Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оставиха в ареста нашенски наркобарон

Благоевградският окръжен съд реши на 8 март (понеделник) да остави в ареста един от най-големите наркобосове у нас Огнян Атанасов - Тополнишкия, и петима членове от неговата банда - Васил Кръстев, Ангел Трайков, Марин Яръмов, Валентин Петров и Антон Ханджийски. Те бяха задържани при спецакция на ГДБОП и на местната полиция в края на миналата седмица. В домовете им бяха открити килограм кокаин, 900 грама хероин, 7000 долара, около 300 000 евро, десетки хиляди левове, мобилни апарати, стотина сим-карти и пистолет.
Председателстващата съдебния състав Таня Андонова посочи, че определя мярка задържане под стража, тъй като по наличните, макар и оскъдни, доказателства може да се предположи, че шестимата са съучастници в извършване на престъпление по чл.321 от Наказателния кодекс (НК) - организиране и участие в престъпна група. Те ще бъдат подведени и по чл.354 ал.1 и 2 от НК за притежание на наркотични вещества. По думите на съдията веществените доказателства са събрани по надлежния ред, при спазване на процедурите и нормите на НПК - нещо, което невинаги се случва при подобни акции.
Адвокатът на Атанасов Тома Гунчев бе на друго мнение:
Няма нито едно
годно доказателство
че Огнян Атанасов е организатор на престъпна група, занимаваща се с пласиране на дрога. От вилата му в местността Попина лъка антимафиотите не са открили наркотични вещества. Дрогата е открита по време на претърсване в къщата на неговата майка - Цвета Атанасова. При процесуалните действия на полицията не е присъствала нито съпругата му Даниела, нито стопанката на дома, което буди съмнение, че би могло количеството наркотично вещество да е подхвърлено умишлено, контрира в съдебната зала.
Защитниците на останалите мъже, които са от селата Вълково и Тополница, заявиха, че клиентите им са уважавани граждани. Единият от тях - Валентин Петров, е животновъд, който отглеждал 150 крави. Петров дори помоли да бъде пуснат на свобода, тъй като може да не успее да се пререгистрира като фермер и да изпусне сроковете за кандидатстване за държавни субсидии. Другият задържан - Антон Ханджийски (който е шурей на Огнян Атанасов), заяви в съда, че откритите в дома му 130 000 евро и 30 000 лв. били собственост на неговия вуйчо. Парите съхранявала майката на Антон - Богдана Ханджийска, която е кмет на село Вълково. Съдията Андонова обаче намери доказателствата за достатъчни да остави групата в ареста.
Описаното количество дрога е незначително на фона на пратката, заловена почти по същото време в паралелна акция на антимафиотите в Старозагорско. Там са открити цели 73 кг хероин.
В първите часове на 5 март 25-годишният казанлъчанин Петър Христов, в чийто лек автомобил Рено Еспейс е натоварена по-голямата част от наркотика, тръгва за Испания - крайната точка за доставка на стоката, идваща от Турция. Около 2.30 часа колата спира на бензиностанция в района на гр. Шипка, където върху него се нахвърлят полицаи с качулки и му щракват белезниците. От естествени
кухини в колата
са извадени 117 пакета хероин, опаковани с тиксо. Малко по-късно в района на Гурково е спрян автомобилът, в който пътуват останалите участници в групата - 45-годишният Янко Христов Янков и племенникът му Ивайло Кирилов (на 28 г.) - и двамата от казанлъшкото село Енина. Янко сам отвежда полицаите до къща в с. Горно Изворово, където са скрити други 29 пакета с висококачествената дрога.
Това е особено тежък случай, тъй като е налице изключителна степен на обществена опасност. Една доза от това наркотично вещество е от 20 милиграма, т.е. става дума за 300 000 дози, коментира окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев. Според началника на сектор Борба с организираната престъпност главен инспектор Калин Явашев приблизителната цена на дрогата по съдебна тарифа е около 8.5 млн. лева. Хонорарът за транспортирането на наркотика е бил по 500 евро на човек за килограм.
Категорично мога да заявя, че има достатъчно доказателства за повдигнатите обвинения и срещу тримата - за организирана престъпна група за трафик на наркотици. Освен това те са осъждани за деяния от общ характер и съществува опасност да се укрият и да извършат друго престъпление, мотивира се старозагорският съдия Красимир Георгиев при определянето на мярката задържане под стража, определена на 7 март. Тя обаче подлежи на обжалване, а заседанието за него е насрочено за 16 март в апелативния съд в Пловдив. Обвинението съобщи, че Янко и Ивайло са оказали частично съдействие на разследващите органи, но не стана ясно дали са пропели срещу предполагаемия организатор на канала.
Името на 47-годишния Огнян Атанасов, спряган в гръцките медии като българския Ескобар, е известно със странните съдебни саги, възможни само у нас. В резултат на съдебното преследване петричанинът (вместо да лежи в затвора) се разхожда на свобода вече повече от десет години, въпреки че има куп европейски заповеди за неговия арест, издавани в различни години. Българинът е арестуван за трафик на наркотици още през далечната 1995 г. в Гърция. Той е заловен, докато се опитвал да продаде 2 кг хероин на офицер под прикритие от гръцките тайни служби. Осъден е на 18 години лишаване от свобода. През 1998 г. година обаче нашенецът успява да избяга от солунския
затвор Касандра
отвратен от условията там, и преминава в България, където очевидно се чувства безнаказан, каквото и да върши. Доказателство за това е, че през 2000 г. той и аверът му Васил Маникатов бяха заловени с дрога за около 90 000 евро край София, но само Маникатов получи 10 години затвор, докато Атанасов бе оправдан.
На родна земя петричанинът решава да се признае виновен, че е продавал дрога в южната ни съседка и така през 2006 г. чрез споразумение получава от Благоевградския окръжен съд тригодишна условна присъда (при това с 5 години отлагателен срок) и 2000 лв. глоба за търговия с наркотици в южната ни съседка. Никога вече няма да напусна пределите на родината ми, тук ще си седя, заявява с трогателно родолюбие пред съда Атанасов.
Гръцките власти обаче упорито настояват да си получат обратно трафиканта. Първото им искане да се предаде беглецът е получено още преди да влезем в ЕС и по тази причина не сме го изпълнили. Следващите заповеди обаче също удрят на камък, макар България вече да е член на Евросъюза. На 29 март 2008 г. се получава европейска заповед за арест, издадена от апелативния прокурор на Солун. Две седмици по-късно благоевградският окръжен съд се произнася петричанинът да бъде предаден на гърците, но това решение е анулирано от Софийския апелативен съд (САС) с мотива, че не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление. На 22 април 2008 година е получена втора европейска заповед за арест - въз основа на 14 престъпления, извършени от петричанина в Солун, но съдът отново отказва да я изпълни заради процедурни нарушения - била изпратена по факс. Трета заповед е получена на 9 ноември миналата година. На 8 февруари тази година, тоест 27 дни преди акцията на ГДБОП, Атанасов е задържан, но на 11 февруари е освободен от съда срещу 3000 лв. гаранция, тъй като нямало опасност да се укрие, а пък жена му била на ин витро процедури в София. Съдията заявил, че ако окръжният съд не го пусне, щял да го стори апелативният. Логиката напълно съответства на духа на правораздавателната ни система. Само че, както не без основание заяви вътрешният министър, всички това уронва престижа й. А той и бездруго не е особено висок. За това му състояние допринасят именно подобни случаи, които не остават незабелязани, когато в Брюксел пишат докладите, посветени на състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас.

Задържаха марихуана за 1.2 млн. лева
Над 800 саксии с марихуана и апаратура за отглеждането на наркотичните растения бяха открити на два адреса във Варна в края на миналата седмица. Двамата мъже, в чиито домове са оборудвани нелегалните оранжерии, са задържани. В апартамент в кв. Чайкаса открити над 200 саксии марихуана, както и цялостна апаратура за отглеждане на наркотичното растение - филтри, сушилни, лампи и други. Жилището се ползва от 47-годишния Пламен Първанов - Пацора. В триетажна къща в местността Евксиноград също били създадени перфектни условия за отглеждане на марихуана. Към момента е установено, че в къщата са били засадени около 600 саксии. Тя също била съоръжена с апаратура за отглеждане и преработване на растенията. Къщата е собственост на 41-годишния Радослав Др. известен като Русия Роди - криминалнопроявен, с няколко регистрации от 1984 г. досега. Според експертите след изсушаването биха се получили около 40 кг марихуана, която на черния пазар ще струва 1.2 млн. лева. От 8 март (понеделник) задържаните бяха оставени за постоянно в ареста от Варненския окръжен съд. За престъпленията, в които двамата са обвинени, законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода и глоба до 50 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във