всички беше младеж на име Иво, който държеше плакат с надпис Долу ръцете от семейство Сидерови и крещеше неистово, че цялата история е цирк.
Заседанието заприлича едновременно на митинг на Атака и на футболен мач, когато гневът на атакистите се насочи към главния виновник - студента Явор Доков, който според обвинителния акт е бил пребит от шофьора на Сидеров Любомир Бакърджиев.
Нещастник, Турско мекере, Ибрикчия и други цветисти определения засипаха младежа, който не обели нито дума.
Малко по-късно адвокат Марин Марковски поиска да се проведе съкратено съдебно следствие, което предполага да не бъдат разпитвани в съдебната зала 13 свидетели, между които Любомир Бакърджиев, Пело Стоев, Павел Чернев, Явор Доков и баща му Ромео Доков.
Съдия Милена Панева се съгласи, след което баща и син Докови напуснаха залата под бурните освирквания на атакистите.
Това обаче не беше всичко. След като обвинителният акт не беше върнат за отстраняване на груби процесуални грешки, адвокат Марковски поиска отвод на съдия Милена Панева с мотива, че била предубедена.
Магистратката отхвърли и това искане, а решението й съвсем вбеси националистите. Нова вълна от възгласи от Мафия, Волен и Невинен отекнаха мощно в залата.
Порив на своите мисли и емоции даде и небезизвестният архонт Слави Бинев, който също бе в залата. С бойна стъпка каратистът тръгна заплашително към съдия Милена Панева. Тогава пред него се наредиха петима униформени от Съдебна охрана, които препречиха пътя му. Бинев не се уплаши много-много и бутна в гърдите най-едрия. Вместо да се намесят, полицаите започнаха да го увещават да се върне обратно и да не създава повече проблеми. Така и стана.
През това време в залата нахълтаха други четирима униформени, които по-късно изведоха навън трима от агитката.
Докато се разиграваше този екшън, съдия Милена Панева на няколко пъти ходи до съдийската стая. Накрая тя реши, че ще е най-добре да прекрати заседанието и го отложи за 26 май. Кажете на всички кой ви се обади по време на почивката, за да ви нареди как да се произнесете? Колко пари ще получите за тази поръчка?, цепеше се лидера на Атака.
Впечатление направи, че магистратката не само не наложи солена глоба на Сидеров, но дори не му направи и забележка при тези нападки.
Подгрят от емоциите в Софийския градски съд, по-късно Волен Сидеров разреди напрежението в парламента. От трибуната той за сетен път се заяде с ДПС и обяви, че приоритет в политиката на Атака ще бъде управление на държавата без партията на Ахмед Доган.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във