Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Осъдиха търговец, продавал бира на ученици

Русенската Темида взе червена точка, след като издаде първата в региона присъда за продажба на алкохол на непълнолетни. Първият наказан търговец от града бе осъден заради това, че е продавал бира на ученици. Бизнесменът с инициали П.П.И. получи десет месеца пробация и бе глобен с 300 лв. за системната продажбата на алкохол на непълнолетни, съобщиха от Районната прокуратура. Търговецът се признал за виновен, което смекчило и присъдата му. В обвинението се сочат седем случаи, в които той е продавал бира на лица, ненавършили 18-годишна възраст. Присъдата е за престъпление по чл.193 ал.2 от НК, който при такъв случай предвижда затвор до една година и глоба от 2 хиляди лева. Търговецът е минал с по-ниско наказание, тъй като се е признал за виновен и е постигнато споразумение за прекратяване на наказателното производство.
И друг негов колега бе обвинен от Районния съд, задето продавал алкохол на малчугани в русенския квартал Дружба 3. Разследването на този случай обаче продължава. Дела от този вид са рядкост, защото в цяла България се отчита ръст на злоупотребяващите с алкохол непълнолетни, които дори си го биели венозно. А доказването на подобно деяние било трудно, обясниха хора от съда.
През април тази година 13-годишна девойка от Русе получи тежко натравяне и щеше да умре от голямото количество погълнат алкохол. Наложила се спешна намеса на градския център за спешна помощ. Заедно с нея системно се запивали сестра й и други деца от квартала на връщане от училище. Те се зареждали с бира, която смесвали с водка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във