Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСЪДИХА ДВАМА ЗА ПОРЪЧКОВО УБИЙСТВО В ПАЗАРДЖИК

Пазарджишкият окръжен съд приключи делото за първото разкрито поръчково убийство в града. На по 17 години затвор бяха осъдени Йордан Димитров-Джуджето и Ангел Ангелов-Пиявицата. Прокуратурата посочи първия за поръчител на екзекуцията на бизнесмена Стойко Георгиев-Тонибон, а втория - за изпълнител. Решението на съда бе обявено на 15 септември.
Собственикът на седем хранителни магазина в Пазарджик Стойко Георгиев бе застрелян на 11 април 2001 година. Тонибон отивал на гости на своя приятелка. Той паркирал автомобила си пред блока, заключил го и излязъл от него... Тогава го застигнали куршумите. Четири от тях попаднали в тялото му, а други четири се забили в колата. Стойко Георгиев починал три дни след стрелбата в болница.
Първоначално полицията работи по три основни версии - престъпление заради неуредени финансови взаимоотношения, ревност и грабеж. В хода на разследването ченгетата установят, че убийството е поръчково. Как разбират това - оперативна информация ли са получили, доказателствата ли са ги насочили - остава тайна.
В края на 2004 г. настъпва и първият пробив в разследването. В полицията се получава информация, която я насочва към евентуалните извършители на атентата. През юни 2005 г. са обискирани шест места, едно от които е къщата на Иван Добрев в пазарджишкото село Ивайло. В гаража на Добрев ченгетата намират 9-милиметров пистолет със заглушител и боеприпаси към него.
По време на разпита Иван Добрев признал, че неговият познат Йордан Димитров-Джуджето му е дал пистолета, за да го скрие. Джуджето дошъл в къщата в с. Ивайло с автомобил, в който бил и Ангел Ангелов-Пиявицата. Добрев даже успял да си спомни и датата, на която получил за съхранение оръжието - това се случило през нощта на 11 април 2001 година.
На 14 юли миналата година Йордан Димитров е арестуван, а дни по-късно в ареста се озовава и неговият ортак Пиявицата. А около три месеца по-късно (на 28 октомври) полицията се похвали, че разследването е приключило, събрани са безспорни доказателства за вината на двамата и че те ще бъдат дадени на съд.
Делото започна в края на миналата година. Пред състав на Окръжния съд в Пазарджик Джуджето отрече да е поръчвал разстрела на бизнесмена Стойко Георгиев. Двамата никога не сме имали лични или бизнес конфликти, обясни пред съда Йордан Димитров. Той отрече също така в деня на атентата да се е виждал с Ангел Ангелов-Пиявицата.
По искане на прокуратурата, обаче в съдебната зала бяха прочетени показанията на Йордан Димитров, дадени по време на разследването. В тях Джуджето твърди, че Пиявицата е прострелял бизнесмена Тонибон след възникнал спор.
Подсъдимите и техните адвокати разчитаха, че резултатите от балистичната експертиза на намерения в гаража на Иван Добрев пистолет ще обърнат делото в тяхна полза. Според вещите лица между проектилите, гилзите и оръжието има частично съвпадение. Не можело да се каже, че има пълно съвпадение, защото оръжието било старо и цевта му не била оригинална.
Въпреки твърденията на балистиците на 15 септември Окръжният съд в Пазарджик наложи по 17 години затвор на Джуджето и на Пиявицата. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във