Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От другата страна

От другата страна е филм на известния режисьор Мартин Скорсезе, в който се проследяват кариерата и противопоставянето на двама възпитаници на полицейската академия. Единият се внедрява в мафиотска структура като агент под прикритие и става близък с боса й. А другият е къртицата на същата престъпна организация във високите етажи на полицията.
Филмът завършва така, както често се случва в живота - без хепиенд. Къртицата на мафията убива ченгето под прикритие, като преди това го лишава от полицейското му минало, изтривайки файла със засекретените му данни. Изгражда перфектна версия и се утвърждава в полицейската йерархия. Справедливостта донякъде е възстановена от единствения човек, който знае истината за доброто ченге. Без грам илюзия, че може да го предаде на съд, той застрелва къртицата и скрива следите си.

Ако Скорсезе присъстваше на 40-годишнината на Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР, която бе отбелязана наскоро, със сигурност щеше да намери материал за нов напрегнат екшън. Миналата седмица един бивш агент под прикритие не беше допуснат до тържеството в Пазарджик, защото в момента е обвинен, че е мафиот. Полицейското му минало, изглежда, също е заличено, както при героя на Скорсезе, така че никой в момента не може категорично да изброи какви са постиженията му като полицейски служител. Щипка екзотика в сюжета внася фактът, че недоказаният все още мафиот не беше пуснат на церемонията от висш ръководител на МВР, чиито постижения във ведомството пък са под въпрос.
Най-горчивата ирония обаче е твърдението, че с високия си професионализъм, компетентност и знания възпитаниците на училището вече 38 години дават своя принос за издигане нивото на работа в МВР. Четем го в празничната визитка на пазарджишкия център. Иронично е, защото бившият агент под прикритие и настоящ обвиняем също е негов възпитаник. Горчивината пък иде от предположението, че той и останалите му последователи, преминали от другата страна, познават всички тънкости на полицейската работа. А това действително би трябвало да води до повишаване на нивото на работа в МВР, ако добрите искат да хванат лошите с неопровержими доказателства.

Бившата барета, а в момента обвиняем по делото Октопод Алексей Петров, остана пред заключените врати на бившето средно милиционерско училище, в което според легендата той е постъпил още на 14-годишна възраст. Това става пет години след като е открито школото (с Указ № 151 от 5 февруари 1971 г. на Президиума на Народното събрание). Следват 11 години в редовете на т.нар. червени барети, познати днес като Специализиран отряд за борба с тероризма. После Петров се потопява в битието на бизнесмен, съчетавайки го с работата на агент под прикритие. Как точно и с какъв резултат - за това специализираните служби мълчат. Това трае до септември 2009 г., когато бившата барета напуска ДАНС. А в средата на ноември с.г. поради отпадналата необходимост му е отнет и допускът до класифицирана информация за ниво строго секретно.
По-важното в случая е кога изгражданото с години съзнание, поведение и специфична ценностна система на школувания служител Петров са били пречупени и той е минал от другата страна на барикадата. Има и още един въпрос, чийто отговор засяга лично и всички останали паднали ангели от МВР: истина ли са констатациите в психологическия му профил и кога те са се променили? Ето какво са отбелязали за Петров ведомствените психолози: Личност с устойчива нагласа за личностно самоутвърждаване в рискова, отговорна и общественозначима дейност; склонен е да отстоява справедливи каузи, хармониращи с неговата ценностна система. Активна, динамична личност, той не избягва сблъсъците при открито отстояване на собствените си разбирания и убеденост. Добрите интелектуални възможности и сравнително уравновесеният му характер позволяват да проявява необходимото хладнокръвие и премереност в поведението при възникване на конфликтни ситуации.
Сагата около бившия агент под прикритие логично поражда съмнение или в качеството на психотеста, или в самите достойнства на изследвания служител. Навярно съмнението ще се разпръсне мигом щом се получат отговори на горепосочените въпроси по време на съдебното разследване на дейността на бившата барета, съветник в ДАНС и шеф на Октопод-а Алексей Петров.
Бедата е, че каквито и да са те, в МВР е имало и сигурно ще има такива кадри с устойчива нагласа за личностно самоутвърждаване, предпочели да се озоват в неосветената страна на живота. Едва излязъл от патоса на празника на бившето милиционерско училище в Пазарджик, вътрешният министър Цветанов трябваше да преглътне поредната горчива глътка - този път заради ареста на двама варненски полицаи. Те бяха задържани в понеделник (30 май) при специализирана акция на МВР във Варна, назована Играчите, срещу незаконна банкова дейност.
На съвместна пресконференция окръжният прокурор на морската столица Владимир Чавдаров и шефът на областната дирекция на полицията комисар Димитър Димитров съобщиха, че са задържани общо 19 души, участвали в организираната престъпна група. Девет от тях преспаха в кауша, останалите бяха разпитани и освободени. От деветимата, задържани в понеделник с полицейска заповед за 24 часа, във вторник (31 май) срещу шестима вече бяха повдигнати обвинения. Прокуратурата обаче отказа да уточни имената им.
Според официалната информация групата е раздала под формата на кредити над 270 000 лева. Срещу тях получателите са подписвали записи на заповед или са правили ипотеки в две заложни къщи във Варна и в Провадия, собственост на фирмата Арес Груп. Отпускането на кредити по закон не е позволено на заложните къщи, които са били част от бизнеса на собствениците на Арес Груп 37-годишния Георги Георгиев и 54-годишния Марин Йорданов.
Дали бизнесмените са извършвали банкова дейност без необходимото разрешение МВР и прокуратурата тепърва ще установяват. Заподозрени за участие в схемата са варненският митнически служител Георги Панов, както и членът на УС на Регионалната занаятчийска камара Венцислав Атанасов. Занаятчийският бос, който същевременно върти и няколко Плейбой-барове в града чрез фирмата си Гол гърлс ООД, беше задържан по подозрение, че заедно с митничаря Панов е финансирал незаконните начинания на Арес Груп. Според полицията доказателство за това са иззетите от дома на Атанасов документи за 40 000 лв., които е дал на бизнесмена Георгиев. Самият Атанасов обаче обяснил в полицията, че това е кредит, който той е отпуснал на приятеля си за купуване на специализирана техника и на автомобили за охранителната и детективската дейност на фирмата Арес Груп.
Ден след съобщението за акция Играчите се разбра, че Венцислав Атанасов не е сред обвинените и е на свобода. Държавното обвинение отказва да съобщи каква е съдбата и на двамата действащи служители на министерството, оказали се сред замесените в схемата за незаконно банкиране. Това са Десислав Андреев от регионалното звено за борба с организираната престъпност и Христо Христов от Първо РПУ в града. Антимафиотът Андреев до 2010 г. е работил в Пето РПУ във Варна, след което се е преместил. Христов пък е оперативен работник от края на 2009 година.
Според официалното съобщение и двамата са закопчани след разследване на отдел Вътрешна сигурност, защото са изнесли служебна информация в полза на групата. Изглежда, те нямат нищо общо със схемата за незаконна банкова дейност на основните играчи, а по-скоро са оказвали съдействие на охранителната фирма Арес Груп ООД.
Според справка в ДАКСИ компанията развива много дейности, но набляга предимно на охранителните и детективските услуги. Ченгетата Христов и Андреев са подпомагали детективите на Арес Груп, които са извършвали проследяване и проникване в частни домове в услуга на клиентите си. Полицаите са извършвали предварителното проучване. Разследващите са открили множество следи от посещения на двамата в информационните масиви на МВР, а събраните данни са предоставяни на частните детективи.
Добър адвокат би изтълкувал този факт като задължителна част от работата им по определени задачи в полицията. Сигурно е обаче, че двамата ще бъдат проверявани за тежко нарушение на служебната дисциплина (чл. 227 от Закона за МВР), изразяващо се в пренебрегване на правилата за защита на класифицираната информация. В резултат има използване на служебното положение за лична облага или за облага на трети лица.
Дали събраните по дисциплинарното производство данни ще дадат основание на прокуратурата да повдигне обвинения срещу полицаите Христов и Андреев, обаче е друг въпрос. Каквото и да стане, случаят хвърля тъмна сянка не само върху личната и професионалната им съдба, но и върху атмосферата във вътрешното министерство и подразделенията му. Никой не постъпва в структурите на МВР с идеята да стане къртица или да използва служебното си положение за лична облага. Явно изкушението се появява с натрупване на годините в тази система. Как и кога - системата мълчи...
Факт е, че от началото на прехода досега вътрешното ведомство не е направило нито едно проучване за причините, които подтикват служителите му да го напускат. Досега никой от МВР не е дал ясно и категорично обяснение и защо най-големите му днешни врази Златомир Иванов-Златко Баретата, Пламен Галев, Ангел Христов, Алексей Петров и десетки други са хвърлили щита и меча, баретите си и са се озовали в подземието? Къде са експертите от Института по психология, които задължително дават оценка за психологическа пригодност и лоялност на кандидатите за работа в МВР?
В един от анализите на Центъра за изследване на демокрацията преди две години беше направена констатация, че корупцията в МВР започва от най-ниските етажи, минава през средните и стига до върховете. Става въпрос за т.нар. системен тип корупция, при която трите равнища не могат да съществуват едно без друго, тъй като си осигуряват защита и политически гръб.
Като добавим и слабата практика за стимулиране и възнаграждаване на ефективните служители, нещата стават страшни. В тази посока и сегашното ръководство на МВР не си мърда пръста - от публикувания в края на април междинен отчет на министерството за изпълнението на бюджета се вижда, че ръководството е стиснало кесията с бонуси и не отпуска и лев. От предвидените 20 489 094 лв. за допълнителното материално стимулиране (ДМС) на състава през 2011 г. за три месеца то е разпределило едва 416 893 лева.
Какви са бонусите в престъпните структури едва ли ще узнаем. Но със сигурност там ценят максимата, че това, което не се купува с пари, се купува с много пари. А специфичният МВР-пазар на труда е с огромен потенциал и възможности - 54 000 шапки чакат някой да ги напълни...

КАРЕ
Наръчник за успешно кандидатстване в полицията
Помагалото е издадено по проект МАТРА с финансовото съдействие на посолството на Холандия у нас, съвместно с РПУ- Разград и с Центъра за неправителствени организации в града. Ето какво пише в него:
Раздел Необходими качества за професията полицай
Да умееш да убеждаваш и да изслушваш; да имаш възможност да задържиш и управляваш въздействието върху хората, да изслушваш, без да се съгласяваш непременно; да защитаваш дадена идея и да заставаш зад нея. Чувството на удовлетвореност е много голямо, когато си подготвен по даден въпрос и го представиш пред някого убедително.
За полицая е важно: Да бъде сигурен в това, което знае; да изразява точно своите мисли; да бъде упорит; да не се поддава на провокация; да умее да чете по лицата на хората: да преценява възможностите си, да може да защитава мнението си; Да отстоява собствената си позиция, да може да постигне това, което иска.
Раздел Списък с поведения, които са важни, когато се кандидатства за определена работа:
Много е важно Вашето излъчване по време на интервюто - адекватно облекло, открит поглед, увереност, откровеност, добронамереност. Не бъдете плахи, сковани, стеснителни, не създавайте впечатления за недостатъчна мотивираност. Имате ли нагласа да се срещате с престъпници и да спазвате закона? Трябва да познавате добре всички етапи от процедурата за кандидатстване в системата на МВР; трябва да имате готовност да отговорите на въпроси, свързани с Вашите реакции в кризисни ситуации; имате ли готовност и как ще Ви възприеме вашата общност, когато трябва да се изправите срещу своите, когато са правонарушители?
Какво е мотивация?
Част от успешното кандидатстване за работа в системата на МВР е да притежаваш много силна мотивация! Под мотивация се разбират силният ентусиазъм и големият стимул за извършване на определени действия.
Смисъл на мотивацията
Мотивацията - това са целите и причините, поради които хората правят своя избор на поведение, определят действията си . Това е мисловният процес, на основата на който хората формират поведение, за да постигнат своите цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във