Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОСЪДИХА ОБЩИНА ВАРНА ЗА ДУПКА НА ПЪТЯ

Революционна присъда видя бял свят в края на октомври в морската ни столица. Варненският районен съд осъди община Варна да заплати сумата от 1449 лв. за нанесена щета по автомобил, пропаднал в необезопасена дупка на уличното платно. Гражданското дело е заведено по иск на застрахователното дружество, изплатило обезщетение за щетата на собственика на автомобила.
Пътнотранспортният инцидент е станал на 8 март 2006 г. на улица 6-и септември. След като като хлътнал в дупката на платното, автомобилът вече се нуждаел от основен ремонт. По предната лява част, по джантата и по ходовата част на колата са били нанесени повреди на стойност 1449 лв., потвърдени и от съдебната автотехническа експертиза. Протоколът, представен на делото, доказва, че водачът на лекия автомобил няма вина. Шофьорът доброволно се е подложил на тест с дрегер, който показал, че той не е бил употребил алкохол. Експертизата доказала също, че колата не се е движила с превишена скорост.
Според съда общината, като стопанин на градската пътна мрежа на Варна, е длъжна да полага грижи за собствеността си, което включва и отстраняването на дупките по уличната мрежа. Общината ще трябва да заплати и обезщетение от 260 лв. на застрахователното дружество за забавяне във времето, както и направените от него разноски по делото в размер на 370 лева. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.
Шест месеца по-рано, на 7 април тази година, ухапана от бездомно куче варненка осъди общината за неимуществени вреди. Обезщетението, което присъди на пострадалата Величка Златева тогава Варненският окръжен съд, е 850 лева.
Магистратите прецениха, че надзорът върху скитащите кучета е предоставен на общините, които са длъжни да организират тяхното улавяне и изолиране. Те уважиха поисканото от пострадалата обезщетение в пълния му размер. Величка Златева е била нападната и жестоко нахапана по краката от бездомното животно, докато минавала през междублоково пространство. Жената е била на лечение, загубила е значително количество кръв, а раните й са се инфектирали, посочиха в мотивите си окръжните съдии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във