Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъдиха експрокурор за незаконно банкиране

Условна присъда от две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок за лихварство наложи Хасковският окръжен съд на бившия прокурор, а сега адвокат Стоян Апостолов. Според обвинителния акт Апостолов, който е работил в Димитровградската районна прокуратура, извършвал банкови и други сделки, при което е причинил вреди. В обвинителния акт дейността му е квалифицирана като извършване на банкова дейност по занаят без съответно разрешение. Ексмагистратът действал по обичайната схема с отпускане на високолихвени кредити срещу договори за покупко-продажба на имот на длъжника. За разлика от масовите случаи на шокиращо високи лихви в този сив бранш, предлаганите от него се движели в съвсем прилични граници - между 3 и 10 процента. Целта била да бъдат придобити имотите, които би трябвало да бъдат връщани обратно на длъжниците след погасяване на кредита - така поне обещавал Апостолов. Той се занимавал с тази дейност в периода от 2002-ра до 2006 г., използвайки ограничените възможности на клиентите си да получат банковово кредитиране. По същото обвинение хасковлията Никола Милушев, собственик на заложна къща, получи три години условно с пет години изпитателен срок. Чрез фирмата си той укрил доходи и данъчни задължения в особено големи размери, възлизащи на 27 533 лева.


От наложените санкции не са доволни нито подсъдимите, нито прокуратурата. Защитата се закани да обжалва присъдата пред Пловдивския апелативен съд, а прокуратурата - да протестира с цел да постигне ефективни наказания. Адвокатът на Апостолов Емилия Недева хвърли вината върху практиката на съдилищата по чл. 252 от Наказателния кодекс, която била незаконосъобразна. Според нея излизало, че всеки, който е дал три заема срещу каквато и да е лихва, е извършил престъпление, дори когато по никакъв начин не се издържа от това. Упрекът беше и лично към сегашния конституционен съдия Румен Ненков, който въвел тази практика с погрешно решение от 2005 г., в качеството си на докладчик по дело във Върховния касационен съд. Това решение противоречало на цялата правна теория преди и след 1944 г., тъй като слагало знак на равенство между престъпление по занаят и системно извършвано престъпление. Иначе казано - Апостолов не бил банкер по занаят, но раздавал редовно кредити срещу лихви.


По време на разследването Стоян Апостолов блесна с репликата, че парите му са най-законните в цялото Хасково и идват от адвокатски хонорари. Съдът обаче му наложи запор върху цялото имущество, което се оказа впечатляващо - 35 банкови сметки и имоти. Апостолов представи пред медиите и пример за кредитната си деятелност, който трябваше да покаже, че гледа на нея повече като на услуга. Преди няколко години бил потърсен от хасковлия, който искал да съди Окръжния съд в Хасково заради постановена присъда за несъществуващо според българското законодателство престъпление. С отпуснатия от Апостолов кредит човекът спечелил обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във