Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСЪДИХА ГРАБИТЕЛИ НА ЗАМЕСЕН В ОРЪЖЕЙНАТА АФЕРА БЕТА-ЧЕРВЕН БРЯГ

Старозагорският окръжен съд наложи общо 10 години затвор на трима мъже, извършили въоръжен грабеж на подсъдим по оръжейната афера Бета-Червен бряг.
Харалан Дончев бе осъден на 4 години затвор, а Минко Боянов и Добри Костов получиха по три години лишаване от свобода заради това, че са ограбили бизнесмена Николай Кратунов.
Делото срещу тримата започна във вторник (4 декември). За тази дата бяха призовани над 10 свидетели, но до техния разпит така и не се стигна. Още в началото на заседанието подсъдимите поискаха от съда да се възползват от т.нар. съкратена процедура - признават се за виновни и приемат всички събрани доказателства. Магистратите удовлетвориха техните молби и така се стигна до присъдите.
След като чу решението на съда, адвокатът на жертвата каза пред журналисти, че ще заведат гражданско дело срещу Дончев, Костов и Боянов и ще искат компенсации за отнетото имущество при грабежа. Самият Кратунов заяви, че не може да каже дали е доволен, или не от присъдите, защото така или иначе си остава ощетен.
Срещу Дончев, Костов и Боянов е повдигнато обвинение по чл.199 от Наказателния кодекс - за въоръжен грабеж на движима вещ, извършен чрез заплахи и от повече от две лица.
Според прокуратурата на 1 август 2006 г. Добри Костов отишъл в дома на Харалан Дончев в Казанлък, който му предложил да ударят бизнесмена Николай Кратунов. И двамата го познавали добре и знаели, че той винаги носи в себе си големи суми пари. За да са сигурни, че няма да има издънки, те решили да викнат още един човек за подкрепление - Минко Боянов.
По-късно през деня тримата се събрали в жилището на Костов и начертали план на действие: акцията трябва да бъде извършена още същата вечер, а за да бъдат по-убедителни и да не бъдат разпознати, тримата трябвало да са въоръжени и маскирани.
Около 22 часа пишман грабителите се озовали пред блока на жертвата си и й устроили засада. Малко след полунощ на 2 август Николай Кратунов най-сетне паркирал джипа си Хюндай пред входа и докато заключвал, маскираните разбойници връхлетели отгоре му. После опрели пистолет в главата му, принудили го да легне на пода между предните и задните седалки, натоварили се на джипа и потеглили към с. Бузовград.
В землището на село Средногорово тримата свалили Кратунов от джипа и вързали ръцете и краката му с ленти и кожен колан. Накрая го преджобили и прибрали 19 360 лв., 1866 щ. долара и мобилен телефон, като общата стойност на откраднатото, според обвинителния акт по делото, възлиза на близо 25 000 лева.
След успешно извършения удар тримата се върнали в Казанлък. Зарязали джипа до някакъв склад за строителни материали и отишли в дома на Костов, за да делят плячката.
Междувременно жертвата успяла да се добере до село Средногорово. От една от къщите бизнесменът се обадил в полицията и съобщил за нападението.
На 3 август 2006 г. ченгетата успяват да задържат тримата грабители. Докато се озоват в ареста, Боянов, Дончев и Костов похарчват част от парите. Те си накупили маратонки, телефони, играли на хазарт.
Историята с джипа на Кратунов обаче не свършила с ареста на тримата. На 3 август возилото е било оставено като веществено доказателство на паркинга пред РПУ-Казанлък, откъдето още... същата нощ било задигнато от 26-годишния психичноболен Тодор Тодоров. Ден по-късно обаче наглият апаш бил засечен от бдителни ченгета и също се озовал зад решетките.
Безспорно обаче най-интересна е жертвата на грабежа - Николай Кратунов. На 16 октомври 2003 г. той, в качеството си на председател на кооперация РИК, Людмил Георгиев - бивш изпълнителен директор и крупен акционер на завода Бета - Червен бряг, и тогавашният изпълнителен директор и акционер в Бета Руслан Иванов са арестувани и обвинени в длъжностно присвояване, незаконна търговия с оръжие и съставяне на документи с невярно съдържание с цел прикриване на извършени вече престъпления.
Според прокуратурата, през 2001 г. тримата са осъществили незаконен износ на самоходни артилерийски установки Гвоздики в Судан, въпреки че над африканската държава тегнело оръжейно ембарго, наложено от Европейския съюз през 1994 г., което е последвано от пълно ембарго, наложено от ООН. Процесът срещу тях тръгна в Плевенския окръжен съд на 21 януари 2005 г., но все още никой не знае кога и как ще приключи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във