Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСЪДЕН САМ ПОИСКА ЕКСТРАДИЦИЯ В БЕЛГИЯ

Пловдивският окръжен съд разгледа в сряда (17 септември) европейската заповед за арест, с която се иска предаването на 28-годишния пазарджиклия Марин Луков на съдебните власти на Кралство Белгия. Заповедта е издадена от прокуратурата в Брюксел, за да изтърпи присъда от шест години затвор за трафик на хора и незаконно вкарване в страната на две момичета. Присъдата му е произнесена задочно от съда в Брюксел през 2007 г., а периода, в който са извършени престъпленията, е от 2001 до 2005 година.
На съдебното заседание самият Луков поиска от съда да бъде предаден на белгийските власти, след като от тяхна страна му беше гарантирано ново разглеждане на делото, този път в негово присъствие. Съдът одобри искането му.
Преди девет години едно обикновено семейство от пазарджишкото село Гелеменово тръгва да търси по- добър живот в Европа. Майката, бащата и двамата им синове имат легални документи за работа и престой в Белгия. Отначало всички живеели от социални помощи, скоро обаче мъжете започнали работа в строителството и им потръгнало. Но по-големият син Ганчо решил да си опита късмета в Испания, а Марин останал с родителите си. До деня, в който заради просрочена виза полицаи нахълтали в квартирата им и той бил изпратен обратно в България. Родителите му останали в Брюксел и се върнали едва тази година. Семейството започнало собствен строителен бизнес. Дотук свършват приликите с историите на стотици други български семейства, потърсили късмета си в чужбина. Защото в началото на септември 2008 г. Марин Луков беше арестуван в Пловдив. Оказва се, че 28-годишният мъж ,който според близките му никога не се е крил , в продължение на шест месеца е бил издирван от Интерпол и има издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в Брюксел. А почти година по-рано, на 24 април 2007 г., Наказателният съд в белгийската столица го е осъдил задочно на шест години затвор за трафик на хора и сводничество. Марин обича купоните и момичетата, но е абсурдно да е бил сводник, ставаше дума за секс, той е хубав и млад и тогава беше ерген, твърдят роднините му. По думите им едно от момичетата, свидетелствали срещу него в Белгия, е бившата му приятелка, а другото му е съученичка. Двете дали противоречиви показания.
Искам незабавно да бъда екстрадиран в Белгия и няма да се отрека от това си искане, заяви пред Пловдивския окръжен съд Марин Луков, който дори не разбрал, че в европейската страна срещу него се е водело дело, та камо ли, че някой го издирва. Той е категоричен ,че няма да се откаже, докато не се потвърди невинността му.
Според условията за изпълнение на Европейската заповед за арест доброволното съгласие за екстрадиция гарантира, че в в Белгия ще започне нов съдебен процес срещу Марин Луков, като предишната му присъда ще бъде анулирана, тъй като е издадена задочно в негово отсъствие. Адвокат Хари Халаралампиев, защитавал и българските медици в Либия, заяви след заседанието в Пловдив, че престъплението на младия мъж не е доказано и един нов съдебен процес в Белгия ще бъде в негова полза. На това най-вече се надява 16-годишната съпруга на Марин - Ани, която носи първото им дете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във