Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъдиха ексразузнавач №1 на десет години затвор

Генерал Кирчо Киров

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров се запъти към затвора, след като в петък (7 август) Софийският военен съд го осъди на десет години затвор и конфискация на половината имуществото. Делото се гледаше при закрити врата заради секретната информация. Генерал Киров бе обвинен, че за периода 2007-2011-а е присвоил общо около 5 млн. лв. от Националната разузнавателна служба, като парите са били в долари и евро. За улесняване на присвояването - в кръга на своите правомощия, генералът съставил над 1000 официални финансови документа с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Самият Киров вече заяви, че процесът срещу него е политическа поръчка. По думите му парите са изхарчени за вербуване на информатори. Законът не е регламентирал подробно оперативно-вербовъчните разходи и тяхното отчитане и това е наклонило везните за образуване на делото.

Мотивите на съдиите от Военния съд ще излязат най-рано след около един месец. Присъдата е произнесена на първа инстанция и може да се обжалва пред Софийския военноапелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във