Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъден мъсти на съдийка

Видинчанин, осъден да лежи в затвора ефективно, наби съдийката Петкова, която го вкарала зад решетките.
Безработният атомен физик Владимир Райчев Попов (49 г.) нападнал на 6 февруари съдия Анета Петкова от Окръжния съд във Видин. Това съобщи председателят на съда Цветан Кръстев.
Инцидентът е станал на стотина метра от дома на магистратката, пред търговския център Никра, край който Петкова е минавала на път за работа към 9.30 часа. Попов е излежал ефективна присъда от три месеца, като докладчик по делото е била Петкова, уточниха от съдебната палата в крайдунавския град.
Нападателят ударил Петкова няколко пъти, а с последния удар в областта на гърдите я повалил на тротоара и я засипал с обиди. Минувачите наблюдавали безучастно саморазправата на бившия затворник със съдията.
Нещата станаха толкова бързо, че не успях дори да се изплаша. Но ме потресе това, че наоколо имаше страшно много хора и никой не се обърна, не се спря, спомня си потърпевшата. И добавя: Той на много колеги е отправял закани и мен ме е причаквал пред съда, като при предишния случай това стана точно пред сградата на съда и съдебната полиция се намеси, за да ме спаси от него.
Побойникът Владимир Попов е син на бившия заместник-председател на Видинския окръжен съд Райчо Попов, вече покойник. Макар и със специалност атомна физика, той е безработен от години. През 2005 г. Попов заедно с майка си бил страна по дело с техни роднини за делба на наследствена двуетажна къща в града. Свидетел по това дело (за делба между майка му и леля му) е Йонка Гергова, която по-късно Попов заплашвал с нож и й отправял закани за убийство.
Свидетелката повдига срещу него обвинение и Попов е осъден на пробация по чл.144, ал.3 от Наказателния кодекс (НК). Райчев обаче не се явявал в пробационната служба и през 2006 г. нейните служители внесли предложение в съда присъдата му да бъде трансформирана в ефективна. По време на съдебните процедури Попов е отправял закани и е заплашвал и много други магистрати, между които и самият председател на Окръжен съд - Видин.
Наша грешка е, че заради паметта на баща му, който бе етичен колега, не взехме съответните мерки, признава шефът на окръжния съд. Той е разтревожен от факта, че се посяга на член на съда в качеството му на магистрат, което е прецедент в района.
Анета Петкова (43 г.) е съдия в окръжния съд от 11 години, занимава се с едни от най-тежките дела в наказателната колегия. Преди това е работила в районния съд. Владимир Попов бе задържан от полицията за 72 часа, след като Петкова е подала жалба срещу него. Но в понеделник (9 февруари) районният съд му отреди мярка задържане под стража.
Съмнявам се, че този човек е нормален. Ще се наложи да бъде освидетелстван, защото поведението му става много опасно, коментира пред Параграф 22 окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев. Според него това е третото поред повдигнато обвинение срещу физика. Освен присъдата за закана за убийство агресивният видинчанин е съден и за самоуправство. Заради побоя над магистратката срещу Попов е повдигнато обвинение по чл.131 от НК, който предвижда лишаване от свобода до три години. За случая е докладвано на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във