Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТ 2002 Г. БУРГАСКАТА ОБЩИНА СЕЕ МЪРТЪВЦИ ИЗ ЧАСТНИ НИВИ

От време на време за една медия е полезно да сгреши, защото в последвалата дискусия или размяна на любезности с потърпевшите истината задължително излиза наяве.
В Параграф 22, бр. 20 от 20 май 2006 г. например, в публикацията Бургаският кмет на път да догони Софиянски по дела? написахме следното:
Преди десетина дни Бургаската окръжна прокуратура е започнала проверка за една бартерна сделка, одобрена от Общинския съвет (на 27 април - бел. ред.) по предложение на кмета Йоан Костадинов. Замяната е абсурдна - срещу две ниви край гробищата (общо 156 декара), ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов е получила шест общински терена (общо около 10 декара) в елитните бургаски комплекси Лазур и Братя Миладинови.
В пари бартерът изглежда така: 156 декара на обща стойност 312 000 лв. (в момента земеделската земя се харчи по около 200 лв. за декар) срещу 10 общински декара на обща стойност... около 7 млн. евро (минималната цена на квадратен метър терен в ж. к. Лазур е около 800 евро, а в ж. к. Братя Миладинови - около 550 евро).
Без да се интересуват от общественото мнение или от евентуалните наказателнопроцесуални последствия, общинарите одобриха сделката с ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов с аргумента, че е крайно наложително гробищният парк на Бургас да бъде разширен. И сигурно те са прави, но... за себе си. Защото, ако наистина бяха загрижени за решаването на гробищния проблем на Бургас, кметът и общинските съветници щяха да възложат на общинската фирма за траурни обреди сама да изкупи необходимите й земеделски земи...

Колкото и да не е приятно, в тези няколко реда грешките на Параграф 22 са три. Най-напред нашият източник от Бургаския общински съвет нещо се е объркал. Преди един месец той ни съобщи, че общината заменя шестте златни терена срещу две ниви, всяка от които с площ от 78 декара (т.е. 156 декара). Оказа се, че истината е доста по-различна, защото... общата площ на двете ниви е 78 декара.
Оттук логично произтича и втората ни грешка, защото в пари сделката вече не е 312 000 частни лв. срещу 7 млн. общински евро (както писахме преди месец), а само 106 000 лв. срещу 7 млн. евро.
Колкото до третата грешка, тя по-скоро е плод на наивност и е... почти вярна.
Става дума за желанието на кмета и общинарите да уредят проблема, като възложат на общинската фирма за траурни обреди да изкупи земеделските земи около гробищния парк. И то преди три години, когато собствениците на тези земи сами са искали да ги продадат на общината.
Да, хората наистина са искали да се отърват от имотите си, но не преди три, а преди четири и половина години. И то не защото няма какво да ги правят, а защото в началото на 2002 г. местата в гробищата свършили и служителите на общинската фирма Обредни ритуали ЕООД започнали да погребват покойниците в... частните земеделски имоти наоколо. Без изобщо да се интересуват как се чувстват собствениците на тези земи и без да ги е грижа, че на практика извършват престъпление.
Истината е, че бургаският градоначалник и хората му в общинския съвет винаги са искали да решат въпроса с разширяването на гробищата, но... просто не са успели да попаднат на точния човек. И, когато през януари 2006 г. това се случва, проблемът е решен светкавично: в името на опечалените бургазлии общината на драго сърце се разделя с шест от най-скъпите си имоти, за да получи така нужните й 78 декара земеделски ниви край гробището.
Началото на скандала се губи в далечния вече месец март 2002 г., когато свободните места в бургаските гробища свършват и директорът на общинското дружество Обредни ритуали - Христо Николов, заповядва на хората си да... прескочат оградата.
Една от първите нотариални покани срещу беззаконията на бургаските траурни ритуалчици е изпратена до шефа на общинската фирма Обреден комплекс ЕООД - Христо Николов, на 4 март 2002 година. Неин автор е Паскал Василев Пенчев. Той е син на един от злощастните собственици на ниви край бургаското гробище - Васил Паскалев Пенчев, а в нотариалната покана се казва следното:
Доверителят ми Васил Паскалев Пенчев е собственик на поземлен имот с площ 71 декара, находящ се в гр. Бургас, местността Муската, представляващ посевна площ от трета категория. Имотът е трасиран и е с ясно определени граници, които дават възможност на всяко трето добросъвестно лице да определи откъде докъде се простира имотът...
С учудване разбираме, че представляваното от вас дружество, без наше знание и съгласие и без всякакво правно основание е започнало оформянето на гробни места в южната част на имота, откъм границата с имот № 133 - полски път, общинска собственост...
Не ни е известно да е започнала процедура по включването на собствения ни недвижим имот в парцела, отреден за гробищен парк. Не сме получавали от вас или от община Бургас предложение да ползвате имота, а още по-малко сме давали съгласие за това...
Ето защо ви моля от мое име и от името на моя доверител да преустановите незабавно извършваните фактически действия (погребения - бел. ред.) в собствения ни недвижим имот и в срок от 10 дни да ни предадете имота в състоянието, в което бе преди вашето навлизане....
Три години и половина по-късно Паскал Василев Пенчев изпраща на т. нар. компетентни лица и органи нова (може би десета или петнайста) нотариална покана за преустановяване на незаконните погребения във фамилната нива. Този път поканата е адресирана до кмета на Бургас Йоан Костадинов, а съдържанието й е горе-долу същото. С тази разлика, че през есента на 2005 г. хората са изчислили, че общинската фирма Обреден комплекс ЕООД вече е окупирала цели 17 декара от имота им, като върху част от терена са изкопани гробове, а върху останалата част е изградена... инфраструктура.
До настоящия момент сме правили безбройни опити да уредим доброволно отношенията си, но безрезултатно - пише още Паскал Пенчев. - С нарочна нотариална покана отправихме претенции за заплащане на обезщетение за неправомерно отнетата ни площ, но нищо. Молим ви в 7-дневен срок от получаването на настоящата покана да изразите писмено становището си по проблема...
А за случилото се между двете нотариални покани - от март 2002 г. и септември 2005 г., разказва друг потърпевш от незаконната дейност на бургаските ритуалчици - Георги Иванов, който е собственик на 71 декара край гробищата и преподава финанси в Бургаския свободен университет:
Нивите, които граничат с гробищата, са около 300 декара, а собствениците сме двайсетина. През 2002 г. местата в гробищния парк свършиха и, доколкото аз съм запознат, шефът му (т.е. управителят на Обреден комплекс ЕООД - бел. ред.) Христо Николов неколкократно е сигнализирал в общината, че няма къде да прави погребения - сподели пред Параграф 22 Георги Иванов. - Предлагал е дори да бъдем обезщетени с други парцели или с пари, но по-далеч от сладките приказки не стигнахме. Вярно, обещаваха ни магазини, пари и празни общински терени, но нито едно предложение на общината не бе направено писмено - чрез официален документ. А през това време погребенията продължиха - по шест-седем на ден, обясни още Георги Иванов.
По въпроса се работи, повече нищо не мога да кажа. Викам собствениците и им предлагаме различни терени - заяви за Параграф 22 инж. Николай Милев, шеф на дирекция Управление на общинска собственост в Бургас. - Запознати сме с проблема и сме помолили администрацията в най-скоро време да предложи имоти, с които собствениците да бъдат обезщетени. През миналия мандат (1999-2003 г. - бел. ред.) в Общинския съвет бе внесено дори предложение за замяна. Съветниците обаче отказаха да го приемат с мотива, че не може земи в регулация да бъдат заменяни за земеделски имоти, обясни още Николай Милев.
Оказа се обаче, че за новите общински съветници (изборите бяха на 25 октомври 2003 г.) това е възможно. През януари 2006 г. споменатите в началото на материала 78 декара ниви край гробището (71 декара от тях са фамилна собственост на най-непримиримия борец срещу незаконните погребения - Паскал Василев Панчев, са купени от ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов). Два месеца по-късно бургаският градоначалник Йоан Костадинов внася в Общинския съвет предложението за замяната на шестте общински имота със 78-те декара на едноличния търговец Георги Иванов (съвпаденията между имената на бизнесмена и университетския преподавател по финанси е случайно). А на 27 април 2006 г. бургаските общинари одобряват сделката и записват решението си като точка № 21 в протокола от 35-ото заседание на местния парламент.
За да докаже, че е на своя боен пост, Бургаската окръжна прокуратура (БОП) моментално атакува сделката пред областния управител на Бургас - Любомир Пантелеев, но безуспешно. Ето защо на 25 май прокурорът от БОП - Станимир Христов, внася протест в Бургаския окръжен съд, с който иска решението на общинарите от 27 април да бъде отменено. Делото Бургаска окръжна прокуратура срещу Бургаската община е насрочено за 3 юли (понеделник), но поне засега никой не смее да прогнозира крайния изход от предстоящата битка.
Едновременно с това ръководителят на Бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов се самосезира и в края на май образува проверка за евентуална злоупотреба с власт при осъществяването на замяната.
Тази проверка все още не е приключила, но по всичко личи, че без предварително разследване трудно ще се размине. Най-малкото защото в началото на януари 2006 г. заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова обяви, че най-скъпата земеделска земя е в Добрич и се харчи по 196 лева за декар. Докато на 27 април 2006 г. бургаските общинари финализираха сделката с ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов така, че един декар земеделска земя край гробището им излезе точно... 31 360 лева и 17 стотинки. Цена, която, меко казано, е доста странна и направо плаче за образуването на наказателно производство.

Едноличният търговец Георги Иванов: СПОКОЕН СЪМ ЗА ПРОВЕРКАТА СРЕЩУ МЕН

Г-н Иванов, името на фирмата ви - ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов стана известно около скандала със замяната на скъпи общински терени срещу евтина земеделска земя. Заговори се дори за раздаване на пари под масата, а държавното обвинение атакува сделката пред съда и образува проверка за нейната законност. Вие какво мислите по въпроса?
- В замяната няма нищо незаконно. Предишните собственици не успяха да постигнат споразумение помежду си и решиха да продадат парцелите си. С мен преговаряха близо 18 месеца. В случая, купувайки земята от тях и извършвайки замяната, аз на практика подкрепих Бургаската община в труден за нея момент. А именно - липсата на каквито и да е свободни терени за разширяване на гробищата. Отделно от това аз прекратих едно дело срещу общинската управа - за над 850 000 евро. То е образувано от Васил Паскалев Пенчев и Паскал Василев Пенчев - хората, от които купих едната нива - за незаконните погребения, извършени в техния имот. Дело, което те щяха да спечелят, защото от 2002 г. до края на 2005 г. общинската фирма Обредни ритуали им открадна - в буквалния смисъл на думата - цели 17 декара. Колкото до цената, на която аз съм купил тези ниви - тя е публично достояние: около 35 лв. за квадратен метър. Разполагам с нотариални актове, има учредена ипотека в полза на продавача - луксозна сграда в идеалния център на града. Освен това вече връщам кредити, плащам лихви и неустойки и тъй нататък.
Защо тогава прокуратурата атакува сделката пред Бургаския окръжен съд и образува проверка за евентуални злоупотреби с власт?
- Мен не ме притеснява абсолютно нищо. Напротив, мисля, че прокуратурата в Бургас си върши работата перфектно. Аз съм за абсолютната прозрачност, защото всички трябва да знаят за какво става дума.
И за какво става дума?
- За най-голямата и най-важната за общината замяна, извършвана в района на гробищния парк. Иначе между тази сделка и останалите замени между общината и частни фирми няма кой знае какви разлики. Тъкмо обратното, в процентно отношение бартерът се оказа неизгоден за мен, но аз нямам навика да се хващам за запетайките. Освен това не бих искал да създавам проблеми или да преча както на общината, така и на съгражданите си. Всички ние трябва да имаме по-деликатно отношение към този проблем.
А защо собствениците решиха да продадат имотите си точно на вас, след като четири и половина години общината категорично отказваше да размени свой терен срещу тези, тъй важни за нея ниви?
- Както вече споменах, преговорите ми с продавачите продължиха близо 18 месеца. А защо са предпочели мен е въпрос на техен личен избор. Живеем в демокрация, нали? Който иска - заменя, който иска - продава. Някои предпочитат пари, други земя, а трети имоти. Всеки решава сам за себе си...
Как смятате, защо точно вашата сделка влезе в съда?
- Честно казано, може да има много причини някой да атакува тази замяна, зависи от интересите. Аз лично смятам, че от моя страна всичко е абсолютно ясно и чисто. Виж, част от парцелите, предложени ми от общината, се оказаха с обременен статут, а други са съсобственост на трети лица. Всичко това по-нататък би могло да се превърне в непреодолим проблем и затова искам да задам един въпрос: След като аз помагам за разрешаването на конкретен наболял проблем и прекратявам дело, което общината със сигурност щеше да загуби, редно ли бе да получа конфликтни терени?
Значи от тази сделка ощетеният сте вие, така ли?
- Сама можете да прецените...

Facebook logo
Бъдете с нас и във