Параграф22 Daily

Хей, Балкан, ти роден, наш!

От Колумбия с любов : Банани с кокаин

S 250 98dca368 1020 4e5d b242 65eda2984d65

Колумбийската наркомафия усилено разработва канали за трафик на кокаин през Западните Балкани (включително и през България), към Европа. Този извод се налага след поредица от специализирани международни операции, проведени от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) и службите в Испания, Италия, Северна Македония, Словения, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

В края на януари т.г., при една от тези операции, столичната борса "Слатина" беше заловена пратка кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове. Според съдебно-икономическата експертиза, извършена по искане на Специализирания наказателен съд, чистият кокаин в кашоните е с прогнозна стойност между 55 и 70 млн. лева. 

Тази седмица Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с която бившият шеф на Столична митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов, собственици на фирмите-получатели на плодовете в

"кокаиновите" кашони,

бяха оставени за постоянно в ареста.

По този повод, от посолството на САЩ в София разпространиха съобщение, в което се казва: "Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) и испанската национална полиция подпомогнаха Главната дирекция за борба с организираната престъпност на България в разследването и операцията от 31 януари 2020 г., които доведоха до най-голямата конфискация на кокаин в България през последните повече от десет години".

Поредното доказателство, че колумбийските наркокартели вече активно използват канали за трафик на кока през Западните Балкани, дойде от Северна Македония. Преди седмица, спецслужбите на югозападната ни съседка пресякоха канал за контрабанда на 1,3 тона кокаин от Колумбия за Европа. Пратката, скрита в кашони с банани, е разтоварена на черногорското пристанище Бар и е трябвало да стигне до Босна и Херцеговина.

Подобно на случая със "слатинския"  кокаин, комшиите са получили информация за пратката от партньорски служби. Според непотвърдена все още информация, в основата на разследването е италианската полиция, която е получила оперативни данни, че в пристанище на Ботуша се очаква голяма пратка кокаин от Колумбия. Те обаче не знаели каква е крайната дестинация на дрогата.

Корабът с дрогата пристигнал, след което италианците стартирали операцията. Под прикритието на нощта

полицията разтоварила дрогата,

като били извадени общо 970 пакета с тегло 1.128 килограма. Кашоните с плодове били наредени в шест контейнера, като в един от тях бил поставен пакет с кокаин, снабден с GPS за проследяване на пратката. След това запечатали товара, който - отново по море - бил експедиран към черногорското пристанище Бар. Шест камиона - четири от Северна Македония и два от Босна и Херцеговина, пристигнали на порта, за да транспортират контейнерите по-нататък.

Четирите камиона, които потеглили към Северна Македония били прихванати от полицията. Те преминали от Албания в Македония през граничния пункт Кяфасан - Струга, намиращ се в едноименния планински проход, разположен на 1234 м надморска височина. След приключване на митническите формалности, камионите се насочили към населеното с албанци село Крушопек близо до Скопие. Там камионите са блокирани от полицията, а складовете на фирмата-получател обискирани.

Първоначално е задържан Джетмир Ебипи (21 г.) и Рауф Исмаили (51 г.), които разтоварвали камионите. Впоследствие е задържана и 47-годишната Садула Ебипи, собственик на фирмата за внос на банани "Bankesa". По време на разследването е установено, че нейната фирма е осъществила 120 вноса на банани от  Колумбия и Еквадор.

При финала на реализацията са били задържани и двама души в Сараево, участвали в канала за трафик на кокаин на стойност около 50 млн. евро. На територията на Босна и Херцеговина също са заловени двама души, съобщиха от Агенцията за разследване (SIPA) в Босна и Херцеговина. Според говорителят на SIPA Лука Миладинович взети са показания от задържаните, изслушани са свидетели, иззети са предмети и превозни средства, които могат да послужат като доказателства в наказателното производство.

Оказва се, че македонската фирма "Bankesa" от Крушопек е имала бизнес отношения със

словенската компания "Rastoder" - собственик на марката банани "Дерби",

с които били пълни кашоните.

След като се разшумя за спецоперацията, компания "Rastoder" се отказа от пратката с аргумента, че е жертва на картелни злоупотреби. В специално изявление за медиите, фирмата увери, че полицейското разследване не е насочено срещу нея. "Убедени сме, че това е системна злоупотреба, която напоследък става по-честа и е проблем на водещи международни корпорации, вносители и логистични системи" се посочва в изявлението.

Словенската компания добавя, че международните престъпни организации явно злоупотребяват с търговските пътища от Южна Америка и ги използват за незаконните си дейности. А словенските медии припомнят, че използването на камиони за трафик на наркотици от Южна Америка до Европа не е рядкост. "От началото на тази година повече от два тона наркотици са били иззети при действия на службите в Дания, Коста Рика, Еквадор и България", се уточнява в публикациите.

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Наке Чулев потвърди за полицейската операция в Крушопек. Той потвърди също и за съдействието на италианските служби за пресичането на канала за трафик на кокаин от Колумбия в Европа. Според Чулев, все още не е изяснено защо трафикантите са предпочели пътят през Западните Балкани. Информацията сочи, че зад този канал стои международна престъпна група, директно свързана с колумбийски картел. МВР-шефът на Северна Македония съобщи още, че службите работят по хипотезата за участие на висши служители на полицията в контрабандата.

 

 

Чистотата расте, цената пада

В последното изследване на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите EMCDDA от 2019 г. се посочва, че заради пренасищането на пазара с кокаин, чистотата на този вид дрога расте, без това да се отразява на цената му. Според прогнозите на Германската митническа служба цената на едро на кокаина дори ще падне още повече. От EMCDDA предупреждават, че растящата конкуренция може да доведе до нарковойни и в Европа. Досега трафикантите прекарваха дрога основно през Белгия и Холандия. Пристанищата Ротердам и Антверпен от години са основната входна врата, през която пристига кокаинът в Европа. В изследването се изтъква, че кокаиновият пазар се контролира от различни престъпни мрежи, като особено силно представени са групировките от Западните Балкани и Мароко.

В края на 2019 г. президентът на Колумбия Иван Дуке се похвали, полицията в страната е заловила над 430 тона кокаин и са унищожени над 100 000 хектара наркопосеви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във