Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оставките не решават проблемите в ДАНС

Лятото изобилстваше от дъждовни и мрачни дни, но за Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) то се оказа повече от горещо. Причината е, че тази година то съвпадна с обичайния при смяната на всяко ново правителство кадрил в сферата на сигурността. Жегата за работещите в агенцията става още по-голяма поради факта, че на сърцето на премиера Бойко Борисов лежи образът на МВР от годините, когато той облиташе държавата като главен секретар. Като добавим неоспоримия факт, че идеята за агенцията се роди от неспособността на Сергей Станишев да се справи по друг начин с непокорния си вътрешен министър Румен Петков (но остана само с тази червена точка в актива си), бъдещето на агенцията става предвидимо.
След като досегашният шеф на ДАНС Петко Сертов си тръгна от нея и отпътува в посока Солун, бяха дадени ясни индикации, че ситуацията излиза от контрол. Неговите съветници се оказаха нежелани и ненужни за новия председател на ДАНС Цветелин Йовчев и това разтърси службата. Почти веднага след първата медийна изява на новия директор оставките заваляха. По ирония на съдбата точно на светлия празник 9 септември правителството освободи от длъжност и заместник-председателя на Държавната агенция Национална сигурност Николай Николов. Досега той оглавяваше военното контраразузнаване (ВКР) и зае заместникшефското място в ДАНС още при самото й създаване. Според сегашното съобщение на пресслужбата на Министерския съвет той е освободен по негова молба. Може би защото и той е усетил накъде духат есенните ветрове?!
На 20 август председателят на ДАНС Цветелин Йовчев, главният прокурор Борис Велчев и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов вкупом представиха идеята за междуведомствени екипи от служители на МВР, ДАНС и прокуратурата, които в бъдеще ще борят мафията. Тогава идеята беше екипите да са два, но към момента броят им вече нарасна до три. Преди дни стана ясно, че
екипите ще бъдат профилирани
сиреч поотделно ще разследват измамите с европари, корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
На 20 август Цветелин Йовчев заяви, че службата му трябва да бъде силното оръжие на държавата. Контраразузнавачът посочи, че според него само в краен случай работата на ДАНС трябва да се обсъжда в публичното пространство - стил, който беше характерен и за досегашното ръководство. На следващия ден след неговото изявление - по волята на несъгласните с политиката на Йовчев, така нежеланото медийно внимание отново се фокусира върху агенцията. Провокираха го оставките в контраразузнаването. Оттам за броени дни си тръгнаха директорът на отдел Контраразузнаване Рашко Заяков, ръководителят на дирекция Терор Николай Златков и шефът на дирекция Миграция Христо Христов. Три дни след като Йовчев оглави службата, от нея се оттегли и началникът на отдела за специални акции Велин Хаджолов. Експертът по бойни изкуства хвърли оставката си, защото се почувствал осветен от бития с чукове журналист Огнян Стефанов. Последният разказа в телевизионно интервю, че заради побоя бил викан от съветника на Сертов - Алексей Петров, в ДАНС като обясни, че на срещата имало и друг агент, известен шампион по бойни изкуства, в когото Хаджолов явно е разпознал себе си.
Точно Велин Хаджолов и Рашко Заяков бяха онези, които алармираха за нередности в ДАНС след идването на Йовчев. Бившият директор на агенция Контраразузнаванезаяви, че в ДАНС са се върнали агенти, които били обвързани с чужди служби. Заяков и бившият директор на отдел Специални акции Велин Хаджолов дори се срещнаха с лидера на Ред, законност и справедливост и шеф на парламентарната Комисия по корупция Яне Янев и му предадоха документи, доказващи според тях наличието на корупционни практики в ДАНС. Пак от ефира на една от телевизиите Хаджолов побърза да декларира, че Алексей Петров и Димитрина Захаринова са отлични експерти, които са спестили сериозни проблеми на сектора Сигурност.
Не е тайна, че ръководеният от Хаджолов отдел Специални акции беше създаден по инициатива на Алексей Петров. Преди формирането на агенцията опрерациите по информация на НСС се реализираха от спецекипите на НСБОП. От грижливо подбраните думи на Цветелин Йовчев остана впечатленнието, че и сега се върви в подобна посока. Което на практика означава, че в ДАНС няма място за командоси.
Когато прие оставката на Петко Сертов,
Бойко Борисов обеща
че в ДАНС няма да има радикални кадрови промени. Вълната от оставки обаче опроверга премиера. Поради тази причина мнозина в системата на сигурността ги приеха като активно мероприятие. Това усещане се засили след интервю на Алексей Петров пред столичен вестник, в което той разказа, че на Бойко Борисов е бил предаден доклад на ДАНС с информация за корупционни схеми, в който са посочени имената на поне десет бивши министри.
Веднага след публикуването на интервюто политици и политолози започнаха да гадаят кои са 10-те министри и има ли изобщо такъв доклад. Появиха се имената на Румен Петков, на Петър Мутафчиев, на Асен Гагаузов и т.н. Председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов обаче остана песимист относно наличието на регламентирано изготвен доклад с данни за корупция по високите етажи на властта. По-късно и кабинетът на Сергей Станишев разпространи официално съобщение, че не е получавал доклад от ДАНС с данни за корупция на негови министри.
На следващия ден обаче бившият вече говорител на ДАНС Зоя Димитрова каза, че по времето на Сертов агенцията е предала на премиера Станишев данни за корупционни практики в неговия кабинет. Тя поясни, че те са били изложени в шестмесечния отчет за работата на ДАНС, приключен през юли. Накрая бившият председател на ДАНС, който има алергия към журналистите, се видя принуден чрез отворено писмо до медиите да заяви, че няма доклад с имена на десет корупмирани министри. За наличието на скандалния доклад има още една хипотеза - че документите всъщност са два. Не било изключено на премиера Борисов да е представен доклад, различен от вариантите, пратени на Станишев и Първанов. Борисов пък коментира лаконично, че при него идват материали и от МВР, и от ДАНС и че се подписва за получаването им, което не му позволява да разпространява класифицирана информация... Тази премиерска реакция засили
усещането за конспиративност
Та именно тъкмо когато мистериозният доклад на ДАНС загуби своята злободневност, а лидерът на Атака Волен Сидеров установи, че е бил подслушван в рамките на прословутата операция Галерия, в ДАНС падна поредната глава - на споменатия по-горе заместник-председател на службата Николай Николов, който оглавяваше военното контраразузнаване. Още след оставката на Сертов имаше очаквания и Николов, и другият заместник-председател на агенцията - Николай Методиев, да подадат оставки, тъй като те бяха сочени като особенно близки до Сертов.
Вероятността Методиев да се задържи в агенцията също е неособено висока. Tой зае мястото на отстранения от Станишев заместник-шеф на службата Иван Драшков, който все още не е загубил шанса си да бъде възстановен на поста по съдебен път. Според запознати и Драшков едва ли ще се върне в агенцията, ако бъде възстановен. Ако получел морална реабилитация от съда, той най - вероятно щял да се пенсионира, но след като вече е натрил носа на опонентите си.
В светлината на тази серия от оставки бъдещето на ДАНС е по-неясно от всякога. Но не толкова поради оттеглянето на дузина отговорни фактори, тъй като желащи за техните кресла винаги ще се намерят. В края на миналия месец вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че съвсем скоро ще бъдат закрити всички държавни агенции. Те щели да бъдат трансформирани в изпълнителни дирекции към съответните министерства, за да се засили контролът над тях. Тази седмица пък стана ясно, че Бюрото за финансово разузнаване излиза от ДАНС и се връща във финансовото ведомство. Още след изборите се заговори и за връщане на ВКР в Министерството на отбранта. Както се казва, кой откъдето е!
Тези събития навеждат на мисълта, че изборът пред кабинета Борисов е да разформирова ДАНС като агенция и да върне модела на службите отпреди създаването й. Или да я реорганизира в самостоятелна служба. Какъв е изборът ще стане ясно скоро. Той обаче едва ли ще води назад в историята, особенно като се имат предвид услилията, хвърлени от кабинета за създаването на прословутите междуведомствени смесени екипи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във