Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъдиха ни в Страсбург за смъртта на Ганеца

Българската държава ще трябва да заплати 30 000 евро заради смъртта на Ганчо Въчков-Ганеца. Това се разбра от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), взето в четвъртък (8 юли).
Съдът наказва страната ни за нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека (Право на живот) в делото, заведено от родителите на Въчков срещу България. Известният в близкото минало автокрадец Ганеца намери смъртта си през 1999 г. след гонитба с полицията из столицата.
Минаха цели 11 години от онзи неделен ден, когато в самия център на София се разигра екшън. Мнозина още не са забравили опасното преследване на Ганеца, съпроводено с бясна стрелба, което беше наблюдавано от множество столичани.
През първата половина 1999 г. обявеният за издирване автокрадец номер 1 на няколко пъти се измъкваше от полицейски засади. До фаталния за него уикенд - 6 юни. Според показанията на негов приятел в този ден Ганеца играел футбол в училищен двор в центъра на София. Когато усетил, че го следят, той побягнал с кола. Полицаите погнали издирвания бандит с мощно БМВ, той открил огън по тях с автомат Калашников. Гонили го по цялата ул. Раковски, завили по Сливница и се насочили към квартал Редута. Пълното с цивилни барети БМВ било надупчено от куршумите на автомата. Най-сетне в квартал Редута баретите улучили гумата на колата на Ганеца. Той зарязал возилото и хукнал да бяга по ул. Оборище. На няколкостотин метра от ул. Мърфи (където по-късно бе застрелян) полицаи намерили празен Макаров и бейзболната шапка на бандита. Те си помислили, че са го изпуснали, когато будна гражданка издала къде се е скрил. Очевидци разказват, че след кратка престрелка баретите извлекли тялото на автокрадеца. В колата му били намерени автоматът с два празни пълнителя и гранати. Според участници в огледа на площадката, откъдето Ганеца е стрелял срещу баретите, са намерени три гилзи от пистолета му PSM. И трите куршума са намерени в стената. Според официалната версия Ганчо Въчков издъхва на операционната маса в Пирогов в 19.30 часа същия ден.
Ганеца нашумя в началото на същата година, след като МВР пусна портрета му по медиите и го обяви за въоръжен и много опасен. На неговата група бяха приписани около 20 въоръжени грабежа на луксозни автомобили, част от които по-късно бяха открити. Медиите изградиха около Ганчо Въчков ореол на неуловим бандит, който се подиграва с полицията.
Единайсет години след кървавия инцидент се оказва, че държавата тогава е нарушила правото на живот на Въчков, защото неправомерно е употребила огнестрелно оръжие срещу него, а разследването на този инцидент от съдебните органи е било неадекватно. Според европейския съд при преследването полицията изобщо не е имала стратегия за минимална употреба на огнестрелно оръжие. Съдът анализира в детайли проведеното след инцидента официално разследване и заключава, че на него му е липсвала необходимата цялостност и обективност, а прокурорските органи не са предприели всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около смъртта на г-н Въчков.
Заради процесуално нарушение на държавата, която не е провела пълно и задълбочено разследване на инцидента, не знаем точната причина за смъртта - дали това е било самоубийство, или смъртоносен изстрел от полицията, пише в решението на ЕСПЧ. В документа се цитират резултатите от аутопсия , извършена от трима лекари на 7 юни 1999 година. Те открили входна и изходна рана в главата на Въчков и дали заключение, че смъртта е била причинена от черепно-мозъчна травма.
Входният отвор с диаметър 6 мм в бил дясното слепоочие, а изходната рана - в лявото слепоочие с размери 8-15 милиметра. Лекарите са заключили, че фаталният изстрел е бил от много близко разстояние или от упор. Медиците са описали и множество контузии и кръвоизливи в главата на Ганчо Въчков и по крайниците му, които според тях са свързани с причината за смъртта и, изглежда, са причинени за много кратко време.
Втора аутопсия е извършена по искане на жалбоподателите - бащата и майката на Ганеца, на 11 юни 1999 година. И тази експертиза потвърждава, че смъртоносният изстрел е бил от близко разстояние. И сега експертите установяват многобройни контузии и натъртвания на главата на Ганчо Въчков и по крайниците му, които вероятно са били причинени от тъпи предмети. Отбелязано е набиване на китките, което, според тях, може да е причинено от белезници.
Така или иначе - според решението на европейския съд и при убийство, и при самоубийство е виновна полицията. А ще плаща данъкоплатецът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във