Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъдиха сводник, изпрал 48 000 евро

Това се нарича лош късмет - тъкмо си се измъкнал от село и вместо да садиш пипер, си завъдил няколко проститутки, пратил си ги да трупат парички чак на истинската Ривиера и полицията те сгащва. Не стига че ти лепват една присъда за склоняване към проституция, ами не след дълго следва и втора - този път за пране на пари.
Лошият късмет застига 40-годишния Ангел Чобанов от асеновградското село Болярци на 13 март миналата година - тогава е арестуван в Пловдив. Районната прокуратура го обвинява за склоняване към проституция и за трафик на хора. Според данните от разследването през 2002 г. Ангел е създал мрежа за платена любов не къде да е, а във френския град Ница. Самият той обаче никога не пътувал до атрактивния курорт, защото си имал свои хора там, които посрещали набраните от него момичетата и ги изпращали да работят в нелегален публичен дом. Тарифата била от 50 до 80 евро на сеанс, като проститутките били принудени да плащат и наем за помещенията, които ползват. Според уговорката те получавали 50% от цената на сексуалните си услуги, а остатъка пращали на Чобанов чрез куриерска фирма. Обаждали му се по телефона лично, за да му продиктуват специалния код на сметките, по които превеждали парите. За да прибира полагащото му се, Ангел Чобанов използвал двама мъже от Пловдив и Асеновград, които взимали за услугата по 40-50 лв., а цялата сума във валута давали стриктно на сводника.
По разпореждане на прокуратурата срещу посредниците текат данъчни проверки. През януари 2009 г. Районният съд наказа Чобанов с две години затвор за склоняване към проституция. Шест месеца по късно, в сряда (15 юли) Окръжният съд му лепна още 11 месеца и 20 дни по обвинение за пране на пари, защото в продължение на две години (2002-2004) е получавал парични преводи от Ница в размер на 48 000 евро, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление.
На съдебното заседание в сряда бяха дошли да свидетелстват няколко от момичетата, работили за Ангел на Ривиерата, сред които и млада майка с бебето си. До разпита им обаче не се стигна, защото делото приключи по съкратената процедура, след като съдия Христо Симидчиев одобри споразумението на сводника с прокуратурата и му наложи наказание под предвидения минимум.
Сегашната му присъда се комулира със старата, от която му остават 1.5 години. Общо му бе определено най-тежко наказание от две години лишаване от свобода, което Чобанов ще изтърпява при първоначален общ режим. Защитата направи последен опит да спаси имиджа на клиента си, като изтъкна, че той е обвинен във финансови операции, но не ги бил извършвал- нищо че се признал за виновен. Благодарение на споразумението, вместо да отнесе между една и осем години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв., сега Ангел ще плати само някакви си 4 хил. лева. В полза на държавата обаче са конфискувани припечелените от проститутките му 48 хил. евро. По настояване на прокуратурата е запориран апартаментът на сводника в Пловдив. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във